CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Papperslager blir Televerkskontor

1920: Norrköpingsföretaget Holmen anlitade Ivar Tengbom, en av landets  ledande arkitekter, för en lagerbyggnad. Här togs rullarna med tidningspapper in allteftersom de blev klara. Då hade huset ett tämligen platt tak.

1990: Allt byggdes om av konsortiet Holmenbyggarna. De utlyste en tävling som  vanns av finske arkitekten Kai Wartiainen. Han fick sen uppdrag att omforma fastigheten för att bli huvudkontor åt Televerkets distrikt Öst. Då tillkom det stora taket med lanternin och en helt ny interiör. Numera är ju Televerket borta och huset har andra hyresgäster.

Dammen är underbyggd med ett garage. Nedfarten syns till vänster. Dammens cirkelbåge designades av Holmenbyggarnas projektledare Peter Whass.

Första bilden är beskuren. En spökbild av objektivets bländare är kvar.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8. Bländare 8. Normal skärpning.

Andra bilden, här nedan, är från samma exponering. En vända i något Efexprogram resulterade i färgtonen. Bilden är obeskuren och jag har försökt retuschera bort spökbilden.

Pentax K-1 med Carl Zeiss DDR Flektogon 20mm 2,8. Bilden tagen med bländare 8. Lämnad oskärpt.

Postat 2021-06-23 08:28 | Läst 1181 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Om fria hyror i nyproduktionen

Regeringskris idag. (V) vill inte ha fria hyror. Nooshi Dadgostar har stridit intensivt mot utförsäljning av hyresrätter och marknadshyror i åratal.

Idag publicerar Folkbladet här i Norrköping en debattartikel som jag skrev för en vecka sen. Då fanns regeringskrisen inte på kartan. Syftet med artikeln var att titta kritiskt på konsekvenserna för stadsbyggandet, att ge bränsle på brasan under remisstiden. Här nedan återges artikeln  i sin helhet, komplett med redaktörens tillspetsade rubrik:

Folkbladets puffbild.Här läggs sista handen vid rivningen av runt 700 hus i Klarakvarteren i Stockholm på 1960-talet. Måns Hagberg vill förebygga ett nytt "rivningsraseri."

Ett konkret förslag om fri hyressättning i nyproduktionen är ute på remiss. Fastighetsägarna ska få avtala den hyra de vill, sen ska hyran höjas med konsumentprisindex. För befintliga lägenheter ska hyran förhandlas årligen enligt dagens system. Ombyggnad från lokaler till hyresrätter ska räknas som nyproduktion.

Självklart är det yttersta syftet från tillskyndarna att det ska bli fri hyressättning också i det befintliga lägenhetsbeståndet. Det bidrar säkert till att Hyresgästföreningen och (V) är hårt emot förslaget. Men även om man tror att detta är enda steget finns en del att betänka! Inte minst viktigt: Vad kommer det att betyda för stadsmiljön? 

Ombyggnad av lokaler till bostäder kan vara en bra idé. Här i Norrköping har det blivit fint på flera håll då klassiska fabrikslokaler med stora fönster byggts om. Men ibland kan det vara svårt eller omöjligt att få till en fullgod bostadsmiljö med öppningsbara fönster mot det fria, uteplats och förråd. Om lagen om fri hyressättning tolkas som någon sorts frikort att göra vad som helst kan det också bli hur tokigt som helst. 

"Nyproduktion": Själva ordet nyproduktion anknyter till gammalt tänk. Statskommunala bostadslån avsåg oftast nybyggnad. Efterkrigstidens rivningsraseri initierades av staten. Då tappade Sverige massor av kulturellt kapital och blev fattigare som kulturnation. Landet miste hundratusentals lägenheter som idag hade varit åtråvärda. 

"Nyproduktion" låter som att bygga nytt på obebyggd mark. Men dagens byggande sker oftast som förtätning, eller rivning och nybyggnad. Befintliga miljöer påverkas väldigt mycket.

Idag kan en fastighetsägare som vill höja hyran rejält tillgripa det som pejorativt kallas lyxrenovering. Det vill säga ändra så mycket att hyrorna helt kan omförhandlas. Men det är ändå en förhandling, och hyresgästföreningen och hyresnämnden kan hålla emot. Fri hyressättning i nyproduktionen ger friare tyglar. Genom att riva och bygga nytt kan man bli av med sina hyresgäster, få nya som kan betala mer och få automatiska hyreshöjningar i takt med inflationen. Just nu är inflationen låg. Men den kan utvecklas hur som helst inom de tidsperspektiv som gäller för hus.

Då man river och bygger nytt måste det nya bli hårdare exploaterat för att täcka fastighetsförvärv och rivning. Hård exploatering slår ofta fel, som i Stockholm där barnen i nyproduktionen hänvisas till solfria innergårdar eller t o m upp på taken för att få lite ljus på sig.

Från hyresgästsynpunkt är detta förstås inte bra. Men också kommunerna och de som bor i villa eller bostadsrätt har anledning att fundera på vad om händer om befintliga bostäder tas bort och ersätts med nya i en högt exploaterad miljö. Och fundera på om det är bra att radera ännu mer av sin historia för att få nya blanka historielösa hus.

Ett sätt att förebygga detta är att ändra i den föreslagna lagtexten. Skriv så här i första paragrafen, mitt tillägg i fetstil:

I denna lag avses med nyproduktion en lägenhet som har färdigställts den 1 juli 2022 eller senare. Den får inte ha bildats av utrymme som omedelbart före färdigställandet till någon del använts som bostadslägenhet eller genom att en befintlig fastighet med bostadslägenheter rivits för att ge plats för nyproduktion.

Låter tillägget slarvigt och ogenomtänkt? Jajamän, det stämmer. Men det är varken slarvigare eller mer ogenomtänkt än utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen.

Måns Hagberg. Arkitekt och samhällsbyggare.

Länk:

https://folkbladet.se/asikter/debatt/artikel/fria-hyror-kan-leda-till-ett-nytt-rivningsraseri/jnxgp3nr

Postat 2021-06-21 10:32 | Läst 988 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Asphalt djungle

Pentax K-1. Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm. F 8 1/2. En vända i Nik Viveza och sv-konvertering i CS6. Oskärpt. (Jämfört med en tidigare version lite uppljusad, Conny hade rätt, hoppas ändå denna version inte är för mesig.)

Postat 2021-06-20 09:46 | Läst 795 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Flektogonen kollar sommargågatan

Största tvärgatan, Repslagargatan, är normalt  tungt belastad av biltrafik. I sommar testar stan att göra gågata i stället.  Biltrafiken ska bort ur city. Hur ska det gå undrar jag och undrar också över utförandet. Borde kolla QR-koden på den där skylten och få se ljuset. 

Iallafall passade jag på att  fotografera härligheterna med mitt nyförvärvade Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm. Så det här inlägget är också ett objektivtest.

Här har vi själva starten av gågatan. Idén verkar inte ha slagit igenom hos bilisterna.

Obeskuren bild med enkel RAW-konvertering. Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm. ISO 100. f8. Raka linjer och tillräcklig skärpa i hela bilden, men vänstra övre hörnet lite mjukare.

Skylten var ganska svårläst även på plats. Här nedan är en delförstoring med svarta bokstäver på vit bakgrund.

Några steg framåt och man kan beskåda gatumöblemanget. De som utformat det hela menar att man ska bli glad av färgerna. Det funkade inte på mig.

Obeskuren bild med enkel framkallning från RAW

Nu några steg bakåt. Kolla svarta bilen där framme! 

Här nedan en delförstoring av bilden ovan. Svarta bilen är en Ferrari Spider med många, många hundra hästkrafter men obetydlig markfrigång.

Pixel peeping. Delförstoring till 100%. Tillräcklig skärpa tycker jag - inte den kliniska skärpan hos en del moderna objektiv men tillräcklig .

Det var spännande att köpa ett östtyskt objektiv från 1976! Är nu jättenöjd med köpet. Optiken är raktecknande och fullt användbart på modern FF-kamera. Jag gillar färgåtergivningen.  Optiken har säkert egenheter och brister  som man får lära sig att ta hänsyn till, men potentialen finns där!

 

Postat 2021-06-19 09:45 | Läst 796 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Halide Mark II - RAW till Iphone.

Värmebölja vid Halvars glasskiosk i Norrköping. Jag tänkte fotografera min fru i Södra Promenadens miljö. Men mobilens kameraapp "Halide" fungerade inte. I stället kom  en minikurs i hur den ska användas och nåt om "Subscribe", d v s att prenumerera. Då la jag undan nallen. Min fru var viktigare! Och för all del glassen.

Senare på dan fick jag tillfälle att kolla närmare. Halide hade uppdaterats. Jag hade köpt och betalat appen och nu skulle jag få behålla den! Tack snälla (obs ironi). Jag kanske också fick Mark II? Allt bara flimrade förbi. I alla fall har symbolen "Halide" ändrat färg.

T v öppningsskärmen med blekare symbol för appen Halide, en fyrbladig bländare. T h en suddig bild av sälj"erbjudandet".

Jag skaffade Halide för ett år sen för att plåta i DNG/RAW med min nya Iphone SE 2020. Och Halide levererar! Varje bild lagras både som RAW och jpg. Jpg ofta förbluffande bra, troligen är det samma algoritm som Apples original. På köpet kom ett distinkt avtryck. Apples avtryckare åstadkommer ibland en videosnutt, ibland en video, ibland en bild.

För ett år sen måste jag maila för att få reda på om appen skulle klara min Iphonemodell och vilket RAW-format som används. Det borde ha stått på deras hemsida. Nu finns riktigt bra information om hur appen ska användas, om än med ett överskott av amerikanska superlativer. Man kan lägga in exponeringskompensation och fokuspunkt eller välja manuellt fokus eller en finess som heter "depth" för porträtt.

Jag köpte appen för en högst rimlig summa och är - bortsett från brutala sättet att uppdatera - helnöjd! Mycket funktion för slanten. Ibland går det att ta fram en bra bild från RAW där jpg-filen inte håller måttet. Nu har Halide prenumeration som baserbjudande, men appen går att köpa också. Klart intressant för den som fotar i RAW med sin riktiga kamera.

Postat 2021-06-18 10:33 | Läst 969 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 132 133 134 ... 157 Nästa