CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hittegods

Nu i september har Wikipedia en kampanj att man ska bidra med kulturmiljöbilder. Det känns meningsfullt och jag har tagit några nya bilder. Nyss hittade jag den här bilden bland mina egna här på Fotosidan! Den togs september 2006.

Min fru och jag hade varit på Fårö och badat. I Fårösund fick det varma ljuset på kvarnen mig att stanna bilen och med hustruns medgivande ta en bild. Kameran var en Fuji F10.

2014 blev kvarnen utsedd till byggnadsminne! Ur beskrivningen:

"Byggd 1837." "Kvarnen har ett teknik- och industrihistoriskt värde som en komplett kvarnmiljö med all utrustning intakt bevarad. Kvarnen berättar också om hur våra förfäder nyttjade vindens kraft för att lösa en betungande och arbetsintensiv syssla. Kvarnen tillhörde den sista generationerna väderkvarnar som uppfördes på Gotland. Tekniken är densamma men skalan är större än tidigare. Eftersom kvarnen var en tullkvarn berättar den också en historia om hur malningssysslorna löstes för fler än bara gårdens eget behov. Här kunde vem som helst lämna in sin spannmål för malning. Förmodligen nyttjades kvarnen av de mer förmögna hemmansägarna men också av de mindre bemedlade torparna i bygden runt Bunge. Det sägs även att engelsmännen när de under Krimkriget 1854-55 låg med en flotta i Fårösund, använde denna kvarn som interneringsplats för tillfångatagna ryssar.

Kvarnen är en omistlig del av landskapsbilden i Fårösund. Säkert har den gångna tider fungerat som ett välkänt landmärke. Kvarnplatsen är öppen och obebyggd vilket förstärker platsens kvarnidentitet. Det behövs fria ytor runt en kvarn för att den skall vara möjlig att använda. Kvarnbacken användes också för lastning och lossning av spannmålssäckar som kördes med häst och vagn till kvarnen för malning."

Det finns ett par bilder på kvarnen i Wikimedia. De har fs-medlemmen Arild Vågen som upphovsman. Men jag tyckte att den här arkivbilden kunde vara en komplettering och laddade upp den.

Postat 2023-09-20 11:58 | Läst 275 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Trappräcken underlättar trappgång

Att gå i trappor ökar chansen att få vård när sjukvården prioriterar enligt Socialstyrelsens prioriteringslista. Denna ska inte tillämpas utan individuella bedömning, men en del regioner, en del vårdcentraler och en del läkare gör det ändå. I stan går min fru och jag i trappor och använder trappan upp till hennes våning på boendet. På landet gäller nåt liknande för mig.
*
Lokala smeden Mauritz Johansson tillverkade nya räcken till min kökstrappa. Vi diskuterade målning. Han föreslog pulverlack. För fint för ett äldre hus tyckte jag, målar hellre själv och har faktiskt blymönja tillgänglig till grundningen. Mönja! Då håller det hur länge som helst sa Mauritz. Och det stämmer, mönja är fortfarande bästa grundmålningen utanför fabrik. 
*
Blymönja får fortfarande användas, men bara i undantagsfall, typ antikvariska skäl och är omgivet av restriktioner. Jag innehar F-skattesedel med relevanta ändamål. Måste förstås vara jättenoga och hantera överblivet material korrekt. Linoljemönja är extremt drygt, i det här fallet går det åt kanske en halv deciliter. Inga lösningsmedel används, färgen torkar genom att ta upp syre från luften. Då tar den lite större plats så eventuella porositeter tätas och skiktet blir tjockare.
*
Här torkar grundningen. Det ser rörigt ut. Det undre räcket vilar på små stöd medan det övre vilar på skruvtvingar. 
*
*
Monteringen mötte problem. Idén var att epoxylimma fast rostfri gängstång i djupa hål i trappan.
*
Om den varit i modern betong skulle det funkat, men den här består mest av sparsten (hopkastad kalksten), jord och dåligt kalkbruk med en cementskålla på.
*
Jag hade gjort i ordning det värsta, hackar ut löst och lagat med betongbruk, men det hjälpte inte. Gängstången gick att dra upp sen epoxyn härdat.
*
Plan B, betongskruv, funkade inte alls.
*
Plan C verkar funka. Särskilt långa plastpluggar som har detaljutformats för få grepp och särskilda skruvar.
Jag hade hellre valt sexkantshuvud,  men det fanns bara försänkta. De behövde större Torxmejselbit än vad jag hade, men grannen hade hemma och har lånat ut.
*
Anläggningsytorna behövde justeras för att räckena ska stå i lod. Jag lade på erforderligt betongskikt. 
*
Nu härdar det under den rosa plasten.
 
Postat 2023-09-17 13:36 | Läst 380 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Trappräcken smidda

Kökstrappen på huset på Gotland har inga räcken. Tre steg märktes förr, men märks mer nu då man blivit medelålders ++. Dags att åtgärda! Järnräcken som påminner om dem vid förstukvisten på framsidan skulle passa bäst.

Grannen har anlitat samma smed, Mauritz Johansson i Tofta, i 40 år. Och alltid varit nöjd. Så jag bad grannen ringa Mauritz. Sen åkte jag dit med ritningen och materiallistan, handritad som förr i tiden. Vi gick igenom alltihop. Ja du sa Mauritz, det har nog tagit dig mer tid att göra de här ritningarna än det tar mig att tillverka räckena.

Häromdan hämtade jag räckena. Massivt järn, noga svetsat, kommer att hålla! Mauritz hade slipat så de är i stort sett klara för målning.

Postat 2023-09-15 09:20 | Läst 327 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I rulltrappan

Trevliga städer har skyltfönster, butiker och annat att titta på och kanske titta in i. Näthandeln och innan den externhandeln gjorde städer och tätorter tråkigare. Hur kul blir det att bara handla på nätet och se stan öde?

Iallafall har KF försökt få till miljön i sin lilla galleria "Domino" i Norrköping. Där häckar bl a Clas O och Kjell.

Undrar hur de där cirklarna över trappan ser ut underifrån?

I trappan hördes en Norrköpingsröst från vänster. Urschäckta, kan du ta en bild på oss?

Och här syns de där cirklarna i vertikalperspektiv.

----------

MISSA INTE NYA UTMANINGEN "STADSMILJÖBILDER MAN VILL VANDRA OMKRING I"!

SISTA DATUM MM SYNS PÅ GRUPPSIDAN "CITYSCAPES".

 

Postat 2023-09-14 09:05 | Läst 387 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

NY UTMANING PÅ CITYSCAPES! STADSMILJÖBILDER SOM MAN VILL VANDRA OMKRING I.

Då Hans-Ove Hedman växte upp hängde en fin tavla på väggen. Han gillade att leva sig in i den. Titta på fåglarna. Följa fotspåren in bakom hörnet. Fantisera om vad som kunde finnas på andra det röda planket. Titta på den vackra hängbjörken.

Tavlan är signerad Pavlander, kanske Paulander. På baksidan står "Motiv från Lundagatan, Stockholm (Söder), mars 1941."

Hans-Ove fick ett konstintresse som följt honom hela livet. Mångårig ordförande, numera aktiv styrelseledamot, i Konstforum i Norrköping. Otaliga är de utställningar av måleri, grafik, skulptur, installationer och fotografi han varit med om att genomföra.

Nu tar han med sig sin första konstupplevelse till uppdraget som enväldig domare i Cityscapes nya utmaning:

Stadsmiljöbilder som man vill vandra omkring i.

Regler: 

Max tre bilder per deltagare. Sista dag för inlämning söndag 15 oktober 2023.

Bilderna ska passa inom Cityscapes inriktning, d v s visa stadsmiljöer snarare än gatufoto eller renodlat arkitekturfoto. Svartvitt eller färg är valfritt. Lägg in din bild/dina bilder på gruppen Cityscapes. Se till att "utmaning 2023", "vandra" eller något liknande finns med bland orden i rubriken. Notera plats och gärna lite uppgifter om motivet i tillhörande text.

Första pris: Helt underbar honung, hopsamlad av flitiga bin i de vilda trakterna mellan Norrköping och Finspång. Burken har etikett "Honung från Bidraget" skapad av bildmakaren Ulf Lundkvist. Han har också gjort Assar.

Frågor? Kontakta mig och jag svarar alla i gruppen.

Måns Hagberg.

Gruppvärd för gruppen "Cityscapes" här på Fotosidan.

Postat 2023-09-10 08:29 | Läst 573 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera