CITYSCAPES: BLOGGEN
Musikens hus del 3: The morning after the night before
Invigningen var på kvällen. Dan efter gick jag dit för att plåta exteriörerna i dagsljus. Kamera Pentax K-1 med veteranobjektivet Pentax FA 135mm f/2.8. Kort tele kan ge lite närgångna bilder.
I fasaden mot Knäppingborgsgatan är det bara blindfönstren som är raka. Övriga bär spår av 200 års sättningar med en inte helt klippfast undergrund. Mycket störande för vän av ordning i ett Sverige där allt ska vara nytt och ett Norrköping som periodvis förfallit till samma tänkesätt. Men en kul utmaning mot fönsterbytarmaffian tycker jag!
Prånget in mot gården.
Entrén ligger mot gården. 1804 hyste byggnaden köket åt tobaksfabrikören Swartz. Tobakslanden fanns i grannskapet och även söderöver i stan.
Och här några steg bakåt för att få med vyn in mot gården från en annan del av kvarteret. Detta är ett stort och komplext kvarter som då huset byggdes ännu var tre kvarter.
There's got to be a morning after
(There's got to be a morning after)
There's got to be a morning after
(There's got to be a morning after)
Musikens hus del 2
Vi är i Norrköping, kv Knäppingsborg. Ett hus från 1804 har nu tagits till vara som Musikens Hus. Där finns studior, miniscen med mera.
Invigningen var bitvis ute på gården. Allt var inte klart. Här stod en byggnadsställning kvar.
Finspångsbaserade fotografen Tony Oldenburg var på plats.
Eldar lyste upp
Artister uppträdde
Musikens hus del 1
Ett hus från 1804 i kvarteret Knäppingsborg i Norrköping har efter skiftande öden gjorts i ordning till musikverkstad. Ett bevis så gott som något på att men inte måste riva och bygga nytt för att tillgodose ett nytt ändamål! Byggnaden uppfördes som kök åt tobaksfabrikören Swartz och har på senare år bl a inrymt Crazy Pictures filmproduktion.
En hel del ursprungliga detaljer finns kvar. Detta tack vare Michael Ståhls fastighetsbolag som tog sig an hela kvarteret och anlitade Fredrikssons Arkitektkontor, nuvarande ägaren Castellum som mirakulöst nog verkar fullfölja och grabbarna som startat Musikens hus och fått Castellum att bygga om för ändamålet.
Här en musikentusiast som ser fram mot att jobba i nygamla lokalerna.
Gamla fönstren har gjorts i ordning och definierar huset utåt. För att få ljudtätt har man monterat ganska extrema innanfönster, jag provknackade på glaset och det är helt stumt, som att knacka på massiv sten.
Inspelningsstudio
Stans minsta scen, här med Erika Persson
UFO Sweden på Arbetets Museum
Kul och lite annorlunda besöksmål! Arbetets Museum i Norrköping har fått till en proffsig utställning baserad på stans stora UFO-arkiv och miljöer från inspelningen av filmen UFO Sweden. Gratis inträde. Vid invigningen i lördags var det kö ända ut i trappan. I går måndag syntes en hel del besökare.
Utställningen har en hel del interaktiva inslag. Jag kollade på en film där man sen fick poäng för hur mycket man uppfattat korrekt och fick 5 av 8.
Den här utställningen får stor och lite annorlunda publik. Fler hittar till Strykjärnet och kollar in utbudet där.
På utvägen plåtade jag den här vyn genom ett ganska så blött fönster. Slaskigt bara förnamnet, och grått. Bilden är i färg!
Socialstyrelsen byter fot, nu ska patienterna hamstra medicin
Tidigare har Socialstyrelsen avrått från hamstring av mediciner. Nu är nya tider på gång.
"Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken. Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma. Det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal" skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes. Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.
"Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen."
Jag gick till apoteket för att handla och kolla. Apotekaren var inte alls road. Det är en person på Socialstyrelsen som hittat på det där fnös hon.
Hon syftade nog på Nylén, fast det förstod jag inte då. Så jag sa mjae, Olivia Wigzell. Hon är generaldirektör och står som utgivare.
Dumt är det i alla fall sa apotekaren. Om det inte varit medicinbrist innan så blir det nu. Jag har redan massor av kunder som vill hamstra. Tack och lov hindrar reglerna det. Men det är redan nu besvärande för apoteket att behöva förklara situationen. Om Socialstyrelsen gör en kampanj blir det etter värre. Dom borde begripa bättre.
Socialstyrelsens rapport heter "Egenberedskap för läkemedel och medicintekniska produkter. Socialstyrelsens bedömning, rekommendationer och planerade informationsinsats". Här är länken:
Av rapporten framgår att Socialstyrelsen inte insett att reglerna hindrar patienterna från att ta ut en månads extra förbrukning. Det är helt omöjligt om doktorns recept ger exakt den dos som behövs. Om doktorn skrivit ut onödigt mycket kan det med viss planering kan gå att bygga upp ett hemmalager.
Jag tycker att Socialstyrelsen borde tänka om. Det enklaste är nog att lägga ner kampanjen. TT hade en blänkare, den räckte långt.
Men om Socialstyrelsen verkligen vill att folk ska ha en månads roterande lager hemma så behöver reglerna ändras så att det blir möjligt. Dessutom behöver Regionerna beordras att beorda doktorerna att skriva ut de recept som behövs och betala ut mer i övertidsersättning.