CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ljust sovrum nattetid???

En enda natt i ett måttligt upplyst sovrum påverkar hälsan negativt. Hjärtfrekvensen ökar och regleringen av blodsockret påverkas. Ljuset tar sig in genom ögonlocken och aktiverar hjärnan, säger professor Torbjörn Åkerstedt. Så skrev DN 14 mars 2022 i en förhoppningsvis seriös artikel.

-

https://www.dn.se/vetenskap/ljusa-sovrum-nattetid-okar-risken-for-sjukdom/

-

Själv har jag inte särskilt mörkt i sovrummet. Persienner, men ingen mörkläggning. För det mesta brukar det funka bra och jag trivs med det.  Men artikeln fick mig att fundera. Att ställa om till sommartid brukar kännas som en pärs. Sen kommer perioden med allt mer ljus som jag också påverkas av. Inte förrän efter midsommar känns allt OK.

Bästa sättet att få mörkt är att installera ljustäta rullgardiner. Men det är besvärligt där jag bor. Fönstren är onödigt stora. Det finns inga fästen på plats och det finns inget att skruva i, bara gipsskivor.

Så jag skaffade en sån där sovmask. Slut på apoteken. Flertalet inköpsställen på nätet anlitar Klarna. Jag vill inte anlita Klarna, gillar inte Sebastian Siemiatkowskis affärsmetoder. Så det blev till slut ett inköp på sajten Fyndiq där man slipper Klarna. Sovmask i svart siden för 99:- plus frakt.

Det var svårt att ta en selfie med ögonbindel! Allt helt på känn. Den här fick duga. Iphone SE 2020.

Nu har jag haft den i en vecka. Skiftet till sommartid blev lindrigare än vanligt! (På hösten märker jag ingenting, det är våromställningen som är jobbig.)

Så jag fortsätter testa ett tag till. Verkar detta bra så blir det mörkläggningsgardiner så småningom. Sovmasken kan vara bra att ha vid resor. 

-------

PS 31 mars kl 10.22: Läser nu på Medscape om ett sovtest med överviktiga personer. Med instruktioner och påpuffning fick man en grupp att sova lite mer, så att de kom upp i 8 timmar. Den gruppen mådde bättre, blev piggare och minskade ätandet lite grann jämfört med kontrollgruppen.  Viktminskning ett halvt kilo i månaden, detta utan att anstränga sig då det gällde ätandet!

--

https://www.medscape.com/viewarticle/967994?uac=93377DT&faf=1&sso=true&impID=4125903&src=wnl_tp10n_220331_mscpedit

Postat 2022-03-30 22:04 | Läst 982 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ibland vill jag inte plåta

Två otagna bilder idag. På min frus boende en äldre rullstolsbunden man som sopar korridorgolvet medan personalen boar i soffan. En upprörande bild som visar att personalen vilar sig i soffan medan vårdtagarna gör deras jobb? Eller en bild som visar att på det här boendet är det OK att aktivera sig och ta egna initiativ medan personalen är beredd att rycka in om det skulle behövas? Det senare är den korrekta versionen. Men en bild kan ljuga. Så jag tog den inte.

På väg därifrån kom jag till Hörsalsparken. Så mitt i Norrköpings City man kan komma. Klockan är 17.30 sommartid, alltså fullt dagsljus. Det står en stor mängd polisbilar inklämda överallt runt om. De vill låta spårvagnarna passera. Plastremsor med AVSPÄRRNING POLIS spärrar av delar av parken. Jag låter bli att plåta.

På plats hör jag polismakten höra sig för med ett vittne. Kan du tänka dig att avge ett vittnesmål? Det kunde vittnet. Då höll jag mig undan.

Och tänkte att det är fel på systemet i Sverige. Att vi låtit skjutandet/knivanvändningen ta över.

Och på rättegångsförfarandet. Vittnet som bara råkat vara där lät sig intervjuas av polisen. Det som hände för tre kvart sen sen var i färskt minne. Men de  uppgifterna tillmäts intet värde i en rättegång. Nä nä nä, den ska vara som en teaterförställning. Det enda som gäller är vad som presenteras där. Vittnet är enligt lag skyldig att ställa upp i rätten. Förövarnas kompisar har hunnit ta reda på vem vittnet är, var vittnet bor, var vittnets barn går i skolan och de har hunnit meddela vittnet detta. Om vittnet trots detta skulle våga komma ihåg nånting kommer vittnet att tas heder och ära av av förövarnas advokater. De får betalt av samhället. Vittnet får knappt ersättning för spårvagnsbiljetten. 

Postat 2022-03-28 21:11 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Samling för fred och för Ukraina

Samling lördagar klockan ett för att manifestera för fred och för Ukraina. Ett privat initiativ som drog 500 personer första gången och drygt 100 denna soliga men kalla och blåsiga lördag 26 mars 2022.

Platsen är Tyska Torget, Norrköping. Torget heter så efter Tyska kyrkan. Den byggdes av den tyska församlingen i stan på 1600-talet, skadades svårt då ryssarna brände ner stan 1719, återställdes och heter sen Hedvigs kyrka efter änkedrottningen Hedvig Eleonora som givit byggnaden sitt stöd.

Folket samlas framför Hedvigs kyrka. Till höger i bild, i det ockrafärgade huset, hade Riksbanken filial på den tiden Riksbanken hanterade pengar.

I det hårda ljuset syntes ibland bara siluetter.

Lasse Stjernkvist (S) sa att i politiken är men emellanåt osams men kan som inne i Rådhuset försöka få fram konstruktiva kompromisser. Det finns en gråskala. Angreppet på Ukraina har gjort allting svart eller vitt. Putin har sällat sig till Mussolini, Hitler och Stalin.

Ukrainas färger syntes lite varstans

Här intervjuar Norrköpings Tidningar Inga Allard som bar Ukrainas färger. I bakgrunden konstnären Stefan Teleman och så Grand Hotel på torgets södra sida.

Och vad mer kan vi göra? Diskussion med Rådhusets norra fasad i bakgrunden.

De ska sjunga Ukrainas nationalsång

Postat 2022-03-27 09:25 | Läst 739 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fler vindkraftverk bra för beredskapen

Hans Stigsson är politisk redaktör för Norrköpings Tidningar. NT är ett gediget konservativt organ, startat 1758. Stigsson är pålitligt konservativ. Dagens ledare känns därför särskilt intressant!

Norrköping är en till ytan ganska stor kommun, från Östgötaslätten i väster till Östersjön i öster och med omfattande skogsområden. Här finns det mesta utom vindkraftverk. Kommunledningen har i o f s velat få fram några, men det har alltid kommit nåt i vägen.

Norrköping är också kommunen där Holmen AB grundades för några hundra år sen. "Holmen" är en ö mitt i Norrköpings centrum där företaget tillverkat papper i stor industriell skala. Nu tillverkar Holmen AB en halv miljon ton papper om året i verket Braviken en bit ut från stan. Tillverkningen drar väldigt mycket elström, storleksordning Malmö stad.

För att få fram ström i tillräcklig omfattning och acceptabel kostnad vill Holmen bygga vindkraftverk. Företaget är helt neutralt i frågan vindkraft/kärnkraft, om kärnkraft varit lösningen hade man valt den, men det är vindkraft som f n är det fungerande alternativet.  De vill bygga på egen mark. Förstudier och förberedelser till att ansöka om tillstånd pågår. Tillståndsprövningen sker av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och i praktiken avgörs frågan i Miljööverdomstolen.

Men så finns möjligheten att kommunen lägger in ett veto. Ett politiskt beslut som inte behöver motiveras och inte kan överklagas.

För moderaterna har frågan blivit besvärlig. Ett privatägt storföretag vill bygga på egen mark samtidigt som det lokala motståndet är intensivt. Efter stor vånda, ska företaget som äger marken eller grannarna som äger hus i närheten ha företräde, landade (M) i  att de ska verka för att kommunen ska använda det kommunala vetot för att stoppa projektet.

Och några dar senare kommer denna ledare med annan vinkel på frågan.

Jag är ju vindkraftintresserad sen länge, 1975, och inte helt okunnig i ämnet. Enligt min erfarenhet har försvaret varit den största motståndaren till vindkraft. Försvaret har inte alls sett vindkraftverken som ett sätt att få fram ström och ett hinder för fienden är ta över luftrummet utan bara som nåt som är i vägen. Hans Stigsson har rätt. Det skulle gå att tänka om. Se vindkraftverken som inhemska energikällor. Utveckla system så att strömmen kan kopplas fram även om basen kärnkraft fallerar. 

Nedan arkivbild tagen vid Odensbacken, Närke.

Postat 2022-03-25 11:33 | Läst 1334 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

"The Free World". Beatles. Pentax.

Kulturen under kalla kriget präglades av en makalös experimentlust. Så skriver Henrik Berggren då han recenserar idéhistorikern Louis Menands bok ”The free world. Art and thought in the cold war.” i DN Kultur 20 mars 2022.

-----

Länk: https://www.dn.se/kultur/kulturen-under-kalla-kriget-praglades-av-en-maklos-experimentlust/

-----

Mycket läsvärd artikel för den som har DN eller DN på nätet! (Just nu tror jag att man kan läsa DN på nätet gratis om man accepterar deras integritetsvillkor.)

Recensionen startar med "The Long Telegram" av George Kennan. En text från 1947 som förklarar bakgrunden till det som händer nu i Ukraina. Då hade Kreml marxismen som fikonlöv, nu använder Kreml kyrkan. Om Väst lyssnat bättre på Kennan hade världen sett bättre ut i dag. Jag gjorde en transkription för ett tag sen och lade in här i bloggen. Länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/the-long-telegram.htm

-----

Menands bok innehåller en rikedom av insikter. Berggren visar tillräckligt mycket för att jag ska skaffa mig boken!

"Den fria välden". Frihet, vad är det? Det finns frihet till att göra saker man vill, en annan frihet är att förskonas från sånt man inte vill drabbas av.

--------

------

På bilden håller John Lennon en kamera.

FRÅGA: Är det en Pentax Spotmatic? Ringo Starr plåtade hej vilt med en sån i filmen "A Hard Day´s Night". Man fick inte se några bildresultat, kanske därför att han tappade kameran i vattnet, fiskade upp den och fortsatte plåta.

Pentax var ju från Japan som var lierat med Tyskland under kriget. Kameran var utvecklad från tyska förebilder med allt mer eget tänk. TTL-mätning var en revolution. Här hålls den i handen av en engelsman i Paris. Världen hade inte glömt kriget, men såg framåt.

Postat 2022-03-22 09:16 | Läst 1133 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa