CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Öppna eget. F-skattesedel och "Bild" i firmanamnet.

Att sitta på en parkbänk och skjuta duvor är inget för mig. Det kände jag tydligt då sista arbetsdagen som anställd närmade sig. Hellre ta upp fotohobbyn på allvar. Eller öppna eget. Eller både/och?

Jag kontaktade Skatteverket. Det gick att ha fotohobby och kanske sälja några bilder utan F-skattesedel. Men dom rekommenderade F-skattesedel. Jag kanske skulle göra nåt i mitt yrke, det räknas inte som hobby, och skulle kanske vilja dra av kostnader för utrustning mm. 

Att bokföra och deklarera skulle bli svårt. Handelsbanken i Vänersborg visste precis vilken redovisningskonsult jag behövde. Jag bokade tid och vi gick igenom läget. F-skattesedel skulle vara bäst för mig. Att få dra momsen vid inköp var bra. Om jag skulle skaffa lokal blev den också avdragsgill. Och F-skattebeviset skulle jag kunna behålla även om inkomsterna uteblev så småningom. 

Jag skrev ansökan om F-skatt och konsulten kollade den. På den tiden gällde det att uppge att man skulle ha uppdrag från flera uppdragsgivare. Att jobba för en enda skulle inte godkännas. Skatteverket krävde också att syftet med verksamheten skulle vara att göra vinst. Det var ju inte mitt syfte. Jag ville ha nåt att göra, ta bilder, träffa folk, ha kul! Och dra av momsen från inköpen. Skatteverket visade sig ha ett litet kryphål för såna som jag. Att jobba utan vinstsyfte är suspekt men inte olagligt.

Ansökan gick igenom. Numera verkar Skatteverket acceptera precis vad som helst.

Att föra dagbok var lätt som en plätt sa experten. Han skulle sköta resten. Men dagboken var mig övermäktig. Jag visade första utkastet. Han skrattade så att han blev röd i ansiktet. 90% fel. Egentligen ska dagboken föras i ett speciellt dataprogram utan raderingsmöjligheter. Men han gav mig ett litet program att köra i Excel. Det har jag kvar.

Jag kan fortfarande inte skilja på debet och kredit. Om jag betalat för något är det för mig en utgift, men beloppet ska bokföras som inkomst i en kolumn, som   utgift i en annan. Dubbel italiensk bokföring uppfanns för att försvåra för anställd personal att fuska och förvårar även för mig. Men med lilla Excel-programmet kan jag prova mig fram tills det står 0 (noll) på sista kontrollraden. Konsulten stoppar in siffrorna i sitt godkända program.

Skatteverket kräver en prognos över inkomster och utgifter. Sen ska man betala preliminärskatt efter den prognosen varje månad. Jag hade ju ingen aning, men det var bara att gissa och betala. Sen rullade det på. I början hade jag inkomst nån gång även från utlandet och köpte prylar utomlands. Sen har EU och Skatteverket gjort detta snudd på omöjligt för företag i min lilla skala.

Jag betalar några tusen om året för deklarationshjälp och lite rådgivning. Ett bra proffs kan utnyttja reglerna, så än så länge har det har lönat sig genom lägre skatt. Och jag slipper deklarationsjobbet.

Nackdelen med redovisningskonsult är att jag inte vet hur det gått för företaget ekonomiskt. Jag begriper mig ju inte på bokföringen. Och på sista raden står det ju 0 (noll).

Första bilden jag sålde. Företaget som byggt vindkraftverken hade den som tavla i sin entré. Nikon F3. Film Fuji Superia 400. Objektiv troligen Nikkor 35 mm shift med lite shift uppåt. Kolla lärkan ovanför vindkraftverken!

Postat 2022-01-25 09:34 | Läst 1155 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Cityscapesgruppen nu 900 medlemmar!

Hej alla Cityscapesmedlemmar! (Hej ni andra också!) Med tre nya medlemmar har vi ökat till 900!

898. Anders Green, Stockholm. 899. Christoffer Hejdström, Södermanland. 900. Eddie Hedlund, Stockholm

Välkomna ska ni vara! Och tack till medlem 900 Eddie som lånade ut sin bild på Stadshusets torn till den här bloggen.

Stadshuset at night,  Stockholm, 2020-09-19. © Eddie Hedlund, fotograf och upphovsrättsinnehavare.

Som gruppvärd är jag ju partisk, men visst kan jag ändå få framhålla att detta är en riktigt trevlig grupp! Medlemmar från hela landet. Några i andra delar av världen. Bilder från städer och tätorter i Sverige och runt om i världen. 

Alla bilder blir kommenterade. Fotosidan räknar "Gilla" som kommentar, så det kan finnas bilder som "bara" gillats.

Gruppen är öppen. Det är bara att anmäla sig så kan man lägga in bilder och kommentera andras.

Postat 2022-01-24 08:34 | Läst 566 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Edgar Allan Poe och vårt expanderande universum

Den här daguerreotypin av Poe togs det år han avled vid 40 års ålder, 1849.

Bild in public domain från engelska Wikipedia.

Han var ju amerikan. Poet och författare av detektivhistorier, science fiction, true crime och skräck. Välkänd i Europa, översatt till franska av Baudelaire, blev en stilbildare. Om Poe som skribent handlar gårdagens understreckare i Svenska Dagbladet, länk:

https://www.svd.se/skrackmastaren-som-forutsag-big-bang

Men där står också att han förutsåg the Big Bang.

I grunden ligger två väldigt underliga förhållanden. Den första att det över huvud taget finns materia och ljus. I den (obefintliga) mån det skulle gå att ta en bild om det varken fanns materia eller ljus skulle den väl se ut så här: 

Den andra att det är mörkt på natten. Om universum vore statiskt och oändligt skulle hela himlen vara lika ljus som solarnas yta:

Men så är det ju inte. Vi ser en mörk himmel med stjärnor som lyser.

Poe såg med viss skepsis på vetenskapsmän som fastnat vid sina instrument och sina beräkningar, men även med skepsis på filosoferna. Poe, som redan var känd som författare, ville erkännas som vetenskaplig tänkare. Hans sista verk "Eureka" kom ut 1848. Det skulle bli hans arv till eftervärlden: en beskrivning av universums uppkomst ur en liten partikel som exploderade så att dess materia spreds genom rymden, varpå den kondenserades till nebulösa moln, vilka så småningom utvecklades till himlakroppar.

"Eureka" ger en poetisk förklaring av hur universum fungerar. Universum kan vara oändligt, men den del vi kan observera expanderar. Och expanderar så fort att ljuset från stjärnorna längst bort inte hunnit hit till oss. Det är därför det är mörkt på nätterna.

Poes förklaring var nog fullständigt obegriplig för hans samtida. Jag tycker att den är intuitivt begriplig. Det finns de som anser att vetenskap och poesi borde kunna ta lärdom av varann. De skarpaste forskarna gör ibland det. De ser en skönhet i en teori eller en formel och tar skönheten som ett tecken på att teorin eller formeln är värd att tas på allvar. Einstein uttryckte viss uppskattning av Poes verk. Här en länk om Eureka:

https://www.svd.se/poes-poetiska-forsok-att-forsta-universum

Postat 2022-01-23 09:56 | Läst 1389 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vinterbyggen

Innan modernismen slog igenom byggde man på senvåren, sommaren och tidig höst. Då det började våras vandrade dalfolket till Stockholm för att arbeta på byggen och traskade hem igen då vintern nalkades. Samma i och runt Göteborg. Med modernismen skulle naturen besegras. Staten uppmuntrade vinterbyggen för att få jämnare sysselsättning i byggbranschen. Ibland vann naturen. Paradexemplet var det höghus i Finland där betongen frusit till is i stället för att hårdna. Då betongen tinade kollapsade bygget. Det hände en helg, ingen människa skadades.

Nu då staten släppt tyglarna är det tidsvinsten med vinterbyggen som uppväger kostnaderna för snöskottning, inklädning, extra lyse och uppvärmning.  Beställaren vill helst ha inflyttning veckan innan han lagt beställningen. Byggare är entreprenörer. De tar jobbet först och tar problemen med den orimliga tidplanen senare.

Att klä in hela bygget som den här bilden från Norrköping visar är bra, men löser inte alla problem. Betong måste härda. Färg måste torka. Bygget innanför plastsjoken tog mycket längre tid än utlovat. Bilden togs i oktober, planerad inflyttning i april. Det gick inte. Framemot jul började det bli klart.

Arkivbild. Pentax K-5.

Bygget på bilden nedan växer med en våning varannan vecka ungefär. Byggelementen kommer färdiga från fabrik och borde vara torra.  Byggarna plastar in allteftersom och sätter in värme "inomhus". Ändå tror jag att de första som flyttar in kommer att känna av fukt och rå luft.

Pentax K-1 med Pentax 35 mm FA F/2 @5,6. 1/10 sek. ISO 3200.

Den som tänker bygga ett hus för egen räkning gör klokt i att bygga då vädret är gynnsamt. Det vill säga undvika att bygga på vintern.

Postat 2022-01-22 09:43 | Läst 1141 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Bästa smultronstället Norrköping

Trött på mörkret?

DDR-objektiv Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm @ f/8

Kommunen ordnade fototävling. Deltagarna skulle visa stans smultronställen. Det vart många bilder på resebutiker!

Iphone-jpg

Postat 2022-01-21 09:28 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa