Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Glysas källare

Kan en jättestor grop vara nåt att titta på? Jag försökte. Den ligger i Skirsjöns naturreservat utanför Katrineholm. Skirsjön är en liknande grop i samma reservat, men fylld med vatten. Glysas källare skulle vara ganska torr.

Från lilla p-platsen leder en välsnickrad spång över blötmark.

Efter spången blev det brant. Jag tror att terrängen utgörs av en ändmorän som bildades då inlandsisen smälte bort för 10 000 år sen, en hög ås i östvästlig riktning. Mitt uppe på åsen en jättestor grop, 100 meter i nordsydlig riktning. Den bildades genom att ett så stort isberg blev liggande kvar medan mer åsmaterial fylldes på. Så småningom smälte isen, gropen blev kvar. Glysa var en jätte som använde gropen som källare. Hon hade också en tvålkopp och ett handfat, Skirtorpssjön. 

Hur fotograferar man en grop i skogen? Träd överallt. Jag försökte få kanten ner mot gropen att framträda och visa den lite ljusare igenväxningen längst ner. Båda bilderna tagna med Pentax K-1 med 35mm objektiv.

Inlagt 2021-05-23 21:13 | Läst 771 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
En så kallad dödisgrop.
Hälsningar
Bob
Svar från Måns H 2021-05-23 21:40
Jajamän! Hälsningar , Måns
Du har lyckats bra fotografiskt med att visa gropen. Det skulle vara kul att snosa runt där och testa uppkomstteorin.
Svar från Måns H 2021-05-23 21:46
Jag tyckte området var fint. Trafiken hörs, men också fåglar och vindens sus i träden, ofta högstammiga. Länsstyrelsen skriver "rullstensås" men i skolan fick jag lära mig skillnaden mellan sådana och ändmoräner och tror på ändmorän. Dödisgrop som Bob skriver är en tämligen vedertagen teori men det kanske finns fler?
Det är lite märkligt att det ofta är diverse "jättar" som får äran till olika naturföreteelser, stenar, gropar, klippor mm.
Finfin bild på gropen..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-05-25 10:34
Tack Gunte för omdömet!

Enligt den s k folktron har Glysa också sin grav i trakten, en skeppssättning som ju i verkligheten anlades av människor för människor.

Vet inte hur mycket folk verkligen trodde eller bara tyckte att det var en kul grej. Jag har kusiner som gärna berättar att ett flyttblock utefter vägen snurrar exakt 1 varv varje nyårsnatt. Dom tror ju inte att så är fallet men pratar, det gör dom.