Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fast på Gotland!

I går kväll skulle M/S Drotten avgått från Visby till Oskarshamn med mig och bortåt 1500 andra passagerare ombord. Turen ställdes in i går morse. Av media framgick att färjan behöver repareras på varv.

Boka om? Bolagets telefon var enligt Telia "tagen ur bruk". Nätet funkade inte alls. På kvällskvisten försökte jag igen. Då var nätbokningen stängd för ombokningar. Jag låtsades köpa en ny resa. Det funkade, men först om fem dar, på torsdag kväll.

15000 personer är berörda. Region Gotland har ordnat med tak över huvudet på en idrottsarena. Laddning av telefoner har ordnats. Regionen ska försöka få fram filtar att ligga på. Volontärer från Röda Korset är på plats.

Oväntade dagar på Gotland kan bli fina om man har hus där. Förr i tiden startade Gotlandsbolagets tuffa grabbar oavsett väder. I värsta fall rundade dom ön och lade färjan i  lä utanför östra stranden. Inget för oss, utan vi bokade om till senare avgång. Plötsligt var man hemma i ett nystädat hus. Inget särskilt inplanerat. Oftast sken solen fast det blåste en del. Riktigt trevligt! Mest minnesvärda tillfället inträffade för 40 år år sen. Vårt hus på Gotland var till salu.

Bo Setterlind och hans fru knackade på. De funderade på att skaffa hus på ön. Det blev inte så, men visiten oförglömlig. Vi satt vid köksbordet med nybakad sockerkaka. Setterlind såg sig omkring och bad att ljuset skulle släckas. Han tände stearinljus och framförde dikter.

"Himlen har landat på ett grässtrå. Det darrar."

"Att skriva en dikt  är att bygga, det börjar med grund och golv. I språket det syns, hur trappor och väggar och tak får form. För diktaren själv är fasaden av liknande vikt som förr. Åt söder det byggs en veranda, och vinden har sikt mot norr.

När dikten är klar är han hemlös. Han ser i dess fönster ljus. Det lyser, och dörren är öppen. Och inifrån hörs musik. Till detta han hör några röster, som aldrig han hört förut. Poeten må le åt sitt öde: Andra skall bo i hans hus."

Den där stunden etsade sig fast. Efter några år printade jag ut "Poetens villkor". Kontaktade Setterlind. Han ställde han upp på att signera. Glasmästaren i Vingåker ramade in dikten i en ram med äkta bladguld. Nu hänger den i finfarstun här i Fröjel på Gotland. Signaturen har bleknat, men dikten är kvar.

Idag skiner solen på Gotland fast fastlandet är nedregnat igen. Min fru tas väl om hand på sitt boende i Norrköping. Dottern ska försöka hälsa på.

Det får bli Carpe Diem.

Fåglarna fyllde himlen.

Stenskeppet ligger fast.

Mot kvällen blev himlen så här

Solen tittade fram genom grenarna

Inlagt 2023-08-13 11:53 | Läst 656 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
vilken story, bravo
Svar från Måns H 2023-08-13 21:16
Tackar och bugar!
Jag är inte så poeteiskt lagd men tycker det var en fin dikt av Setterlind och förstår att du har den på väggen i huset där han deklamerade den. Eller var det i ett annat hus på Gotland?

Det är ju inte alla som har ett hus att dra sig tillbaka till när färjorna ställs in. Att ta hand om 10 -15000 människor, bland dem många barn är en utmaning för både rederiet och region Gotland. En del kan väl retirera till sitt eget hus och hem, som du, men ändå, det blir problem.
Det hände ju förr också att färjorna ställdes in på grund av hårt väder, men det var nog mera sällsynt. En orsak till att det kanske sker oftare nu är väl att färjorna blivit större och därmed större vindfång och det är trångt i Visby hamn, små marginaler.
Att Drott måste på varv tyder ju på ett lite mera allvarligt fel som troligen påverkar manöverförmågan. Det har inte framgått i pressen vad det är för fel men det kommer väl ut vad det lider.
Svar från Måns H 2023-08-13 21:38
Det var fint med Setterlind och hans fru. Hon stöttade honom hela tiden med beundrande blickar och en hand på hans arm. Det var i ett annat hus, i Hogräns socken. "Nya" (1894) huset ligger i Fröjel, strax söder om Klintehamn.

Inte helt lätt att ta hand om så många, men jag tycker att Destination Gotland i första hand borde satsa på bättre information. Att ha en telefonlinje enbart för oombedda ombokningar borde inte vara omöjligt och reservkapacitet tillskapas. Dom kan ju inte ha folk på plats för toppbelastningar, men själva bokandet är ju inte svårare än att kunderna förväntas klara det själva. Så att leja call centers och ha grundutbildning om ett par timmar borde inte vara omöjligt.

Och att datorsystemet klappar ihop duger ju inte, såna här ombokningspeakar händer ju återkommande.

Jag hoppas och tror att Destination Gotland ställer in turer oftare p g a bättre omdöme och kanske pålitligare prognoser. Att man tänker på säkerheten och att passagerarna ska slippa bli sjösjuka. Nya färjorna är förvisso stora, men har god manövrerbarhet med dubbla drivpropellrar och effektiva bogpropellrar.

Drotten hade krånglat länge. "Drivlinan" kan väl betyda allt fr o m motorn t o m propellern. Nyss rapporterades att den inte blir reparerad förrän "tidigast" 20 augusti och jag antar att dom menar 2023.
Ja, vad ska man säga.. "Fastlandet fortsatt 'delvis' isolerat" kanske.. Apropå din förra blogg! Tycker kanske att det (alltid) borde finnas ett slags 'reservfartyg' att ta till vid såna här situationer för Gotlandstrafiken, bekostat av staten. Ett fartyg som normalt inte ingår i turlistan då. Ett sånt fartyg hjälper ju inte vid dåligt väder, men kanske vid tekniska fel på ordinarie fartyg!

Sånt här finns det sällan beredskap för, då man alltid tror att allt bara ska funka.. Men allt tekniskt går till slut sönder så är det bara! Till och med ett spett! (jag böjde ett uppe hos min gamla mor för 2 år sen..) Många på Gotland nu har inte beredskap för sånt här, och har väl inga tidsmarginaler alls till kommande arbete/skolor osv.. Det ingår väl i nutidens livsmönster! Läste om nån som tydligen fått sitt hus översvämmat på fastlandet, och nu inte kunde åka hem och ta hand om detta..

Tänk om 'elen' också skulle gå nu.. och folk inte kan ladda mobilerna.. troligen katastrof för vissa, speciellt de med barn! Samhället är sårbart minst sagt.. Själv fortsätter jag att försörja min Iphone + ett par mindre radioapparater och andra prylar med min lilla 'frilufts-solcellsel' ihop med några 'powerbanks', det funkar nästan för bra den här årstiden, men sämre i dec./jan. när solen inte visar sig så ofta, så klart! Fina bilder här annars! Gotland är alltid fantastiskt, tur att man också är en 'öbo' (Södermalm) där solen skiner mestadels, just nu..!
Hälsn!
ztenlund 2023-08-13 13:36
Gotland är inte isolerat (ens sett till färjetrafiken). Destination Gotland har tre fartyg, varav två fortsatt är i trafik. Någon isolering föreligger knappast, men däremot fullbokning på de fartyg som fortfarande fungerar på grund av årstiden.
ehrsa 2023-08-13 13:49
Nej, Gotland är inte isolerat.. vem har sagt det? Konstig kommentar Martin! Hälsn!
Svar från Måns H 2023-08-13 21:54
Att bo på en ö har sina utmaningar. Minns då både båt och flyg ställdes in p g a nån strejk och jag med nöd och näppe kunde ta mig till min fars begravning. Resan så osäker att min fru och jag kom överens om att hon stannade på ön och tog hand vår lille son.

Det där med reserver avskaffades med "just in time". Försvaret lades ner och ersattes med en liten krigsmakt som skulle kriga utomlands. Att kunna försvara basen tänkte ingen på. Ingen politiker utom Mikael Odenberg i alla fall. (Kanske även Thage G. Peterson, han var i alla fall emot krigandet utrikes.)

Telenätet: Kopparnätet som hade flera dygns reservkapacitet med stora blybatterirum läggs ner. Mobilerna måste laddas mer eller mindre dagligen. Reservkraften vid masterna är usel.

Grattis till att vara öbo! Jag och min fru hade vår första bostad på Söder, fem trappor upp på Urvädersgränd, jättefint på många sätt.
Svar från Måns H 2023-08-13 21:59
@ Martin: För min del är fem oväntade dagar på ön helt OK, har ju hus att bo i och även sköta om. Men fem dar är rätt länge för dem som inte har tak över huvudet och barn som ska börja skolan och dem som har ett jobb att sköta. Godstrafiken tror jag prioriteras, godsfärjan till Oskarshamn på tisdag har oförändrat lågt passagerarantal ombord.
Fint att få mer egen tid utan egen förskyllan. Just såna oplanerade dagar kan bli extra fina. Och visst är det en fin vers, kul att ha den på väggen! Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2023-08-13 22:02
Hej Björn! "Utan egen förskyllan" är nyckelorden för själsfriden. Jag vet med mig att jag gjort vad jag kunnat, personalen på min frus boende likaså, gemensam bekant pratar med min fru och jag tror att hon mer eller mindre förstår att jag har förhinder men också mår bra. Nu lagar jag yttertrappan, målar en grind, gör en del ärenden och har det bra!
Vilken fin historia och du har i alla fall ett ställe att bo på. Jobbig avslutning på semestern att hamna på en idrottsarena med en massa andra irriterade människor. Puffbilden är mycket fin, andas sensommarkväll.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-08-13 22:07
Hej Lena!

Enligt sajten "Helagotland" så ordnade det sig för de strandsatta semesterfirarna såtillvida att de lyckades skaffa annan boende. Idrottsarenans telefonladdning och Röda Korspersonal hjälpte ett par hundra personer.

Kul att du gillar puffbilden, togs i går kväll några hundra meter från tomten-
PS Vlömde skriva, pushbilden är lysande!
Ja det var ju för väl att det inte blev någon tur som det brukar bli till medeltidsveckan i år av olika orsaker. Regn och rusk är ju inte förenligt med sådan aktiviteter, tycker synd om dom som var där. Sen båtstrulet på detta, vojne,vojne..hade inte drabbat oss direkt ändå, bara att kura ihop sig i plåtisen och invänta turlistan men ändå...
Finfina rutor..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-08-14 23:45
Medeltidsveckan startades ju av Kyrkans Syförening och en mängd eldsjälar. Som bäst fanns den över hela Gotland. (du vet ju detta men det kan finnas fler läsare). Nu är den tydligen påfallande kommersiell, man ska köpa armband och betala inträde mm.