Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Arbetets museum och Bergsbron står kvar.

Vattnet ökar fortfarande. Jag frågade på Arbetets Museum hur dom klarar sig. Än så länge torrt i källaren, men marginalerna minskar. Experter är där och kollar dagligen. De säger att så högt vatten har det inte varit genom Norrköping  sen 1980-talet.

Inte många decimeter kvar.

Pentax K-1 med Pentax FA Macro 100mm.

Orange varningen kvarstår. Ännu en dammlucka har öppnats och vattnet rinner på bred front, det finns lite kvar att öppna men marginalerna minskar. Läget kritiskt vid Glans utlopp mot Motala Ström.

Uppströms Arbetets museum ligger Bergsbron. Den förra byggdes 1775, förstördes delvis vid vårfloden 1788 och återuppbyggdes. Så här såg den ut fram till 1901. Kungsgatan, en nordsydlig huvudgata i stan, ligger på Bergsbron.

Bergsbron före 1901. Foto: Wilhelm Wiberg

Historisk bild frän sent 1800-tal.

Detaljbild bild på nuvarande Bergsbron byggd 1901. Den byggdes för att klara både vattenflöden och spårvägstrafik.

Här möter Bergsbron vattnet.

Inlagt 2024-02-24 10:05 | Läst 584 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den nuvarande bron ser stabil ut. Rejäla självbärande valv bestående av stora block rödgranit. Uppifrån borde den tåla "vad som helst" men det självbärande valvets svaga punkt är ju just sidokrafterna. Alltså finns det någon begränsningspunkt för vattentryck från sidan.
Svar från Måns H 2024-02-24 10:47
Uppenbarligen byggd för att hålla! Den benämns "betongbro" men jag tror nån sorts komposit. Det man ser är granit som inte är påklistrad dekor utan bör inga i bärningen.

Här och där i vattenvägarna genom stan ser man nu vatten som läcker fram i springor och fogar, om allt klarar sig finns en hel del att åtgärda.
syntax 2024-02-24 11:10
Just så tolkade jag saken. Granitblocken är för stora och påkostade för att vara utsmyckning.
Intressant, men man undrar ju om de här flödena ändå räknas in i de nuvarande och tidigare 'normala flödena' även sett över en längre tid, och när nu de flesta kunniga experter om det här med framtida nederbörd förutspår ökade flöden framöver, p.g.a allmänt ökande temperaturer både i luften och i haven (Atlanten), finns det då nån 'plan B' för såna händelser i Norrköping undras?

I Stockholm anlägger man nu en 'regnpark' vid Jarlaplan på Birger Jarlsgatan som ska vara klar redan nu i vår.. Och tydligen är det så att stadens 'dagvattenledningar' inte klarar av de flöden som förväntas framöver, och gör det inte redan nu vid längre och häftiga skyfall.. Från Jarlaplan och söderut på Birger Jarlsgatan är det bara nedförsbacke ända ner till Nybroviken.. Tunnelbanestationen Östermalmstorg bl.a. ligger långt under jord efter Stureplan på vägen ner mot viken där.. Den här nedförsbacken gäller fler gator just från Östermalm, regnar det 'extremregn' framöver så kommer allt som regnar på hustak och gator att vilja rinna i 'flöden' ner mot Nybroviken.. Med troligen många översvämningar i fastigheter längs dess sträckning..

Vi i Stockholm klarade oss lindrigt när regnovädret Hans passerade här i augusti förra året, men det var ändå som en varning kändes det som.. Rundade Riddarholmen på min promenad igår i fantastiskt väder, men 'slogs' av hur högt vattenståndet i Mälaren är just nu! Promenerade förbi kajen utanför tunnelbanestationen i Gamla Stan där, och igår var det bara knappt 25 cm. kvar så rinner vattnet över kajkanten och sipprar ner i stationens utrymmen.. Tunnelbanan går ju i marknivå, men stationens flöden med människor rör sig en våning under! Är snösmältningen värre västerut framöver, kanske med mycket regn också så lär Mälarens vattennivå öka ytterligare..

Kul med 1800-tals bilden här! Hälsn!
Svar från Måns H 2024-02-24 12:07
För typ trettio år sen byggdes en kraftverkstunnel under stan. Den är väldigt bra att ha nu för att hantera vattnet! Plan B är väl att fördröja tillflödena i dagvattennätet med magasin. På lång sikt finns nog ingen plan. Jag trodde en fångdamm mot havet srax utanför stan men inser att de här flödena inte skulle gå att pumpa över en sån damm. Den behöver placeras en bra bit ut i Bråviken så att det finns en rejäl bassäng att hantera vattnet med.

Förr funderade jag på om det skulle gå att bygga damm tvärs över Kattegatt och pumpa hela Östersjön. Tekniskt möjligt tror jag men förutsätter världsfred som ju inte verkar finnas inom räckhåll.
ehrsa 2024-02-26 10:28
Gick en motsols runda runt Gamla Stan och Riddarholmen igår igen, och noterade utanför T-banan med uppgång mot Riddarfjärden att vattenståndet hade ökat ytterligare några cm.. Kanske är det 18 cm. kvar tills vatten rinner ner i T-banan där! Såg också att man ökat vattenavtappningen i 'nya' Slussens likaså nya 'tappningssystem', det forsade på ett sätt jag inte sett tidigare.. Kanske går den att öka ytterligare, men detta vet jag inget om! I alla fall är detta ett av argumenten för att gamla Slussen behövde ersättas, för att klara av ökade vattenflöden framöver..
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-02-26 16:56
18 cm kvar låter så lite att det rimligen borde finnas nåt ytterligare hinder! Annars skulle det ju räcka med västlig storm över Riddarfjärden. Då det var högt vatten i Vänern för för typ 20 år sen var Länsstyrelsen i Vänersborg illa ute. Man hade byggt vallar runt om men östlig storm hade räckt.

Länsstyrelsen är en inte helt onödig myndighet och i källaren stod gigantiska reservelverk för att klara den länsstyrelsen och det länsstyrelsegemensamma datatnätet vid strömavbrott. Det var intget bra läge men klarade sig.
Bron ser ju att tåla en del men Arbetets museum ser ju ut att kunna få problem. Mycket intressanta bilder och text att få ta del av. Vi har än så länge bara en översvämmad cykelbana i Knivsta men vattnet är på väg ut på vägbanan.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-02-24 20:37
Det är mycket vatten nu! Jag var ute idag igen och kollade och försökte plåta. På ett ställe en bit nedströms, alltså där det normalt är havsnivå, går nu en gångväg som ligger under en bro lägre än vattnet men en betongbarriär har hållit tätt.
Här där jag bor har de lagt nästan alla övergångsställen "under havsytan" så man blir tvungen att korsa gatan på andra ställen pga. allt vatten som samlas där.
En piss i Nilen förstås, jämfört med Strömmen, men nog så irriterande. Jag har en idé om att borra några hål, c:a 5cm, genom asfalten så att vattnet kan rinna någonstans. Vet inte om det är någon bra idé, och vet ännu mindre om hur man ska få kommunen att göra det.

Hoppas muséet klarar sig! /Thomas
Svar från Måns H 2024-02-24 20:29
Att borra hål i andras egendom är väl inte att rekommendera. Bortsett från det så kan det vara bra att veta om vattnet kommer att rinna ner eller om det sprutar upp.

Att få kommunen att reagera är väl inte helt lätt, men ta ett effektfullt foto av eländet och leta reda på problemägaren. Förr var det i de flesta kommuner Gatukontoret eller Tekniska Förvaltningen. Maila och föreslå att saken åtgärdas helst omgående och annars så att det inte händer igen. Korrekt ton brukar funka bäst. (Om asfalten ligger utanför stadsplanelagt område kan det vara nån samfällighet som har problemet. I stan kan det nån gång vara Trafikverket som ansvarar.)
Det verkar vara bra fart på vattnet av dina bilder att döma.
Hur ser det ut nere vid Gamlebro vid sista fallet? Det ser du väl nästan från fönstret hemma?
Svar från Måns H 2024-02-25 00:14
Hej Sten! Jag tog en bild just där idag! Lade in den på gruppen "Cityscapes" nyss, du kan titta där.

I Hästskodammen och nedanför den är allting vita virvlar och nivån metern högre än normala nivån som ju är havets novå plus några få centimeter.
PS. Ser i tidningen att Visualiseringscenter som ligger strax uppströms och t v om Bergsbron fått ganska stora skador av inläckande vatten.
Oj, det ser verkligen dramatiskt ut i första bilden. Hoppas det klarar sig och inget blir förstört. Jag tycker även att första bilden är snygg kompositionsmässigt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2024-02-25 09:09
Tack Bjarne!Än så länge har det mesta gått bra, men det har blivit vattenskador i Visualiseringscenter. Uppströms är det översvämmat här och där t ex gängvägar i Skärblacka.
Hur är det i Åbackarna vid krematoriet och kyrkogårdarna?
Gångvägarna där utmed strömmen ligger ju bara några dm över vattnet normalt.
Svar från Måns H 2024-02-25 21:52
Ur NT för tre dar sen:

"Promenadstråket längs Motala ström är populärt bland många Norrköpingsbor. Den närmaste tiden är det alternativ väg som gäller. Promenadvägen vid Åbackarna och Kneippen har stängts av."