Bländare åtta
Kamera & bild nr 4 2011
Det var med spänning jag bläddrade i det nya numret av Kamera & bild. Hur hade man gjort layout på artikeln, vilka bilder hade redaktionen valt ut, blev trycket bra?
Det är ju inte varje dag man blir intervjuad för en stor fototidning och dessutom får hela åtta sidor att visa upp sina bilder på. Men nu hände det – under vinjetten ”Galleri” skriver Bo Ignell om mitt kombinerade intresse för foto, berg och klättring.
Internet är en fantasisk kanal för fotografer: en anslagstavla, ett rum för diskussion, ett bibliotek, ett galleri för hela världen. Men det är ändå något speciellt med att se sina bilder i tryck och kunna kommunicera ett budskap på det viset. Själv blev jag nöjd med resultatet; nu kan jag bara hoppas att tidningens läsare ska uppskatta inslaget.
Nästa blogginlägg kommer senare denna vecka. Det blir en längre historia om någonting mirakulöst vid foten av Mount Everest.
Exit Galleri FS
Lollo Brandt har gjort det. Nyligen gjorde Bente Liebmann det. De har tagit bort sina bilder från Galleri FS. Nu gör jag detsamma. Exit.
Önskar alla en fin vecka och vidgade vyer!
Earth Shots
Vilken ära – min bild på Earth Shots idag!
Webbsidan www.earthshots.org har funnits sedan 2006 och presenteras med följande ord:
”Earth Shots is a photo of the day contest celebrating the beauty and diversity of our planet.”
Är du intresserad av natur och naturfoto från jordens alla hörn kan ett besök på sidan nog ge både wow-upplevelser och inspiration, så gå in och kolla!
När jag ändå håller på med illa förtäckt skryt kan jag passa på att nämna att min bild också vann pris i tidskriften Utemagasinets fototävling 2010.
Sådär, då har jag fått mina femton minuter…
P.S. Bilden ligger även i mitt album HIMALAYA; kommentera gärna där!
___________________
http://www.earthshots.org/2011/01/mountains-and-khurpas-by-bjorn-billing/
Bergens ljus
Ljuset är nyckeln. Till allt vi ser, till all fotografi. Landskapsfotografin är i det avseendet inte en genre utan många – en mångfald naturtyper visserligen men också skilda ljusförhållanden. Atmosfäriska och klimatmässiga faktorer ger solen olika villkor att spela ut sina strålar på vår jord.
Alla som känner mig eller har sett mina bilder vet att jag har en särskild passion för berg. Den passionen har många orsaker, varav en del säkert ligger under mitt medvetandes tröskel. Men en sak vet jag: det är inte bara de handfasta elementen – klippa, snö, is, marken under fötterna när jag vandrar eller stenen jag greppar när jag klättrar – som lockar. Lika mycket rör det sig om ogripbara ting som en fjärran horisontlinje, en väldig luftrymd, en säreget ljudlig tystnad, en stjärnhimmel oändlig som ingen annanstans. Och så ljuset!
I de riktigt höga bergen kan man få uppleva speciella ljusfenomen som till exempel ”alpglöd”. Solen har då gått ner bakom horisonten men bergens toppar sträcker sig så högt att solstrålar ändå träffar dem med ett mjukt rosa sken.
Ett annat fenomen kan vi kalla det inverterade jesusljuset. Alpglödens motsats om man så vill: gryningen är ett faktum men bergen skymmer de direkta strålarna som skjuter uppåt istället för neråt.
Ett sådant ljus annonserar i regel en klar morgon, medan det vanliga jesusljuset låter en sväva i ovisshet: ska det klarna upp eller drar det ihop sig till oväder?
”Jag ville sjunga i bergens ljus”, diktade Karlfeldt en gång. Mot bättre vetande väljer jag att tolka honom bokstavligt. Det blir mer poetiskt så, för i bergen överträffar verkligheten dikten.