Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det tar onekligen en hel del tid att få ihop några gatubilder som håller.

Som någon sa sliter man i snitt ut ett par skor på varje bra bild man lyckas fånga på gatan. Jag är ju ingen mästare på detta, men det blir uppenbart när jag går igenom mina negativ från tiden då jag fotade mycket på gatan att detta med skorna verkar stämma rätt bra, åtminstone för mig. Om jag lyckats få ihop 5 bilder som håller från gatan under ett år så är det nog snarare högt än lågt räknat. Visst finns en massa bilder som är tillräckligt bra för att tittas på, men de som håller bildmässigt över tid är försvinnande få.

Med den vetskapen och erfarenheten framstår Cartier-Bresson ännu mer som ett helt unikt undantag. Det finns ju förvisso många andra som håller en betydligt högre träffprocent än vad jag gör. Och givetvis finns andra som också tagit många bilder som håller på gatan. Men om man betänker att jag tillbringade kanske 2-4 timmar på gatan med kameran om dagen i stort sett alla dagar som jag var i stan under några år, och jag anser mig inte vara helt usel på detta med fotografi, så framstår också vilket gigantiskt arbete som ligger bakom till exempel en bok om bilderna skall hålla.

Som sagt, ett par skor per bild får man nog räkna med, kanske två bilder om man kör med Ecco som håller lite längre. :)

Inlagt 2013-04-02 04:43 | Läst 1660 ggr. | Permalink

"Min erfarenhet är liknande. En eller två bilder per år, vilka kan ha någon betydelse, är bra utdelning. Detta gäller inte bara gatubilder, det gäller alla bildkategorier, som man utför. /Bob"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra skor är viktigare än kameraval där ute.
Svar från alf109 2013-04-02 17:51
Visst är det så, dessutom använder man ju skorna även när man inte fotograferar. :)
-affe
Vad gör du med dina" trasiga skor" Skulle vara kul att se en bild på dom( En fotografs trasiga gatuskor) Eller att gå på gatan i trasiga skor Kan bli bra bild reportage eller kanske en låt Vad vet jag.Ha en bra dag du har alltid fina bilder/bert
Svar från alf109 2013-04-02 17:52
En bra låt kanske. ;)
Tack ska du ha Bert.
-affe
Min erfarenhet är liknande. En eller två bilder per år, vilka kan ha någon betydelse, är bra utdelning. Detta gäller inte bara gatubilder, det gäller alla bildkategorier, som man utför.
/Bob
Svar från alf109 2013-04-02 17:54
Visst har du rätt. Jag drog till med 5 för att inte låta för pessimistisk. ;)
Det är så mycket som skall stämma för en bra bild, där en väldigt ofta förbigången men viktig del handlar om tur, man måste ha turen att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. :)
-affe
Dessvärre är inte Ecco, vad de än gång var...
Annars är det ett intressant sätt att uppskatta tid på.
Svar från alf109 2013-04-02 17:56
Tack ska du ha Olov, Ecco var en katastrof när de flyttade produktionen men nu tycker jag att de fått till det igen sedan flera år. Jag kör mest Ecco själv därför att de passar mina "problemfötter". :)
-affe
Det kanske ska förtydligas för den oinvigde. Att det inte betyder att man som seriös gatufotograf går omkring i sina Ecco dojor och spejar i ett år och enbart tar två bilder. .I och för sig, billigt skulle det bli, en rulle tri-X, skulle räcka i aderton år..
/ Bengt
Svar från alf109 2013-04-02 17:57
Nej man måste givetvis ta alla de andra bilderna också om det skall bli något. :)
Själv gjorde jag av med 250-300 rullar om året när det var som intensivast. :)
-affe
Värt att slita skor om det ska bli sådana bra bilder som du har tagit!
mvh/marie
Svar från alf109 2013-04-02 17:58
Tack ska du ha Marie. :)
-affe
Håller med om bildtorkan och skoslitaget!
Och efter några år så blir man kritisk på redan godkända bilder också...
Så det e bara å jobba på! :)
/B
Svar från alf109 2013-04-02 17:59
Jo, det är ett evigt gallrande. Men som tur är dyker det ju också upp någon enstaka bild som håller som man ratat tidigare. :)
-affe