OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Visdomsord i ett fönster.

När jag var ute en sväng med hunden och kameran i natt såg jag en tavlan med några visdomsord i ett fönster. Det fick mig att tänka till. När det gäller fotografi är det nog ganska vanligt att man ”går vilse i andras fotspår”.

Det handlar också om hur man tolkar uttrycket. Om jag som exempel själv är djupt engagerad i något ämne som jag vill åskådliggöra med mina bilder är det naturligt att titta på vad andra fotografer gjort tidigare och låta sig inspireras av detta. Om jag däremot är imponerad av en fotograf och kanske bländas av den ära och berömmelse fotografen röner för sina bilder och börjar försöka ta ”likadana” bilder även fast ämnet kanske inte intresserar mig så mycket kan det lätt bli att ”gå vilse i någon annans fotspår.”

När jag ser fotografi kan jag tycka att det verkar finnas ganska många som försöker efterlikna andra framstående fotografer, men saknar det engagemang och hjärta som originalet har för sina motiv.

Ett exempel som jag tänker på är alla dem som försöker kopiera Anders Petersens bildvärld, tar man bort Petersens hjärta och engagemang faller det platt. Personligen kan jag tycka att Petersen rör sig på gränsen själv i många av sina senare projekt, men det är min personliga åsikt och en annan diskussion.

Själv är jag influerad av Brassaï, men jag lever också på natten och fascineras av nattfotografi så jag känner en samhörighet med hans fotografi. Bilderna är från nattens promenad.

Postat 2024-09-16 06:09 | Läst 278 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

OmTag. Viktiga bilder.

Min mamma drabbades tidigt av en demenssjukdom. Pappa vårdade henne i hemmet i många år, men till sist var det dags att flytta in på det särskilda boendet. Det var en jobbig tid för oss alla. Bilderna är tagna de första dagarna mamma hade flyttat till boendet.

Nu är de bägge sedan länge borta. Idag är jag glad att jag har dessa bilder. Bilder av nära och kära, även i jobbiga situationer, blir viktigare för mig med åren. Så mycket tid jag tillbringade i Åmotfors med mina föräldrar i min mors föräldrahem dit de flytta när pappa gick i pension. Nu är den lilla stugan de bodde i och mamma var uppvuxen i sedan länge såld, jag har inte varit där sedan pappa gick bort 2010.

Postat 2024-09-15 01:51 | Läst 483 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Två bilder från natten mellan torsdag och fredag.

Som vanligt blir det några bilder när vi går sena rundan hunden och jag. Jag gillar att experimentera med lite olika uttryck i mina bilder. Dessa har jag kört genom DxO Filmpack 7 som jag håller på och testar. En bra programvara både om man kör färg och svartvit där man på ett ganska exakt sätt kan emulera olika filmer och stilar, går att testa gratis i en månad för den som vill.

Postat 2024-09-14 04:24 | Läst 253 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. DxO Filmpack 7 en för mig ny plugin.

Jag använder ofta en del plugin program när jag redigerar mina bilder. NIK Collecion innehåller en hel del som jag kan ha nytta av, bland annat Silver Efex som jag ofta använder när jag konverterar till svartvitt men även Color Efex har många användbara filter och möjligheter som jag använder. Skylum Luminar Neo är ett annat program som jag har nytta av ibland, det funkar lite som Lightroom men med en hel del användbara filter.

Nu håller jag på och testar DxO Filmpack 7 som är en plugin som är mer renodlad och exaktare för att simulera olika filmtyper och stilar. Man har utgått från originalfilmerna och analyserat dessa i grunden och skapat filter som återskapar dessa så att bilderna hamnar mycket nära de analoga originalen, sedan kan man givetvis gå in och justera efter eget huvud för att få det exakt som man vill ha det. Nu kan man ju välja olika filmsorter i t.ex. Silver Efex också, men Filmpack 7 är mycket exaktare när det gäller allt från tonalitet, kontraster och korn m.m. Jag har bara testat som hastigast med ett par bilder ännu, men det ser lovande ut.

Jag bestämde mig för att testa programmet när jag hörde att Sebastião Salgado använde det för att återskapa den känsla han vill åt efter det att han gått över till det digitala. Efter att närmare granskat bilderna i hans fantastiska bok Genesis och sett att de ser ut precis som när han plåtat analogt när det gäller tonalitet och korn m.m. (jag trodde faktiskt att den var fotograferad analogt) så bestämde jag mig för att testa denna plugin.

Om man tycker att det ena eller andra är bättre i exemplen har ingen betydelse, det jag försöker visa är att programmet gör väldigt realistiska konverteringar.


Lightroombilden


Konverterad för att efterlikna Fuji Neopan 400.


Lightroombilden


Konverterad för att efterlikna Kodak Portar 160 vc.

Postat 2024-09-13 01:16 | Läst 281 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

OmTag. Sebastião Salgado, en fantastisk fotograf.

Vi hittar våra favoritfotografer, Sebastião Salgado är en av mina absolut främsta. Ganska få fotografer lyckas med konststycket att både berätta viktiga saker och göra det med en enastående skönhet i bilderna.

Salgado fick tidigt en del kritik för att hans bilder föreställande djupt elände samtidigt var så vackra. För min del tycker jag att detta är en av storheterna med hans fotograferande, just att bilderna ofta är så oändligt vackra trots sina ibland hemska motiv gör att de är svåra att värja sig mot. Jag blir påverkad på ett helt annat sätt av Salgados bilder än till exempel Nachtweys där de ofta är så renodlat hemska att jag väljer att titta bort.

Efter att under många år fotograferat människor och deras situation gick Salgado över till att dokumentera naturen och djuren och dess tillstånd på planeten vi alla delar. En fantastisk fotograf och om ni inte redan är bekanta med hans bildskatt har ni mycket att se fram emot och ta intryck av.

En länk till en fin film med Salgados bilder:
https://www.youtube.com/watch?v=7QgUFh27ryU

Postat 2024-09-11 22:42 | Läst 336 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa