Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det personliga nätverket är viktigt

En viktig del av fotointresset för min del är alla givande samtal med andra som delar mitt intresse. Tyvärr har det blivit lite klent med detta på senare tid, mycket beroende på min något annorlunda dygnsrytm.

Det skulle till exempel vara kul att träffa Uppsala-gänget, men de brukar ju fika ungefär samtidigt som det är läggdags för mig. Jag har inte deltagit speciellt mycket i Ellens-fikat heller på senare tid, lite av samma anledning. Sedan tycker jag också att det är roligare om man är lite färre så att man får chans att snacka lite mer intimt med alla deltagare.

Bengan till exempel var det ett tag sedan jag träffade, och tycker att det är hög tid snart. På bilden ser han lite tyngd ut, men kanske är det bara bilden som ljuger? Något att ha i bakhuvudet när vi tittar på bilder är just detta: Mycket handlar om när man trycker på avtryckaren, vi fotografer har en ganska stor makt att förmedla intryck och om man är lite okänslig är det ganska lätt att ge en vrångbild av de man fotograferar.

Nu gillar jag denna lite allvarstyngda bilden på Bengan mer än många andra jag har på honom. Jag tycker att den visar på ett personligt djup som inte alltid kommer fram annars. Och det är just detta jag saknar med våra lite mer ”lugna”, i bemärkelsen färre personer, fikastunder. Vi kan avhandla allt mellan himmel och jord, från Tomasevangeliet, fundamentalism, samhällskontraktens upplösning till antireflexbehandling på gamla Zeiss-gluggar. Sådant tycker jag om.

Krister K och Claes träffar jag lite oftare på hörnan här vid Hornstull och det är samma sak med dem, går att snacka om allt möjligt och inte bara fotografi. En annan tänkare som jag snackar mycket med och som även har en livserfarenhet som få som han gärna delar med sig av utan att försöka pådyvla någon sina sanningar är Micke Berg.

Sedan har jag vännen Lasse Mellberg som trampar runt ute på Biskops Arnö, vi brukar ha givande samtal över telefonen då och då. Just att umgås och snacka med människor som får mig att tänka är viktigt. Nu finns ju en hel del till som Mats Adsten, Micke Borg med flera, ingen nämnd, ingen glömd, som berikar mitt liv med nya klokskaper och infallsvinklar. Det viktiga är att hitta människor som ger och inte bara tar energi tror jag. På fotosidan finns det nog fler som ger än tar även om det finns en del som kanske tar ut sin egen frustration över andra ibland.

Inlagt 2013-04-14 23:58 | Läst 1587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Lustigt. Jag läste två bloggar efter varandra och hittade samma motiv (4:e bilden uppifrån).

http://www.fotosidan.se/blogs/hertsius/vad-fanken-har-man-ett-teleobjektiv.htm

/LG
Svar från alf109 2013-04-15 14:31
Jo, det blir lätt att man plåtar de där bojarna i isen när man går över bron. Jag har ett antal årgångar och varianter. :)
-affe
Människan är väl den enda varelsen som utrustats med ansiktsmuskler. Med hjälp av dessa kan vi uttrycka en massa utan att säga ett ord. När vi skall fotografera en porträttbild kan vi alltså fånga en av kanske en miljon olika uttryck/känslor hos den vi porträtterar. Sedan hoppas på att just det uttrycket vi fångade är det som på något vis karaktäriserar eller är typiskt för just den människan. Detta kräver en djävligt skicklig fotograf och en hel del tur.
Svar från alf109 2013-04-15 16:36
Visst är det så Ragnar.
-affe
Nätverk blir extra viktiga när människor slutar yrkeslivet och lämnar den sociala omgivning som de har levt med nästan hela livet. För många blir det ett vacuum och för andra ett lyft, jag tror att man skall planera konverteringen i god tid så att man inte känner sig utanför och ensam.
Foto är en verksamhet som man kan hålla på med så länge synen fungerar. Foto kan även förena, det är inte bara en hobby utan mer en livsstil, där man lär sig att se världen genom ett okular, man ser former och mönster där vissa inte ser någonting över huvud taget.
Svar från alf109 2013-04-15 22:30
Det gäller att engagera sig tror jag, oavsett i vad.
Tack ska du ha Stefan.
-affe