OmTag. Färg eller svartvitt? Och lite om bildbehandling.
Vissa bilder funkar bäst i svartvitt och andra i färg, några funkar vilket som. Jag har ju skrivit en del om bildbehandling tidigare och det är ett viktigt ämne för mig. Men för det mesta är det bara mindre justeringar för att komma tillrätta med skillnaden mellan hur sensorn uppfattar saker och ting och hur jag gör det.
Speciellt bilder tagna i mörker blir sällan rätt som kameran väljer att hantera kontraster. Enkelt uttryckt blir de ljusa partierna för ljusa och de mörka för mörka, våra ögon i kombination med hjärnan kompenserar för detta genom att de i realtid anpassar sig till var vi har vårt fokus i motivet. Och vi tar inte in hela motivet med en blick så att säga utan vandrar runt i det med ögonen utan att vi tänker på det.
Så som sagt justerar jag i stort sett alla mina bilder för att få en mer balanserad kontrast. Nästa steg blir att välja hur jag vill presentera bilden och det är där olika insticksprogram eller plug-ins kommer med i bildbehandlingen.
Bara genom att göra olika filmval i t.ex. DxO Filmpack eller Nik Collection kan jag ofta få bilderna att se ut mer som jag vill ha dem. Detta med hur vi vill att våra bilder skall presenteras är alltid en smaksak så min poäng med exemplen är inte att alla skall tycka att mina val är de bästa. De visar bara hur man kan ändra uttrycket i en bild genom att till exempel välja olika filmförval eller presets.
För övrigt gjorde vi likadant på den analoga tiden där vi hade våra olika favoritfilmer och när det gällde åtminstone det svartvita även valde olika framkallare och framkallningsmetoder för att få det dit vi ville ha det. Skillnaden då var att man var bunden till den rulle man hade i kameran och den framkallningsmetod man valde, nu kan man gå in och hantera varje bild individuellt i efterhand och till och med göra en massa olika varianter från samma bild, såväl färg som svartvita om man vill.
Jag har upptäckt med mig själv att jag ofta ett par år senare gör en bild annorlunda än hur jag gjorde den då den var nytagen som exempel. Hur som helst, här kommer några exempel från en bild jag tycker funkar lika bra som färg som för svartvitt. Jag visar här dels originalfilen som den ser ut från kameran och hur den blev när jag bildbehandlat den och dessutom hur bilden blir när jag utgår från den bildbehandlade bilden och använder DxO Photolab 7 för att välja några olika filmer.
Agfa Precisa 100 (en gammal diafilm som jag inte tror finns längre).
"man kan själv ändra uttrycket i en bild", säger du
rätta mig om jag har fel, sa Hasse
är jag, vilket några tycker, helt djävla korkad,
som ser att det är en självklarhet
från mitt första fotoögonblick, som tio-åring
har jag sett det
och
undrar vad jag har missat
då jättemånga skriver om, är upptagna med hur man gör, vad och med vad
om man får göra mm mm
det tycks ligga en, för mig osynlig, regel om hur kamera och optik skall användas
tex konvertera färg till s/v
det är ju bara att använda reglagen tills man är nöjd
vad är det som är så farligt med det, finns det förbud? undrar jag
jag använder den enklaste redigering som min Mac har inbyggd i Bilder, redigera står det, beskär står det
alla problem med beskärning som vissa fotografer tycks ha -
har jag inte fattat att det kanske är förbjudet med beskärning, det verkar så av spridda meningar jag läser - är det så att det finns regler
jag beskär bilden som jag tycker den känns bäst
i vilket format som helst
alla mina bilder har olika format, efter mitt tyckande
genom att inte vara fotograf
"konstnär med kameran som redskap",
har jag sluppit undan alla dessa måsten
- inte har jag läst fotojournalister om utställningar
jag går på utställningar och tycker en del är intressant, men hur fotografen gjort tekniskt intresserar mig inte ett dugg
mina bilder skapar mitt utryck
som dina bilder
och
alla andra som vill visa sina bilder gör
årligt talat är jag ganska chockad över den här eventuella insikten
rätta mig om jag har fel sa, Hasse
/inger
/Affe
jag uttryckte mig säkert klumpigt och okänsligt
så kan missförstånd uppstå
det var ingen kritik av dig som skribent eller fotograf
tvärt om
du sa, man kan själv ändra uttrycket i en bild
/inger
En må vara förlåten då jag nu tycker att ditt exempel med Agfa Precisa 100 ger mer av ett berättande filmiskt intryck, i brist på en mera välartikulerad motivation.
Fördelen med alla dessa presets är att man kan testa dem individuellt för olika bilder. Just för den här bilden funkade Agfa bra tyckte jag, däremot tror jag inte jag använt den till någon anan bild.
God Jul!
/Affe