OmTag. Upprepningar på gott och ont.
När man likt mig mest travar på i gamla upptrampade stigar så blir det ganska många upprepningar av samma motiv från ungefär samma vinklar. Jag fotograferar det som jag tycker om att titta på och jag har det seende jag har och smaken är mer eller mindre konstant.
Nu för tiden då jag mest fotograferar miljöbilder i staden så blir givetvis en oändlig massa ”kopior” av redan tagna bilder i arkivet, även om jag försöker rensa ut det mesta. Det finns dock ett problem med att bli för restriktiv mot ”kopior” också och det är att det är lätt att städa bort bilder som kan bli intressanta med tiden eller till och med att man struntar i att ta dem.
Jag har själv missat detta ibland märker jag. Jag kastar bort en massa bilder som jag senare gärna haft kvar. Här kommer i alla fall 5 bilder av samma motiv, Liljeholmsbron i Stockholm, som dessutom är tagna från ungefär samma plats på Hornstulls Strand.
Wista 45 SP, 150/5,6 Bilden tagen 2011 eller 2012.
Hasselblad 503cx, CF50/4,0 Bilden tagen 2012.
Nikon Z6 II, Z 50/1,8 S Bilden tagen 2023.
Canon 5D Mk2, 24-70/2,8 L Bilden tagen 2011.
Nikon Z6 II, Z 50/1,8 S Bilden tagen 2023.
Det är svårt att kasta bilder. En bild kan en dag va kass och långt senare va bra. Man ser med olika erfarenheter.
Din första bild här har ett så fint mönster av verklighet och reflexer.
Sluta kasta och ta mer nytt.
Ha en fin dag eller natt
Bob
Problemet när man slänger tycker jag är att man lätt kastar bort stadens utveckling på bild. Tänker på detta ibland när jag bläddrar i mina böcker om hur Stockholm såg ut förr.
Undrar hur många bilder som kommer sparas till eftervärlden idag då det dels plåtas så mycket med mobiler och då så många liksom jag har bilderna på hårddiskar och i molnet. Det finns nog ingen som tar hand om det när man väl vikt in årorna.
/Affe
Som "bild" gillar jag den första och den sista bäst, renodlad svartvit resp suggestiv färg.
Det blir lite knepigt detta med färger på natten då vitbalansen påverkas så mycket av hur olika ljuskällor lyser och dessutom hur himlen är vid fotograferingstillfället. Jag brukar alltid försöka fixa detta i efterhand, men ibland blir det knepigt då man för att få rätt på ett ställe, till exempel himlen, hamnar helt fel på något annat. Dessutom skulle jag tro att det är olika typer av glödlampor i bilderna, nu kör vi ju generellt med lågenergilampor som ger en helt annan ljustemperatur. Vill man lägga ned mer jobb kan man givetvis ljusbalansera olika delar av bilden separat. Men det blir ändå svårt att hamna "helt rätt" skulle jag tro.
/Affe
/Bengt.
/Affe