Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Gulsparv som gråsparv och tallsparv och en fröätande flugsnappare

I går kom en liten dam närmast krypande - om nu fåglar kan krypa - precis utanför och nedanför fönstret. En gulsparvhona utan gult letade bland gräs och blad. Jag fick tag i kameran och tog några bilder, hur nära hon var framgår av att bilderna är obeskurna, tagna på 2,31 m avstånd enligt Lightrooms återinförda uppgift i metadata (tack för det Adobe!). Jag kom nämligen att tänka på en tråd i fb-gruppen "Fåglar och fågelskådning" för ganska precis 4 år sedan om gulsparv, kornsparv och tallsparv. Vi hade då flera fåglar som såg ut som den här, så tanken på någon raritet dök upp. Men som den kunnige gruppledaren Jens Stålberg konstaterade: "Som tillägg kan man ju säga att i princip alla fåglar som tidigare godkänts som tallsparv hona i Sverige numera är borttagna, eftersom det finns gulsparvar som helt saknar gult på vintern." Jag provade då under några dagar att plåta alla grå gulsparvar jag såg, och kunde efter 400 bilder konstatera att hur grå de än verkade vara fanns det alltid några gula strån i "pälsen" så informationen stämmer nog.

Här kommer en bild på henne:

Vid noggrant studium ser man litet gult. Det framgår bättre på nästa bild:

Vi har även fröätande flugsnappare här! Rödhaken räknas ju till flugsnapparna numera har jag lärt mig. Samtidigt som jag plåtade gulsparvdamen kunde jag ta några bilder på en frökalasande rödhake. Den såg ut att titta litet snett på det som bjöds:

Den såg sig omkring, men hittade nog inget bättre,

för sedan satte den igång att skala solrosfrö så skalen stänkte:

Som framgår har vi Skånsk vinter med mörker och dis, men jag håller fullständigt med Bengan: Perfekt vinterväder! Prognosen för el-förbrukning i januari säger just nu -32% jämfört med i fjol. Prima!

Vi hörs!

Inlagt 2023-01-26 19:22 | Läst 1245 ggr. | Permalink
Intressant med de grå gulsparvhonorna, om nu någon skulle dyka upp hos mej. Jag har sett enstaka hannar i skogen. Vi har haft en rödhake som åt ur en av de andra automaterna, men ofta satt den på marken och tog av det som ramlat. Det är inte så mycket mer vinter här, än...
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2023-01-27 21:51
Hanarna börjar dyka upp i vårkostym, gula som påskkycklingar. Rödhakarna här äter gärna på marken de också, ibland får de "ostmaskar" (riven ost) och litet havregryn. Men det är fler som gillar det, så det går fort åt .
Då vet jag nu att rödhakar är flugsnappare. Gulsparvar har jag ibland i fågelmatningen, tycker att något gult har brukat synas, aldrig sett en o-gul. Min rödhake är rätt kräsen, men den livnär sig gott hemma.
Svar från aasaboe 2023-01-27 21:53
Denna vinter hittar de litet insekter också, det kommer en del insekter vid utelamporna har jag sett.
Oj, ja det var verkligen ett nära möte otroligt. Intressant och givande läsning också.
Svar från aasaboe 2023-01-27 21:56
Den kom riktigt nära, de sista bilderna fick jag zooma ut för att få med hela fågeln. Sedan fick jag rikta så pass mycket nedåt (den var nästan inne vid väggen) att fönsterglaset satte stopp.
Härligt med den grå gulsparven! Rödhaken är jättefin och alltid fotogenisk.
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2023-01-30 11:49
Tack Bjarne! Ja, rödhaken är en sådan där man bara måste tycka om. Trots att den är krigisk som bara den mot revirkonkurrenter :-)