Skåne-alperna naturligtvis
Hjortliga kämpar och julgransprydnader
I går morse, innan det hunnit bli "fotoljust", fick jag syn på två hjortar som låg och tog igen sig. En kapital och en med betydligt mindre skovelhorn. Märkligt nog låg de nästan tillsammans, om än ända mot ända, med högst någon meter mellan sig. När jag fått tag på kameran och det ljusnat litet mer var naturligtvis en av dem inte kvar, den yngre hade gått sin väg. Ett par kalvar utgjorde beundrande fanclub.
Men det var inte alla som iddes bry sig...
Den store höll noga reda på vad som i närheten tilldrog sig, han fick korn på någonting och reste sig genast.
Sedan bar det iväg med full fart för att upprätthålla ordningen.
Resten av morgonen var det ett evigt springande i skogen, jag hade inte en chans att hinna med så det blev inte fler bilder.
När jag kom upp i morse och tittade ut, fick jag syn på en yngre hjortherre som lommade iväg, närmast smygande. Jag undrade om det möjligen var han som låg tillsammans med den större dagen före och sedan kanske hamnat i onåd? Det kanske var förklaringen till att han saknade halva hornprydnaden.
Han är onekligen en stadig bit den större.
Han tog igen sig en stund,
men efter ett tag gav han sig iväg in i snåren för att jaga hindar. En stund var det tomt för hjortar, så kom en hind rusande som en raket tvärs över gräsmattan, strax efter kom den stora hjorten, och de försvann in bland träden. Om jag så stått med kameran beredd hade jag inte haft en chans att få bilder. Hjortarna sprang runt ett tag till, sedan höll de tydligen söndag.
Vintern närmar sig nog, det börjar dyka upp julgrans- och julkortsprydnader litet varstans. Jag fick några bilder på långt håll. Två domherrar,
och en domherre med domherredam.
Vi hörs!
Stor grabb utmanad av liten parvel, plus gärdsmygsskryt
Sist berättade jag om den trötte skovelhjorten vi hade på besök för ett par dagar sedan. I går tittade jag ut genom köksfönstret när jag skulle sätta på morgonkaffe, och fick syn på en hjort som låg på samma ställe. Samma hjort tänkte jag, men med kamerans och teleobjektivets hjälp kunde jag se att det var en ny bekantskap! Han verkade inte alls besvärad av att ligga i konkurrentens påbörjade grop, han var väl trött han också om än inte riktigt lika utslagen som den förra.
Småkillarna är alltid intresserade av de stora grabbarna och inte minst deras horn. Här kommer en knatte för att utmana Mästaren.
Upp med dig din stora kluns, jag vill slåss! Så var det väl han sade, Muhammed Ali till Sonny Liston?
Känn på den här bara!
Men när den store hytter med hornen är det bäst att dansa undan...
Vart tog han vägen?
Nåja, då kan jag sova vidare!
Den här synen kan man få se fortfarande.
Men det blir allt kortare tid innan mamma tar ett resolut steg åt sidan och avslutar serveringen.
Det var många som liksom jag konstaterade att gärdsmygar är svårfångade fotoobjekt, så nu kan jag ju inte låta bli att komma med några exempel på när det lyckats genom åren. LR säger att jag har 105 gärdsmygsbilder, men jag måste erkänna att det stora flertalet nog finns där för att jag ännu inte rensat arkivet från rena misslyckanden...
Av den här bilden framgår varför de är svåra att få syn på, på större avstånd än det här smälter de ihop med omgivningen. Och kvicka är de ju också!
Vi hörs!
Pigg tätting och trött hjort
Vintern gjorde en kortvisit, vi hade minus sex grader en morgon. Som väl är drog sig Bore snabbt bort igen, de senaste dagarna har vi haft nästan tvåsiffrigt på plussidan om morgnarna. Den där kalla morgonen fick våra gärdsmygar att vara litet mer lättfotograferade, normalt lever de upp till sitt namn och smyger omkring i gärdena med en hisklig fart. Nu fick jag tillfälle att sikta en aning mer noga och få i alla fall några bilder när en av dem letade käk precis utanför fönstret, två kommer här:
En käck liten krabat! Rumpan ser litet avhuggen ut.
Som jag nämnt tidigare är hjortarna inte så frekventa som de brukar denna höst. Men i går kom det i alla fall ett sällskap med en skovelhjort i täten.
Brunsten har hållit på ett tag, det syns att det tar på krafterna att vara Stor Gosse. Tydligen var han extra trött efter att ha hållit igång med damerna nere i skogen, för han sparkade lojt upp några spår i gräset som väl skulle föreställa en grop, sedan lade han sig ner och somnade på studs.
Efter en stund gick en av hindarna för att kolla hur djupt han sov. Han lyfte litet på huvudet,
Vände sig mot henne och muttrade någonting, om huvudvärk eller något sådant.
Senare på kvällen när han vilat upp sig och mörkret inträtt kom de tillbaka. Det var knappt jag såg dem i sökaren, men jag lyckades få några användbara bilder trots allt, här kommer en av dem.
Vi hörs!
Sparsam el-användning och sparsamt med hjortbesök
Jag läser på nätet att det är fler som sparar el. I alla fall här söderöver där förbrukningen sjunkit trots lägre temperatur i år än i fjol, norröver har man i stället ökat förbrukningen. Vi fortsätter att spara så gott vi kan, kofta på och lägre temperatur i huset är vad som gäller. Våra träbriketter eldar vi bara när det är riktigt befogat, numera är de inte billiga de heller. För något år sedan kostade 10kg 40:-, sedan steg det till 50:- och därpå till 70:-. Senaste noteringen i Kristianstad är 90:- (jag har jämnat till priserna som hela tiden var av typen x9:95). Men om man ska elda briketter som kostar nästan 10:- per kilogram får det vara rejält dyr el om det ska löna sig. Vi har inga planer på att handla till det priset, kan jag avslöja. Hittills i oktober har vi hållit ner el-åtgången kraftigt trots lägre temperatur än i fjol, prognosen säger att vi ska landa på 38% lägre i år. Tveksamt att vi vågar tro att det ska gå i uppfyllelse men vi sparar på. Vår snittbesparing jan-sep ligger på 21,83% med 4,41% som lägsta siffra och 45,83% som högsta. Besparingen i sydsverige som nyheterna nämnt är 7%. Vi får jobba på allihop!
Det har varit sparsamt med hjortbesöken också i höst. I förrgår och i går kom i alla fall höstens första hjort med skovelhorn i sällskap med hindar, kalvar och spetshjortar.
Han var litet avig mot spetshjortarna och höll dem kort.
Det gick undan när han satte efter dem!
Han är ju ganska stilig.
Spetshjortarna blev inspirerade och hade stångningskamp.
Tjejerna stod i kanten och tisslade och tasslade.
Ibland blev det litet förvirrat.
Det gäller att hålla reda på var han är!
Så att man inte hamnar i ett bakhåll.
Jag kan berätta att den upplöjda gräsytan är inte dovhjortarnas jobb, det har vildsvinen skött om. Man blir litet §§##%&§§!
Vi hörs.
Hårda bud! Småfåglar tas av hökar och vinterns el-priser spökar!
Det var ett tag sedan jag bloggade här sist, den bistra verkligheten är ju inte så inspirerande för varken fotografering eller bloggande. Nåja, det är inte särskilt givande att gräva ner sig heller, så jag tar mig upp ur hålet då och då ;-)
Det skrivs och pratas mycket i våra medier om el och priser, hur det är och hur det kan tänkas bli. Just nu är det ju gott läge på el-priset, tidningarna skriver om att det kan bli ”negativa el-priser”, att bolagen får betala för att leverera el. Kommer att tänka på Relling… I samma tidningar kan man läsa att vi riskerar att få dubbelt så höga el-priser denna vinter jämfört med förra. Usch ja!
Här på Fotosidan har Måns H bloggat (Gär sum mi, spar energi - Fotosidan och Varje kilowattimme räknas - Fotosidan) om sina erfarenheter av el-sparkampanjer i både stort och smått nu när Energimyndigheten åter drar igång sådan verksamhet. När jag först såg om el-sparkampanj i nättidningarna undrade jag vad de tror att vi hållit på med hela detta år? Åtminstone alla vi som sitter med el-drivna bostäder och som lök på laxen knappa pensioner, det har liksom inte varit läge att slösa med elen. Jag tänker också ta upp litet om sådant här i bloggen, men eftersom det är Fotosidan vi är på börjar jag med litet fotografiskt. Över till naturen:
Jag satt i fåtöljen här om dagen och läste, råkade titta ut och fick syn på rörelser i den täta trädridån mot grannen. Det höll på en bra stund, en mörk fågelstjärt skymtade i motljuset, jag undrade vad som höll en koltrast upptagen med att hacka så länge. Till slut hämtade jag 80D med tele för att se bättre, då såg jag att det inte var en koltrast utan troligen en hackspett för den var ljus på magen. Konstigt att den hackar flera minuter tänkte jag, är det möjligen en rovfågel? Sedan såg jag att den var vattrad i fjäderdräkten. Japp, rovfågel med byte, troligen sparvhök blev slutsatsen. Jag tog ett (stort) antal bilder för att förhoppningsvis kunna identifiera fågeln senare, det var inte mycket av den som syntes:
Efter åtskilliga minuter med kameran i färdigställning var jag ganska matt i armarna, men när den äntligen ätit färdigt och klev fram för att rensa näbben mot en gren hann jag få några bilder och kunde se vad det var för en. Inga superbilder, särskilt inte den första som är med för att visa hur litet av fågeln jag kunde se i början (man skymtar vattringen ungefär i mitten). Men visst var det en sparvhök, vilken sorts middag den hade satt i sig fick jag aldrig veta.
Det var höken, nu åter till vinterns spöken. E-on har en app där man kan se sin el-förbrukning, den duger men jag saknar litet finesser. Det hade varit fint om man inte bara kunde se att man gjort av med mindre eller mer ström, utan mer precist, gärna i procent. Temperaturer finns där men inte särskilt noggrant angivet, man ser om det varit kallare eller varmare under året / månaden / veckan men inte hur mycket. Dessutom vore det intressant att veta varifrån e-on får temperaturuppgifterna, när jag kollade SMHI:s statistik för Kristianstad är den inte identisk vad jag förstår. Får fråga vid tillfälle när det inte redan på deras hemsida varnas för långa väntetider i telefonkö.
I alla fall, jag ville ha procentsatser för avvikelserna i vår el-förbrukning för 2021 och 2022, så jag plockade fram månadssiffrorna för åren och snodde ihop ett Exceldokument där jag kan se just det. Här har jag "censurerat" allt utom procentsatserna och diagrammet.
Jag gick också igenom SMHI:s statistik för dygnsmedeltemperatur i Kristianstad (Tollarp lär inte finnas med…) och gjorde ett diagram i Excel. Så här blev det:
Det var när vi fick el-räkningen för december 2021 som vi omedelbart drog igång vår egen el-sparkampanj i januari. Räkningen höjde definitivt motivationen om man säger. Röd kurva är temperatur 2022. Det blev rejäla besparingar i januari och inte minst februari. Då hade vi god hjälp av högre temperatur än både normalt (grön kurva) och 2021 (blå kurva). Men även fortsättningsvis lyckades vi hålla oss under förra årets förbrukning, inte så mycket under sommaren då ju el-förbrukningen av naturliga skäl är betydligt lägre, men ändå klart under. Och vi körde aldrig luftvärmepumpen ”baklänges” för att få det svalare när det var riktigt hett ;-)
Nu tar sig besparingsprocenten igen under augusti och september, även hittills i oktober (finns inte med här) och förhoppningsvis under resten av året. Nästa år blir det svårare, mycket hänger på hur kall vintern blir, förra var ju ganska mild här. Temperaturkurvan för i år slutar med augusti, SMHI är inte klara med september än. En ännu mildare vinter denna gång hoppas vi intensivt på! Prognosen från Eon för oktober efter de första fem dagarna säger att vi får 40% lägre förbrukning i år jämfört med 2021. Så hög besparing vågar vi nog inte tro på i slutändan, men okt - nov -dec borde kunna bli lägre i år. Efter årsskiftet blir det svårare eftersom vi motsvarande tid i fjol hade påbörjat vår frivilliga ransonering.
Usch! Inte vågar man bli glad över siffrorna än så länge…