Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Hårda bud! Småfåglar tas av hökar och vinterns el-priser spökar!

Det var ett tag sedan jag bloggade här sist, den bistra verkligheten är ju inte så inspirerande för varken fotografering eller bloggande. Nåja, det är inte särskilt givande att gräva ner sig heller, så jag tar mig upp ur hålet då och då ;-)

Det skrivs och pratas mycket i våra medier om el och priser, hur det är och hur det kan tänkas bli. Just nu är det ju gott läge på el-priset, tidningarna skriver om att det kan bli ”negativa el-priser”, att bolagen får betala för att leverera el. Kommer att tänka på Relling… I samma tidningar kan man läsa att vi riskerar att få dubbelt så höga el-priser denna vinter jämfört med förra. Usch ja!

Här på Fotosidan har Måns H bloggat (Gär sum mi, spar energi - Fotosidan och Varje kilowattimme räknas - Fotosidan) om sina erfarenheter av el-sparkampanjer i både stort och smått nu när Energimyndigheten åter drar igång sådan verksamhet. När jag först såg om el-sparkampanj i nättidningarna undrade jag vad de tror att vi hållit på med hela detta år? Åtminstone alla vi som sitter med el-drivna bostäder och som lök på laxen knappa pensioner, det har liksom inte varit läge att slösa med elen. Jag tänker också ta upp litet om sådant här i bloggen, men eftersom det är Fotosidan vi är på börjar jag med litet fotografiskt. Över till naturen:

 Jag satt i fåtöljen här om dagen och läste, råkade titta ut och fick syn på rörelser i den täta trädridån mot grannen. Det höll på en bra stund, en mörk fågelstjärt skymtade i motljuset, jag undrade vad som höll en koltrast upptagen med att hacka så länge. Till slut hämtade jag 80D med tele för att se bättre, då såg jag att det inte var en koltrast utan troligen en hackspett för den var ljus på magen. Konstigt att den hackar flera minuter tänkte jag, är det möjligen en rovfågel? Sedan såg jag att den var vattrad i fjäderdräkten. Japp, rovfågel med byte, troligen sparvhök blev slutsatsen. Jag tog ett (stort) antal bilder för att förhoppningsvis kunna identifiera fågeln senare, det var inte mycket av den som syntes:

Efter åtskilliga minuter med kameran i färdigställning var jag ganska matt i armarna, men när den äntligen ätit färdigt och klev fram för att rensa näbben mot en gren hann jag få några bilder och kunde se vad det var för en. Inga superbilder, särskilt inte den första som är med för att visa hur litet av fågeln jag kunde se i början (man skymtar vattringen ungefär i mitten). Men visst var det en sparvhök, vilken sorts middag den hade satt i sig fick jag aldrig veta.

 

Det var höken, nu åter till vinterns spöken. E-on har en app där man kan se sin el-förbrukning, den duger men jag saknar litet finesser. Det hade varit fint om man inte bara kunde se att man gjort av med mindre eller mer ström, utan mer precist, gärna i procent. Temperaturer finns där men inte särskilt noggrant angivet, man ser om det varit kallare eller varmare under året / månaden / veckan men inte hur mycket. Dessutom vore det intressant att veta varifrån e-on får temperaturuppgifterna, när jag kollade SMHI:s statistik för Kristianstad är den inte identisk vad jag förstår. Får fråga vid tillfälle när det inte redan på deras hemsida varnas för långa väntetider i telefonkö.

 I alla fall, jag ville ha procentsatser för avvikelserna i vår el-förbrukning för 2021 och 2022, så jag plockade fram månadssiffrorna för åren och snodde ihop ett Exceldokument där jag kan se just det. Här har jag "censurerat" allt utom procentsatserna och diagrammet.

Jag gick också igenom SMHI:s statistik för dygnsmedeltemperatur i Kristianstad (Tollarp lär inte finnas med…) och gjorde ett diagram i Excel. Så här blev det:

Det var när vi fick el-räkningen för december 2021 som vi omedelbart drog igång vår egen el-sparkampanj i januari. Räkningen höjde definitivt motivationen om man säger. Röd kurva är temperatur 2022. Det blev rejäla besparingar i januari och inte minst februari. Då hade vi god hjälp av högre temperatur än både normalt (grön kurva) och 2021 (blå kurva). Men även fortsättningsvis lyckades vi hålla oss under förra årets förbrukning, inte så mycket under sommaren då ju el-förbrukningen av naturliga skäl är betydligt lägre, men ändå klart under. Och vi körde aldrig luftvärmepumpen ”baklänges” för att få det svalare när det var riktigt hett ;-) 

Nu tar sig besparingsprocenten igen under augusti och september, även hittills i oktober (finns inte med här) och förhoppningsvis under resten av året. Nästa år blir det svårare, mycket hänger på hur kall vintern blir, förra var ju ganska mild här. Temperaturkurvan för i år slutar med augusti, SMHI är inte klara med september än. En ännu mildare vinter denna gång hoppas vi intensivt på! Prognosen från Eon för oktober efter de första fem dagarna säger att vi får 40% lägre förbrukning i år jämfört med 2021. Så hög besparing vågar vi nog inte tro på i slutändan, men okt - nov -dec borde kunna bli lägre i år. Efter årsskiftet blir det svårare eftersom vi motsvarande tid i fjol hade påbörjat vår frivilliga ransonering.

Usch! Inte vågar man bli glad över siffrorna än så länge…

Inlagt 2022-10-07 12:50 | Läst 487 ggr. | Permalink
Fint med sparvhöken, att höken tar småfåglar det är nog inte nytt för i år och ingen man kan skylla Putin för, även om man skulle vilja. Elpriset däremot, där ser man hur sårbar man är i kristid. Det är inte bara krisförråden med munskydd, sprutor mm som vi saknade i pandemin, elnätet har också sina svagheter. Jag har också gjort en liknade i excel, med förra och årets förbrukning samt kostnad förra året och i år. Jag kan ju säga att jag har inte lyckats spara mig ur kostnadsökningen men till vintern så stänger vi ner mycket så där kommer det att slå. Hade tidigare 18 grader på kolonin och 5 grader i uterummet i lägenheten. Det blir ingen värme i uterummet denna vinter och i kolonin blir det runt 5 grader istället
Svar från aasaboe 2022-10-10 18:53
Det finns ganska gott om hök här och en och annan falk, många ormvråkar och ibland ser man havsörn. Det händer att sparvhökarna kniper fågelbordsgäster på vintern, men det ingår i spelet om man säger.

Det är mycket svårt att spara bort de prisökningar det handlar om nu, man får sikta på överlevnadsgränsen...
Det blir en hård vinter för många säger de som har finare ekonomititlar, men det begriper vi också. Har själv fast pris nästa år också.
Fin hök! Den visar sig ibland hemma vintertid mest, oftast genom en grå fläck med fjädrar på gräset, men enstaka gånger sittande synlig som du visar.
Svar från aasaboe 2022-10-10 18:55
Här ser vi ofta hök och andra, men oftast snabbt förbipasserande. Det händer att de sätter sig så att man kan få litet bilder, som närmast på balkongräcket tre meter från fönstret :-)
Du lyckades få en bild på sparvhöken i alla fall. Ibland lönar det sej att vänta ut dem. Jag har precis fått veta att de kommer att spara el på campus i vinter och att det är bara att ta med sej en extra kofta.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-10-10 18:58
Ja, tålamod är en dygd, säger katten (han kan sitta läääänge och studera ett sorkhål). :-)

Vi kör hårt med koftor inne på dagarna och extra filt på täcket om nätterna. Det får mycket gärna bli en extremt mild vinter.