Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Påfyllt lager av träbriketter och full fart i Damadromen igen!

Det var ett tag sedan sist! Jag har hållit på med annat ett tag, och den här hösten är det inte alls lika frekvent med hjortbesök som det brukar vara. De kommer hit mycket sporadiskt och stannar sällan någon längre stund. Det har alltså inte blivit så många tillfällen för dovhjortstudier och fotografering av dem. Så har vi även förberedelser inför vintern att ta tag i, vi har lyckats skaffa hem ytterligare träbriketter eller värmeloggs som de också kallas. Priserna har gått upp ordentligt sedan förra inköpet, och det börjar bli ont om dem. Totalt slut på flera ställen, där vi handlade nu hade man tagit bort möjligheten att reservera för avhämtning och dessutom satt en övre gräns på högst 20 paket per hushåll. Det de har kvar är slut om ett par dagar om åtgångstakten består, troligen redan innan om folk utnyttjar lördagen till att handla. För två månader sedan var priset 49:90 per paket, nu är det 69:90. Undrar vad priset blir när nästa leverans kommer...

Dåligt beställt med hjortstudier som sagt, men i förrgår kom det några hindar och fyra kalvar som roade sig kungligt med en fantastisk springfest. Roade sig skrev jag, det är jag fullständigt övertygad om att de gjorde. Tidigare har ju etologer inte tilltrott djur några "själsförmågor" över huvud taget, numera är det betydligt bättre kunskap och insikt hos proffsen. Som en amerikansk etolog sade vid ett tillfälle om att djur inte skulle kunna leka: "Kalla det vad man vill, man vet vad det är när man ser det!" Här följer litet bilder på springkalaset:

Är han i ledningen eller på efterkälken?

Det gäller att samla ihop sig inför språnget...

för att sedan sträcka ut ordentligt och få upp farten!

Sedan är det bara att hålla igång!

Även solouppvisningar med graciösa språng ingår i showen!

Nog är det ett tecken på nöje och livsglädje när man som stadgad moder mitt i språnget höjer huvudet,

för att sedan vrida det åt först ena hållet, sedan det andra

och ta ny sats,

för att sedan göra om proceduren medan man deltar i barnens lekar!

Det var mycket roligt att följa uppvisningen, tyvärr höll de inte på så länge innan de drog vidare. Stiliga hornbärare har vi inte sett mycket av denna hösten, förhoppningsvis dyker det upp sådana så småningom.

Vi hörs!

Inlagt 2022-09-09 19:13 | Läst 638 ggr. | Permalink
Nog kan djur leka och även tänka, det tror jag.
Kul att se hur de busar omkring.
Svar från aasaboe 2022-09-11 15:51
Tack Margareta! Säkert har de visst tänkande, men på ett annat sätt än vad vi har. Och säkert inte så djupsinnigt :-)
Vilken action det var i denna bildserie och jag håller med om att åsikterna har svängt och att man nu allt oftare ser publikationer där man beskriver lekande beteende. När man tittar på kråkfåglar ser det också ut som att de gör vissa beteenden enbart för att det är roligt. Jag har också mött delfiner på nära håll under vatten vid ett par tillfällen. En gång hade de en vit plastpåse som jag först trodde att ett djur fastnat i. Men nej, de släppte påsen och så fångades den upp av en annan delfin som viftade runt med den en stund innan den skickades vidare till nästa osv. Jag tror absolut att de lekte med påsen.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-09-11 16:00
Tack Lena! Det har hänt en del sedan Descartes dagar :-) Frans De Waal gillar jag. Jag såg ett program på TV om delfiner, där hade de samma lek som du beskriver men med sjögräs i stället. Och filmer med skator som om och om igen åker kana på ett halt hustak finns också. En hund som smyger upp bakom två katter som under djup koncentration studerar fåglar utanför ett fönster, plötsligt skäller hunden till och katterna far som projektiler rakt upp i luften, hunden såg helt klart nöjd ut. Och massvis med annat :-)
Det var en riktigt fin uppvisning de gjorde, antar de får belöning i form av nedfallna äpplen? Som kanske jäser? Men visst har djur någon form av själsliv, åtminstone kan de som betraktar djuren tro det. Jag tycker de har det. Läckra bilder!
Svar från aasaboe 2022-09-11 16:02
Tack Stefan! Äpplena är definitivt ett dragplåster här, liksom kastanjer. Äpplena blir i stort sett aldrig jästa, de blir uppätna långt innan.
Vibybo 2022-09-11 16:08
Det är när de jäser i alla magarna som det intressanta händer, så lätt yrselglädje kan uppstå.
Svar från aasaboe 2022-09-11 17:35
Tänkte inte på det, det är ju helt rätt!
Jättekul med "hopp och spring-bilder"! Mycket fart i benen där. Mmm, det är mycket som är dyrt nu, särskilt om det är kopplat till energi.
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2022-09-11 19:03
Tack Bjarne! Jo, vi får verkligen hoppas att det blir bättre tider snart...
Här är de ju igen – de skånska ”hoppetossarna”😊 Så mysigt att se dem! Önskar att jag hade dylika besök utanför mina fönster men det lär aldrig bli av, då jag bor mitt i sta´n. Är dock tacksam över möjlighet att se dovisar på annat ställe.

Självklart leker de 😃 – helt enligt citatet av den amerikanske etologen. De av oss som har sett dem i verkligheten vet precis hur det är. Visst är det roligt när även mammorna får hopp-och- spring i benen. Hinden på dina bilder låter sannerligen livsglädjen och ”bus” få utlopp.

För några år sedan följde jag ett par gäng kråkor under två år och besökte deras plats minst tre gånger i veckan under de två åren. Oerhört givande och jag fick många underhållande stunder med dessa intelligenta fåglar. Har naturligtvis massor med bilder på dem, bl. a en vinter, då de åkte kana i snön. Ett par av dem gjorde liksom tunnlar i den lösa snön och försvann helt under snöytan, för att dyka upp en dryg meter längre bort. Någon annan anledning till detta beteende än ren lek är svårt att finna.

Och det är för mig väldigt givande, att det senaste decennierna är allt fler forskare som intresserar sig för olika djur, deras intelligens, kognition, mm. Är så glad att få uppleva det eftersom jag redan som barn/tonåring hävdade, att även djur är intelligenta. Det renderade en hel del ”spott och spe”. Men nu (när jag är fyllda 70) tycker jag mig ha fått upprättelse, tack vare forskarna. Djuren har fått detsamma.

Ser fram emot att du får besök av de behornade dovisarna framöver. Nu börjar de nog så smått muta in sina revir inför brunsten, även om det är någon månad kvar till dess.
Hälsningar Christina
Svar från aasaboe 2022-09-11 21:41
Tack för intressant kommentar, Christina! Ja, det är bra att de gamla förlegade idéerna nu avlöses av helt andra och välunderbyggda tankar. Frans De Waal till exempel :-)

Apropå djur, kognition, intelligens osv, vi såg nyss reprisen på en dokumentär om valar på SVT2, mycket intressant! Länk: https://www.svtplay.se/video/26562766/varldens-natur-smart-val. Den kan ses t.o.m. 31/12 i år.
Katt-Tina 2022-09-11 22:27
Hej igen Christer,
Även jag såg programmet om valar. Mycket intressant. Såg det även när det gick första gången men det är ibland både roligt och intressant att se reprisen också, för man har ofta missat något första gången.
Vilka härliga bilder att bli glad av.
Helt klart har dom skoj !
Ing-Marie
Svar från aasaboe 2022-09-11 21:42
Tack Ing-Marie! Ja, definitivt har de roligt! :-)