Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Leica-förbud, vill vi ha det?

Bengan Bus tar upp ett problem i sin blogg i dag, det skrivs alldeles för mycket om Leica skriver han och efterlyser ett förbud mot detta nörderi. Men så farligt är det väl inte, ibland kan en onörd till och med hitta något av intresse i Leicafloden. Bengan tycker att mat, resor och natur (bland annat) ska få chansen att väga upp den tunga Leicavågskålen. Nu är jag själv en av dem som hela sommaren kämpat hårt för att blogga om naturliga ting och varelser tillsammans med andra intressenter på det området, så vi ligger nog bra till i kampen om utrymmet. Leicafolket brukar i och för sig inte gilla naturfoto, och alla som provat att fotografera med ett rejält supertele eller ett supermakro på en Leica förstår varför! Vid sådana tillfällen är det svårt att förstå vurmandet för en aldrig så fin mätsökarkamera. Men den kan ju vara bra i andra sammanhang!

I kommentarerna till Bengans blogg efterlyses även skriverier om andra märken en Leica, och vem kan motstå en sådan vädjan? Inte jag, så jag kollade i skåp och bildarkiv, till och med satte en kamera på stativ framför ett par objekt. Här följer några gamla klenoder.

Först en Zeiss Ikon, en Super Ikonta 531/2. Rena slagskeppet!

Eller pansarkryssare, kanske. Man kunde så klart ta bilder i både porträtt- och landskapsläge.

Om någon undrar varför 120-spolen oftast kallades träspole, så ser man svaret här. En äkta träspole sitter i min Super Ikonta. Det ni!

Kodak gjorde också kameror. Revolutionerande sådana, avsedda för vanligt folk! Som Kodak Junior till exempel.

Även den kunde användas både för högt och lågt bildformat. Och den tog metallspole, Kodaks 620.

Leica var så klart inte ensamma med småbildsformat, jo först men inte så länge. Kodak kom med Retina.

Retina hade en skärpedjupstabell i botten som gick att använda även om kameran satt i beredskapsväskan. Genomtänkt!

Senare kom Kodak med Retina IB och ett par till. Någon av Retinamodellerna hade Hillary med sig uppe på Himalaya på den där berömda premiärturen.

Sådärja, fyra stycken icke-Leica fick jag med. Det finns ju ytterligare några riktigt revolutionerande kameramodeller att nämna, som Kodak Instamatic 50 och inte minst Instamatic 100. Mycket minnesvärda, de såldes nästan fortare än vi hann plocka fram dem när jag jobbade i fotoaffär på sextiotalet. Dom har nog aldrig ansetts vara särskilt nördiga, tvärt om. Jag har tyvärr ingen i skåpet så jag kan inte få till några bilder på underverket.

Men som sagt, fyra icke-Leica plus två omnämnda har jag. Bra va, eller hur Bengan? ;-)

Vi hörs!

Inlagt 2022-08-26 19:12 | Läst 654 ggr. | Permalink
Långt tele eller macro på en mätökarkamera är ju som du säger ingen höjdare. Det tyckte inte heller Yoshihisa Maitani, den berömde konstruktören av Olympus OM-1.
Maitani var som ung en stor entusiast av Leicas M-kameror - tills det att han en dag behövde göra några makrotagningar, och fick kolla upp vilka tillbehör han då behövde, och vad dessa skulle kosta honom.
Han gav sig sedan sjutton på att det måste gå att konstruera en spegelreflex som var lika liten, tyst, och vibrationsfri som en M-Leica.
Det gjorde han sedan med den äran - dessutom lyckades han i denna ytterst kompakta ESR bygga in en sökare som var större och ljusare än konkurrenternas.
Man kan väl säga att Yoshihisa Maitani sopade banan. Enligt min mening är Olympus OM-1 den bästa av de klassiska japanska ESR-kamerorna.

Det var kul att kolla in dina gamla kameror, men det var väl lite elakt att kalla Super Ikonta för en pansarkryssare?
Med tanke på det jättestora 6x9-formtet är den som alla klassiska bälgkameror superkompakt.
Svar från aasaboe 2022-08-26 20:36
Jo, jag vitsade nog till det litet hårt... slagskepp och pansarkryssare är inte bästa beskrivningen, men flaggskepp kan man väl få kalla skapelsen? Tyvärr saknar jag några detaljer till kameran, de bitar man använde för att skifta mellan olika bildstorlekar. Jag har aldrig provat den sedan jag fick den, funderar på att ändra på det med tiden.

OM-1 är också en sådan där härlig skapelse, och Olympus var ju ganska stort ett tag. Före skandaler och sånt... ;-)
syntax 2022-08-26 21:45
Jag har i mina samlingar en systerkamera till din Super Ikonta 6x9. Även min i nyskick.
Dessvärre saknar även jag masken för 4,5x6cm. Det är lite synd. Det formatet blir ju stående här om man håller kameran normalt, och brännviden 10,5cm blir lite åt porträttele.
Jag har i alla fall påtat 6x9 med denna kamera - med ett vidunderligt fint resultat. Tyvärr är ju filmpriserna i dag sådana att det svider i plånboken att fotografera i 6x9.
Wolfgang 2022-08-27 09:10
Peter, jag har en Olymus-M10 den är relativ liten och objektiven är små och utmärkta. OM-1 är naturligtvis bättre än OM-10. Men den bästa helt mekaniska måste ändå vara Nikon FM2n. Den har ett självsmörjande system, upp till 1/4000 sek, blixsynchron 1/250, möjlighet till 3st utbyttbara mattskivor samt en slutare i titan. Kamerahuset är byggd i en stark koppar-silikonlegering. Jag har en sådan! Mvh Wolfgang
Inget fel att skriva om Leica, Det finns dom hör på fs som är bra på det, men kul med bredare urval bloggvirke.

Jag har en sån Zeiss fast lite nyare, och lite enklare, Tessar 3,5, och det står Ercona nästan osynligt på den. Köpte den precis innan det digitala för att använda på fullt allvar som transportabel mellanformatare. På undersidan fattas en sån där aluminiumrondell, jag har fått en reservdelskamera med rondellen ifråga och ska försöka ta reda på hur man fixar till det hela. Insatsen för 6x6 fattas också men inget problem för mig.

Retina användes av Harry Friberg i Trenters böcker, det var väl Gullers som var förebilden.
Svar från aasaboe 2022-08-28 10:11
Trenters böcker slukade jag på den tiden, jag gillade hans sätt att skriva. Märkligt nog minns jag inte vilken kamera Friberg försetts med, tack för intressant upplysning!
Fina och spännande bilder och intressant text därtill! :)
De här små fina Retinakamerorna kan man väl kalla fattigmans-Leica förr?
/B
Svar från aasaboe 2022-08-28 10:12
Tack Bengt! Ja, kanske Retinorna var fattigmans-Leica :-)
Diffusa minnen (och för upptagen att leta i skrifterna just nu...), men var det inte just till första Retinan som standardkassetten för 35-mm film togs fram? Leicas egna, finurliga kassett var ju tung, dyr, patentskyddad och krävde att kameran hade ett låsvred på rätt ställe. En billigare kamera krävde en billigare lösning...
Svar från aasaboe 2022-08-28 10:15
Intressant! Det krävdes väl en mer lättladdad kamera för vanligt folk. När Instamatic kom med sin "idiotsäkra" kassett, var det likväl många kunder som ville ha filmen isatt i kameran vid varje filmbyte...
Det var ingen dålig uppsättning gamla kameror. Träspole, hade ingen aning om att det fanns! Mina moderna Olympus lär inte platsa i det här gänget klassiska kameror. Kul att se!
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2022-08-28 10:17
Tack Bjarne! Men du har väl hört uttrycket träspole förmodar jag? Jag har faktiskt en Olympus jag också, kommer kanske i någon kommande blogg.
Trevligt att se dessa kameror! Mvh Wolfgang
Svar från aasaboe 2022-08-28 10:19
Tack Wolfgang! Ja, det är intressant att ha de här små klenoderna. Värdet i pengar är ju inte särskilt högt milt sagt, men det är kul att ha dem.
Lite känsligt område kanske. Själv har jag visat lite bilder här (mer kommer) tagna med folkobjektiv som Pentacon, bara för att balansera det hela.