Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Sorgeliga saker hända, särskilt nu i våra dar...

I kväll handlar Vetenskapens Värld om Arktiska slukhål, Arktis smälter. Länken går till SVT Play. Det är ju sorgeliga saker. Det finns andra sorgeliga saker också, som den minst sagt omfattande insektsdöden. I går hade SVT en dokumentär om det, "Massmordet på insekterna", länken till SVT Play. Insektsdöden är sannerligen sorglig, den är fullt märkbar för alla. Det är några år sedan jag konstaterade att det behövs inget insektsborttagningsmedel när man tvättar bilen, det finns inga intorkade insekter att ta bort. Förr i tiden blev rutan full med krossade insekter när man körde en sväng, nu händer det ytterst sällan att det över huvud taget blir någon splash på rutan. För varje år blir det färre insekter här hos oss, förr gick det inte att ha ytterlampan ovanför dörren tänd om man inte ville få en svärm av flygfän på sig när man öppnade. Det "problemet" är borta. Vi har bara enstaka fjärilar, just nu inte ett enda solitärbi, bara få blomflugor. Jag gick en sväng runt huset i eftermiddags med kameran, det var inte mycket att plåta.

Ett ensamt honungsbi besökte malvan.

Man kan tro att det var två, men detta är samma bi.

En spinnmal hämtade nektar tillsammans med en annan mal.

Hungriga var dom kan man tänka. Det riskerar den här damen också att bli när allt fler av hennes byten spinner. Själv är hon inte insekt utan spindel.

Inte bara spindeln riskerar hunger, fåglarna är också illa ute när det blir ont om insekter. Om någon tänker att det är ju synd, men vadå? så ska man komma ihåg att vi människor också riskerar hunger, allt fler pollinerare är hotade eller redan utdöda. Inte så bra för frukt- och bärskörd liksom andra insektspollinerade grödor. Försvinner de föraktade insektsgrupperna som tar hand om till exempel koskit och döda djur blir världen ganska kladdig och illaluktande. Man ska inte glömma att insekter står för en stor del av nedbrytandet av döda växter också.

Så nog är det sorgeliga saker på gång, inte minst med tanke på att i stort sett all insektsbekämpning är onödig i jordbruket, vilket visas i programmet. Förresten, förr gick jag aldrig utan jacka de sammanlagt 800 meterna för att hämta post sommartid, det fanns alldeles för många kryp som hade intresse av mig. När jag hämtade posten i eftermiddags gick jag bararmad, det var inga som helst problem. Inte en enda intresserad insekt fanns att se.

Usch! Ja, egentligen är det andra ord jag känner för att använda, och många. Men det ska jag bespara er. Lyssna gärna på den här.

Vi hörs!

Inlagt 2022-08-22 19:49 | Läst 1193 ggr. | Permalink
Ett tragiskt men ack så viktigt inlägg och bra text du levererar här. Även jag har märkt förändringen som sker och jag har förstått att mänskligheten kommer att vara illa ute, kanske är jag tillräckligt gammal för att kunna leva hyfsat normalt den tid jag har kvar. Men generationen som föds nu kommer nog att få leva väldigt mycket annorlunda. Jag har missat dom där programmen som du länkar till, ska titta på dom under veckan. -Tack för tipset till dom!
Svar från aasaboe 2022-08-23 09:01
Tack Morgan! Jag har börjat undra hur mycket vi slipper undan med "ålderns rätt", det börjar gå fort...
Insekter är inte tillräckligt gulliga för att verkligen väcka folks medvetande. Alltför få känner till effekterna av om pollinerande insekter försvinner. Jag vet inte om vi haft mindre fjärilar i år. Men det kan ju också vara så att artrikedomen minskar. Jag har sett många kolfjärilar men få påfågelöga och nässelfjärilar. Just de två brukar jag alltid har i blomrabatterna. Myggen har följt nederbörden, alltså har det varit väldigt lite när det var varmt. Men i början av sommaren var de på plats.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-08-23 09:04
Du har rätt i att fler än humlor och några bin behövde få gullighetsfaktor. Än så länge finns det ju ganska opåverkade områden, men har man som vi användare av neonikotinoider i närheten så märks det.
Lena Holm 2022-08-23 09:48
Hej,
det finns absolut stor variation mellan olika regioner och det kan som sagt även handla om att enbart vissa arter försvinner och då är det inte lika uppenbart om man inte är väldigt duktig på insekter. Ett antal nikotenoider förbjöds inom EU 2018. Någon substans fick användas i växthus, där alla plantor hade hela sin livscykel i växthuset. Men jag antar att det dykt upp nya produkter, som det gjort med hormonstörande kemikalier. Det här kanske berörs i progarmmet som jag inte hunnit titta på än.
Hälsningar Lena
Hej Christer, Vetenskapens värld hade jag precis sett när jag läste din blogg, nu har jag sett också massmordet på insekterna. Upprörande är det minsta jag kan säga. Att det är färre insekter kan vem som helst se, vindrutorna är bara ett tecken. Märkligt att Eu är så svårflörtat vad gäller detta. En reflektion är att om det är så här illa, varför har det inte märkt mer på småfågelbeståndet? En del arter går ju ner, men andra går upp? Eller har vi en betydande minskning av småfågelbeståndetbsom jag missat? Synnerligen välgjord och övertygande film, tack för länken! / Björn
Svar från aasaboe 2022-08-23 09:07
Vi har gott om ungfåglar, inte minst mesar, än så länge. Kanske har det här nått dit att fåglarnas insektsätande också leder till färre insekter? Troligen kommer effekten på fåglarna litet senare, balansen är rubbad.
Fina bilder. Har inte sett programmet men det ska jag göra. Ute i naturen håller jag med dig om att det har klart minskat och är inte alls så mycket som i gamla dar. Men jag har enkel del i trädgården fortfarande, på kolonin i Helsingborg hade vi i våras en hel del vildbin som svärmade runt vårt insektshotellet och bokade upp de flesta rum där. Nu har vi ganska många tambin på besök, humlor har vi haft hela sommaren och nu lite senaste har vi ganska många raps, amiral och nässelfjärilar. Nu har vi satsat en hel del i valet av växter för att gynna insekterna, det kanske har lyckats. Men som sagt ute i naturen ser det sämre ut. Det görs en hel del med blomsterängar, blomsterkanter runt varje åker mm så man får väl hoppas att man kan bryta trenden
Svar från aasaboe 2022-08-23 09:09
Tack Peter! Blomsterängar och blomsterkanter får svårt att påverka utvecklingen så länge neonikotinoiderna tillåts.
pdahlen 2022-08-23 10:16
Hade inte hört ordet tidigare så fick googla, hittade detta

https://www.kemi.se/bekampningsmedel/vaxtskyddsmedel/aktuellt-om-vaxtskyddsmedel/verksamma-amnen-i-fokus/neonikotinoider

Om jag nu fattar rätt så ser det ändå ut att det finns hopp
Svar från aasaboe 2022-08-23 10:29
Så länge det inte finns övergripande förbud är det som med partydrogerna, man ändrar litet på innehållet och får en "ny" produkt. Dessutom lämnas det ute i Europa dispenser, tas upp i dokumentären.

Men hoppas får vi göra, någon gång måste ju förnuftet släppas löst :-)
pdahlen 2022-08-23 10:31
Tja, ser man med kriget i Ukraina så börjar man tvivla på förnuftet
Såg "massmordet på insekterna". Skrämmande hur det ser ut och hur det kan fortgå.
Svar från aasaboe 2022-08-23 09:09
Man kan bli mörkrädd för mindre...
Kan tyvärr bara hålla med dig, det har varit en märklig sommar, undrar hur många fågelungar det blev, det får vi se nästa år. Pytteinsekterna har jag sett, men i mycket mindre antal. Har lagt märke till det varje dag. Men av praktfjärilar har jag haft normalt antal hemma. Det är det enda undantaget.
Höll på att glömma nämna: Fina bilder!
Svar från aasaboe 2022-08-25 18:58
Hos oss har insekterna minskat succesivt under många år med acceleration de senaste åren. Roligt att du gillar bilderna!
Jag hade inte möjlighet att se programmet om insekterna häromkvällen men har sett reprisen på Kunskapskanalen ikväll. Mycket intressant och minst sagt skrämmande!!
Att döda insekter på bilens vindruta har jag, som många andra, noterat är ett numera icke- problem - och det sedan flera år tillbaka.
Att dessa bekämpningsmedel inte behövs, i vart fall inte i denna enorma, slentrianmässiga omfattning som de används, tycker jag tydligt kom fram. Ja, det finns mycket jag skulle kunna säga om det men det skulle föra alltför långt här.

En annan uppgift jag reagerade på i programmet var en kommentar av den japanska forskaren. Hon sade att sedan 1993 har antalet barn som uppvisar neuropsykiatriska problem/får dessa diagnoser ökat markant. Tankeväckande!!? Det torde inte vara enbart i Japan detta kan konstateras?

Jag känner mig bedrövad efter att ha sett programmet och behöver ytterligare en stund till reflektion, innan jag ens kan tänka på att försöka sova.
Fast det borde kanske vara de som tillverkar och hävdar bekämpningsmedlens nödvändiga användning som ska ligga sömnlösa?
Svar från aasaboe 2022-08-25 19:04
Jag har följt utvecklingen flera år, inte minst genom professor Dave Goulsen och hans böcker (rekommenderas!). Jag känner en stor sorg inför problemet, att så få bryr sig och att kemikalieindustri och odlare inte inser vad som håller på att hända. Dessvärre är det väl ingen av tillverkarna som har störd nattsömn, de drömmer sött om stora vinster. Som kanske blir väldigt kortsiktiga...