Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Tredje gången gillt! Chromofobia-tankar.

Det här med färgläggning av gamla monokroma bilder och filmer har satt igång en massa tankar hos mig, och de blev inte färre med BBC-videon Chromophobia: The greatest conspiracy in ancient art, tvärt om. När jag började digitalisera gamla släktbilder och sedan provade att färglägga dem i Photoshop, var jag mycket tveksam. När jag skickade de monokroma bilderna till kusinerna och bifogade de färglagda bad jag nästan om ursäkt för tilltaget. Känslan att det inte är riktigt tillåtet, att originalet förvanskas, kom genast fram.

Men efter hand som jag höll på minskade det "obehaget". Jag tyckte förvisso inte att det var tillåtet dokumentärt, men fullt acceptabelt för hemmabruk att tillföra liv i de gamla fotona. För det tycker jag absolut att det gör, människor och miljöer blir levande på ett helt annat sätt med färg i bilderna. Dessutom är det ju inte nytt, kolorering av foton har gjorts sedan urminnes tider så att säga.

När jag sedan såg videon om chromophobia blev funderandet allt intensivare. Jag kom att tänka på en vän med mycket stort intresse för brittisk historia, inte minst de båda världskrigen. När jag börjat mitt projekt kom vi att diskutera frågan, och han nämnde att det finns kolorerade filmer från båda krigen. Han tyckte att det blev en helt annan upplevelse att se dem jämfört med originalen, människorna blev verkliga, levande i de kolorerade filmerna.

Om man funderar vidare, än så länge är PS neurala färgfilter långt ifrån perfekt. Det får visserligen högst betyg i en genomgång av program jag hittade på nätet, men det finns naturligtvis oerhört mycket kraftfullare program för professionellt bruk. Om de träffar rätt färgmässigt pga AI eller med hjälp av operatör (man vet ju en hel del om vilka färger som var aktuella under krigen till exempel), är det då fel att visa färglagda filmer som dokumentärer?

Ju mer jag funderar, desto mer tror jag att frågan om rätt eller fel helt enkelt är fel fråga. Jag tycker att jag skall fråga mig "varför reagerar jag som jag gör?" i stället. När jag tycker att det känns fel, är det för att jag har färgfobi? Är det verkligen förvanskning att färglägga om färgerna är rätt? Det finns ju sätt att kolla sådant, museiföremål t.ex. men även färgfoton redan från första världskriget. Förresten -är färgerna riktigt rätt på de bilderna? Andra världskriget ligger ju närmare i tiden och är ännu lättare att få rätt färger på.

Jag nämnde filmer från krigen som färglagts. I en kommentar till förra bloggen skriver Torbjörn Olsson "Man har färglagt gamla svartvita filmer, bl a med Helan & Halvan, med mycket lyckat resultat. Filmerna har snyggats till digitalt och man skulle nästan kunna tro att de är nyinspelade." Det är imponerande vad som kan åstadkommas!

Jag har den senaste tiden bytt inställning till kolorering från ganska negativ till ganska positiv. Rätt utfört kan det som jag ser det tillföra mycket. Därmed inte sagt att det skall användas på allt alltid. Men jag har nästan botat min chromofobia :-)

Ett inte helt färdigställt projekt får avsluta:

Nu är jag färdig med färgfobifunderandet! Tror jag.

Vi hörs!

Inlagt 2022-08-19 16:46 | Läst 698 ggr. | Permalink
Det finns naturligtvis många aspekter av detta, aspekter som man kan uppehålla sig vid under långa diskussioner - men det blir onekligen lite knepigt att snacka om en förvanskning av verkligheten - när verkligheten är i färg.
Som du säger så tycker folk att bilderna blir mera levande, och jag tror att det beror just på att de tillförda färgerna återför bilden mot verkligheten - den verklighet som fanns framför kameran vid fotograferingstillfället.

Sorry alla entusiaster, men att fotografera i svartvitt är inget annat än att avlägsna sig från verkligheten - även om det i många fall kan tillföra motivmässiga fördelar.
Svar från aasaboe 2022-08-20 08:30
Helt klart, verkligheten är i färg :-) Så förvanskning av den är det inte att färglägga sv-v foton, kanske inte ens om färgerna inte stämmer helt. Men förvanskning av bilden är det ju, man gör om den ganska radikalt. Det kan man väl tillåta sig, tycker jag som sagt. Tack för bra svar!
syntax 2022-08-20 13:01
Så kan det tyckas, men även här kan man göra invändningar (det är det jag menar med att denna diskussion kan expandera betydligt). Man kan exempelvis hävda att bilden är i svartvitt därför att fotografen inte hade något val. Om han hade förfogat över detta val, så hade bilden varit i färg. Är det då att förvanska att återföra bilden till färg?
Och så vidare, och så vidare... :-)
Svar från aasaboe 2022-08-20 14:10
Hehe, ja många infallsvinklar finns det :-) Man kan ju försöka få sista ordet i en sådan diskussion genom att hävda att färger finns inte, det vi kallar färger är hjärnans tolkningar av signaler den får från ögats receptorer när de träffas av elektromagnetisk strålning som reflekteras från objekt i omgivningen, och då i ett speciellt smalt spektrum. :-)
Khalad 2022-08-20 14:53
Instämmer helt med Peter här, Peter uttrycker sig bättre här men det var vad jag försökte uttrycka i en kommentar redan till förra bloggen. Det betyder ju inte på ngt sätt att jag tycker svv är fel el ointressant, hälsningar/ Björn
Visst blev det fint! För ett antal år sedan fanns en internetsida dit man kunde sända sin svartvitbild digitalt och få tillbaka den i färg digitalt. Tror jag testade, det lät riktigt spännande, först i sitt slag, fantastiskt! Sen kom livet emellan. Och nu har jag noterat att på Youtube börjar det dyka upp kolorerade gamla filmer. Så du ligger i tiden helt enkelt med kolorering. Jag tänker sannerligen inte klaga.
Svar från aasaboe 2022-08-20 08:37
Det dök upp flera sådana webbsidor när jag sökte kring kolorisering, det verkar vara på modet fortfarande. Det är intressant med färglagda filmer som faktiskt blir helt fantastiska. Inte nytt det heller, men förr gjordes det i princip för hand - ett enormt arbete. Trevligt att du gillar tekniken :-)
Intressant det här, det blir litet retrostuk på biderna också, och retro ligger i tiden! Spännande! Att kunna förglägga svrtvita bilder, svartvitt som är taget i dag, tyckar jag också är intressant! För färgfilm e dyrt nu mera! ;) Så det här tycker jag är ett spännande alternativ, och billigt, alltså fota i svartvitt, analogt alltså, framkalla filmen själv och låt PS lägga på färger! För PS-programmet blir duktigare för varje ny version genom den. sk. AI-djupinlärningen! Framtiden är här!
Nu finns det såklart dom som säger varför inte fota i färg direkt, vara sig det e analogt eller digitalt! Jag tror inte det finns något bra svar på det! ;)
/B
Ps. Det finns mycket att läsa om framtiden! Här kan vara en början!
https://docs.microsoft.com/sv-se/azure/machine-learning/concept-deep-learning-vs-machine-learning
Svar från aasaboe 2022-08-20 08:43
Helt klart mycket intressant utveckling! Tack för länken, den ska jag studera bättre i lugn och ro. Mycket att ta till sig och en hel del är säkert över min nivå, men jag har lärt mig mycket genom att läsa sådant jag inte riktigt begriper från början. Efter flera genomläsningar och kompletterat med annan läsning brukar det plötsligt bli resultat. Det är som AI alltså, slår det mig. Har jag en maskin under kalufsen i stället för en hjärna? Eller börjar maskin och hjärna mötas? Man kan ju undra. :-)