Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Ornitologisk sensation!

Efter noggranna fotografiska studier av representant för våra tättingar kan jag nu presentera bildbevis för en ornitologisk sensation! Hittills har alla ornitologer hävdat att nötväckan är den enda av landets fåglar som kan ta sig nedåt ”för fot” med huvudet före när den rör sig bland trädstammar och liknande. Jag kan nu visa att talgoxarna här i Skåne-Alperna också klarar att klättra med huvudet ner och ändan upp!

Att nötväckan kan hoppa nedåt med huvudet före är välkänt för de flesta med litet fågelintresse. Så här kan det se ut:

När jag häromdagen studerade unga talgoxar som letade mat i växtligheten utanför fönstret visade de upp god färdighet i konsten de också! Här kommer en serie bilder som bevis:

Blev ni övertygade om min sensationella upptäckt? Nähä, nej jag misstänkte det… Genomskådad! Talgoxarna kan ta sig en liten bit ned för en blomstängel med huvudet före, men hoppa omkring nedåt och i sidled med huvudet före på en trädstam klarar de inte, till skillnad från nötväckorna som tycker att det är lätt som en plätt. Så inte blev det någon sensation. Men medge att talgoxarna jobbar bra på det ;-)

Vi hörs!

Inlagt 2018-08-28 14:15 | Läst 1801 ggr. | Permalink
De där riktiga barkklättrarna har ju en rejält lång bakåtriktad tå med lika stor klo på, säkert har det något fint namn. Men å andra sidan finns det andra fåglar som har det också. Stod och såg på blämesungarnas födosök genom sovrumsfönstret idag, en ren glädje att se på dem. Söta är dom. Och visst vände de sig åt alla håll!
Svar från aasaboe 2018-08-28 16:30
Det är en förmån att få se på nära håll när de håller på. Och visst är blåmesarna härliga små krabater, riktiga små tuffingar.
He he, det har jag själv också sett, även 'upp och ner' kan man se dom förflytta sig undertill på en gren.. tror även att jag sett Blåmesar bete sig på detta obstinata sätt.. Men Trädkrypare brukar nog alltid krypa uppåt på alla träd.. minns inte att jag sett någon 'krypa' neråt.. Kul!
Hälsn!
Svar från aasaboe 2018-08-28 16:32
Mesar över huvud taget är riktiga små akrobater. Vi har trädkrypare också här, men de är sannerligen bra på att smälta in i miljön och därmed lätta att missa och svåra att få på bild.
Det var en rolig bildserie. Helt klart likheter men den får jobba på bra :)
Fina bilder. Närstudie.

MvH
Johnny
Svar från aasaboe 2018-08-28 18:58
Tack Johnny! Det är tacksamt att ha dem precis utanför fönstret ;-)
Kul inlägg och jag hade definitivt inte klarat det själv, så jag är imponerad av talgoxarna! Att sedan få se fina bilder på de vackra fåglarna är inte fel.
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2018-08-28 18:59
Tack Bjarne! Jag var en fena på att klättra i rep i gymnastiken en gång i tiden, men att köra med huvudet nedåt gav jag mig inte in på ;-)
Det var inget aprilskämt men nästan, det var hur som helst en fin bildserie. Det gäller som alltid att ha tålamod och vänta på rätt ögonblick.
Ha det gott /Stig

En
Svar från aasaboe 2018-08-28 19:02
Tack Stig! I fallet med talgoxen har jag det väl förspänt; behöver bara vrida stolen 180 grader och se till att kameran är med. Den höll till strax utanför fönstret i mitt arbetsrum. Är nog litet bortskämd... ;-)
Fina o roliga bilder, en härlig serie! LO
Svar från aasaboe 2018-08-29 08:55
Tack Lars Olov! Roligt att du gillar den.
Fin bildserie och bra försök till att luras.
Den där nötväckan är visserligen fin, men en riktig marodör vid fågelbordet.
Antagligen kräsen eftersom den väljer och vrakar bland fröna och sprätter iväg mer än hälften på backen.
Svar från aasaboe 2018-08-29 17:59
Tack Margareta! Ja nog sätter nötväckorna sprätt på maten, bokstavligt talat. Möjligen är koltrastarna värre på det, men de har storleken för sig ;-)