Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Digitaltekniken forsade fram! Mycken lärdom på fotosidan.

När jag köpte min eos 30D var ju naturligtvis mycket av handhavandet välbekant. Från ungdomstiden var jag väl insatt i hur bländare, slutartid och ljuskänslighet påverkar fotograferandet, och bländarens påverkan på skärpedjupet var inte obekant. Men allt om digitaltekniken var i stort sett nytt. När jag anslöt till Fotosidan insåg jag snabbt att här fanns kunskap! Av olika slag förvisso, från tämligen fåkunniga nybörjare till fullblodsexperter. Den sista kategorin var en guldgruva! Det gällde bara att sortera ut vilka som hörde dit. Signaturer dyker upp i minnet, Pupillen, The Suede, Photocon, Stefohl, Macrobild är bara några exempel på de enormt kunniga yrkesmän som frikostigt delade med sig av sina imponerande kunskaper, ingen nämnd och ingen glömd i övrigt.

Ökade kunskaper, teknisk utveckling och egen insikt om vad jag ville med min kamera ledde till ytterligare ett kameraköp 2010. Fyra kameror, 2003, 2005, 2007 och sedan 2010. Det framstod som rena vansinnet, när jag köpte min Canon FP på sextiotalet var den tänkt att räcka läääänge, och de flesta som köpte en ”finare” kamera då köpte en kamera ”för livet”. Jag tvekade, även mellan ”fullformat” och fortsatt användande av APS-C. Noggrant övervägande gav övervikt för APS-C för det jag ville ha kameran till, och när Canon eos 7D varit med ett tag och sjönk i pris slog jag till. Canons cashback hjälpte till, det blev kamera med batterigrepp och eftersom 18-135 följde med för mycket lågt pris blev det ett sådant också, om jag någon gång skulle behöva vidvinkel -mina tre ”normalobjektiv” är 70-300L, 100-400L och ett Sigma 150mm makro, gamla modellen utan stabilisering. Många reagerar när de ser 70-300L och 100-400L bredvid varandra i skåpet, men för mig kompletterar de varandra.

Med Canon eos7D var jag helt hemma så att säga. Den gör fortfarande tjänst och jag känner inget tvingande behov att ”byta upp mig”, den duger mycket bra. Bilderna från eos 7D anknyter till förra blogginlägget med fjärilarna. Kartfjärilen sågs första gången i Skåne 1983, sedan fanns den fram till 2003 i ett mycket begränsat område i Skåne för att därefter påbörja sin spridning. Till Skåne-alperna kom den alltså 2004, och jag fick den på bild. Sedan dess ökar den här hos oss hela tiden, jag ser den varje år. Spridningen i Sverige kan ses på Jordbruksverkets länk. Där tas även de två utseendemässigt helt olika generationerna upp. Här visar jag först vårgenerationen, sedan sommargenerationen, som är igång just nu.

På Jordbruksverkets sida kan man läsa att första generationen tar slut i juni, men det finns undantag! Den här mycket hårt slitna förstagenerationens kartfjäril stötte jag på i går, 22 juli! Seglivad en, minst sagt! Namnet kartfjäril har den fått för att den på undersidan ser ut som en ekonomisk karta, kan anas på bilden efter.

Sälgskimmerfjärilen är fantastiskt vacker. I skugga eller molnigt väder är den mörk, närmast svart, med vita och några orange teckningar. I solljus skimrar vingarna i intensivt blått, nästan omöjligt att återge i bild. Stryk nästan förresten, det går inte. De lever högt uppe i trädkronorna, hanarna kommer ned ibland för att käka mineraler. Gärna på komockor och hundlort av alla ställen. Man ska ha tur för att få se dem, och ännu större tur för att få bra bilder. Det ska bli intressant att se om jag får lyckas i år, det är tid för dem nu. Här kan man se utbredningen 2004 – 2014, länk Natursidan. De har spridit sig ännu längre norrut de senaste åren. Jag har fått se den då och då genom åren, men lyckade bilder är som sagt sällsynt. Med all sannolikhet fanns den här flera år tidigare än man trott, det hände att en stor, mörk fjäril fladdrade runt byxbenen sommartid. Då hade jag ingen aning om vad det kunde vara, och kände definitivt inte till sälgskimmerfjäril, så det räknas ju helt klart inte. Känns kul ändå!

 

Vi hörs!

Inlagt 2018-07-23 10:23 | Läst 905 ggr. | Permalink
Jag kan defenitivt inget om fjärilar men är roligt att försöka att fota. r vingen på bild 3 lite skadad? Lustigt med delade färger på bild 5.
/Thomas
Svar från aasaboe 2018-07-23 16:40
Vingarna är rejält skadade, det fatta bitar här och var som någon fågel -eller flera kanske- haft bort när den misslyckades i födosöket.

Sälgskimmerfjärilens olikfärgade vingar beror på hur ljuset träffar och hur det reflekteras. Den blå färgen "finns inte", det är ljusbrytningsfenomen i fjällen på vingarna.
De är sagolikt vackra, enastående. Sälgskimmerfjärilen får mig att undra om vingarna ser ut ha olika färg för att vinkeln är olika på vingarna i förhållande till betraktaren och därmed ljusets brytning? Och kartfjärilen som förvandlas från positiv till sitt eget negativ i vingarnas mönster, mycket märkligt. Men naturen (och därmed vi) är mer fantastisk än vårt (ja, åtminstone mitt) något klena förstånd kan ta in.
Svar från aasaboe 2018-07-23 16:42
Du har helt rätt om sälgskimmerfjärilens färger, det är brytningsfenomen som står för det blå.
Väldigt vackra fjärilar är det! Sälgskimmerfjärilen verkar vara ngt extra, skulle vara roligt att få se men utbredningskartan går knappast upp till Dalarna om inte den här varma sommaren får den hit! :-) / Björn T
Svar från aasaboe 2018-07-23 16:45
Den är på god väg! Kolla Artdatabankens uppdaterade obs-karta: https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/100328
Intressant historia. Håller med om fotosidan. Är själv nybörjare och har hämtat in ofantligt mycket information och tips för att inte säga inspiration från fotosidan.
Fina bilder på fjärilarna!

MvH
Johnny
Svar från aasaboe 2018-07-23 22:33
Tack Johnny! Jo, det finns mycket att hämta här.
Vackra fjärilsbilder du har.
Besitter antagligen ett stort mått med tålamod.
Svar från aasaboe 2018-07-24 10:01
Tack Margareta! Jag är nog född utan tålamod, men jag har lyckats träna upp det som väl är. Funkar ibland i alla fall ;-)
Sälgskimmerfjärilen är verkligen annorlunda och vacker, något jag aldrig tror jag sett. Bra bilder på kartfjärilen också. där den först sticker ut tack vare längre avstånd till bakgrunden, som blir lugn och fin.

Jag har en kompis som haft 7D i många år och är mycket nöjd med den. Kul att du också är det!

Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2018-07-25 16:31
Tack Bjarne! Sälgskimmerfjärilar är tyvärr högtflygande av sig och visar sig sällan längre ner så man missar dem lätt. Rätt vad det är springer du på en!