Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Åttiotalet – nittiotalet – början nya årtusendet. Digitala eran börjar!

Att mitt bildarkiv blev dränkt gör att jag har ont om bilder, bara sådant som fanns kringspritt på mer skyddade ställen blev kvar. Och eftersom en del blev undanstoppat på ställen där de lätt skulle hittas i samband med ombyggnad -ställen som man nu inte längre minns var de var- är det litet tunnsått med gamla bilder. De finns naturligtvis, och dyker upp pö om pö när man letar efter annat. Ni som läser besparas en massa oväsentligheter utöver de jag redan lagt upp här. Men jag kan ju trötta er med mer pladder om min fotohistoria.

Under första delen av sjuttiotalet bytte jag jobb och började på ett ställe som sålde AV-hjälpmedel, de hade även en fotoaffär som jag först jobbade i. Men mycket snart bytte jag till den andra avdelningen och kontorsjobb. Fotograferandet fortsatte jag med, men genom åren minskade det successivt, en massa andra saker upptog fritiden. Hunderiet blev en stor del av livet med brukshundklubb och styrelseuppdrag, instruktörssyssla mm så kameran -nu en Chinon CE4 med motor- blev mest liggande.

Så var det under en lång tid, kameran åkte fram då och då men inte för några genomtänkta ändamål. Litet följde jag med utvecklingen, och efter millennieskiftet upptäckte jag att digitalfoto var på gång. 2003 var det dags att införskaffa en digitalkamera. Det blev en Panasonic DMZ långzoomare med sensor på knappt två megapixel, jag tyckte att det verkade vara ett lämpligt systemkamerasurrugat för gubbar som egentligen gett upp hobbyn. Nu var jag verkligen foto-novis igen! Det var många år sedan jag fotograferat ”ordentligt”, och digitalfoto visste jag absolut ingenting om. Bilderna blev därefter, och jag tänker definitivt inte visa upp några exempel från min tidiga digitala period.

Så en dag 2005 fick jag syn på en fjäril jag inte kände igen. Hem och hämta kameran, tillbaka, fjärilen kvar, ta bilder. Sedan skicka för identifiering i grupp på nätet. Det visade sig vara en kartfjäril, då tämligen nyinvandrad till landet och under spridning norrut. Det blev en liten knuff tillbaka i riktning mot naturfoto som jag gillat sedan tonåren. Det ledde ganska direkt till att jag köpte det året köpte en annan långzoomare med fem megapixel, en Canon Powershot S2, digitala systemkameror var ordentligt dyra, och fullt så återuppväckt var nu inte fotointresset. Sommaren efter dök det upp ännu en för mig okänd fjäril, en sälgskimmerfjäril. Den gör sig förtjänt av namnet, i solsken skimrar den närmast otroligt i blått. De här båda fjärilarna satte riktig fart på mitt fotograferande, jag ville ta reda på vad som fanns runt om oss utan att vi hade en aning om det. Så här såg fjärilarna ut, kartfjäril med Panasonic, sälgskimmerfjäril med Canon Powershot, i originalformat:

2006 hade jag gått med på Fotosidan för att lära mig mer om digitalfoto. Jag läste mycket i forumets olika delfora för kameror, en systemkamera hägrade. 2007 slog jag till och köpte en Canon eos 30D när eos 40D var på ingående och priset för 30D dök rejält. Då kände jag mig hemma igen! Jag läste i fototidningar om raw-format, det verkade väldigt avancerat och svårt på beskrivningarna. Jag tänkte att det överlåter jag till entusiasterna så länge, och ställde kameran på att spara i jpg. Efter två dagar tänkte jag att så jäkla omöjligt kan det väl inte vara? Och ställde kameran på att spara jpg + raw. Jag testade några dagar, och en vecka senare ställde jag kameran på att bara spara i raw, och sedan raderade jag alla jpg-bilder som inte skulle användas för något ändamål. På den vägen är det som det brukar heta, med raw och jpg.

Vi hörs!

Inlagt 2018-07-22 10:27 | Läst 862 ggr. | Permalink
Vackra fjärilar, de är inte så lätta att få med vingarna utslagna så där.
I alla fall de som jag försöker få med på bild, så fort jag är någorlunda nära så slår de ihop sina vingar eller bara flyger iväg. Kunde jag se så har de säkert en retsam min i sina små ansikten också.

Låter inte så kul att få sina bilder dränkta, har inte hunnit läsa bland bloggarna på ett tag så den historien har jag missat.
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:03
Tack Margareta! Fjärilsfoto handlar mycket om tålamod, man får invänta att de gör som man vill och det kan ta sin lilla tid ;-)
Oj så vackra fjärilar du visar här! Tror inte jag har sett någon av dom.. men det känns som det finns mycket fjärilar i år! Själv så fotar jag bara i RAW, sen så redigerar jag de 'bästa' bilderna och sparar de färdiga bilderna i bästa och största JPG versioner, sedan slänger jag RAW-filerna, om det inte är några extraordinära bilder, då sparar jag även RAW versionerna. Kom på rätt nyligen att det blir väldigt mycket externa hårddiskar som går åt för att spara RAW-filer, känns som dom käkar hårddiskar, och det blir faktiskt rätt så dyrt när allt ska sparas 'gånger två' (en hemma och en på annan plats) Numera ryms alla bilder på en 3Tb. hårddisk fylld till 2/3 (och en likadan på annan plats) Jag fick 13,5 Tb. ledigt utrymme på hårddiskar som jag frigjorde.. Känns som det räcker livet ut nu..
Hälsn!
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:06
Tack Jan! Det börjar komma en del fjärilar här också, men vi har över lag mycket färre insekter än normalt. Torkan, antagligen.

Att kasta raw-filer vore för mig som att kasta sina negativ eller dior efter att ha fått pappersbilder. Men man måste själv välja vilken väg man tycker är bäst, och alla går inte samma.
ehrsa 2018-07-22 22:10
Visst måste man göra som man vill med RAW, men jag har märkt att jag aldrig går tillbaks till mina RAW-filer.. Jag har redan gjort de bästa JPG-filer av dom bästa RAW-filerna och vill inte göra om detta.. Jag vill hellre ta nya bilder än gå tillbaks till RAW-filerna! Det är också en kostnadsfråga på sikt, en RAW-fil från t.ex. min D800E är på 75 Mb. Det drar iväg med hårddiskar då..
Hälsn!
Makalöst vackra fjärilar, bra du fick bild på dem. Vi har väl en inte helt olik fotohistoria.
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:08
Tack Stefan! Fotohistoria är nog inte så sällan som motorcykelhistoria, vi gamla gubbar förverkligar ungdomsdrömmar Äldre damer är säkert mer bildinriktade. ;-)
Säger det samma om dina fjärilar, och mycket vackra bilder, den nedre bilden är ju lite unik med olika färgteckning på vingarna, eller är det en synvilla. Känner igen mycket från min egen "fotokariär" hur jag så småningom hamnade i digitalvärlden, först med en ganska enkel Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom. Kul att ta del av din historia.
Ha det gott/Stig
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:10
Tack Stig! På sätt och vis är det ju en synvilla, fjärilen "utnyttjar" ljusbrytning i fjällen vid stark belysning och går från närmast svart till skimrande blå.
Intressant läsning och mycket fina bilder de vackra fjärilarna!

MvH
Johnny
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:11
Tack Johnny! Ja, jag gillar fjärilar. Och bin! Mest vilda bin då. ;-)
En del säger att om en fjäril flaxar på en plats på jorden kan det bli storm på en annan. Här har du i alla fall visat att en fjäril kan få fart på fotointresset i alla fall! Kul att läsa om din resa och två riktigt vackra fjärilar har du fångat på bild.
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2018-07-22 20:12
Tack Bjarne! Jo, det blåste iväg rätt rejält när de visat sina vingar ;-)