Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Ah va fan! Det ordnar sig! Finns ju miljoner kryp!

Är det verkligen så allvarligt? Det kanske är fake news? En motsvarighet till insekternas egen mimikry, man försöker övertyga fienden att man är någonting helt annat? Farlig utan att vara det? Som den här brun björnsvävflugan, inte lätt att skilja från åkerhumlan på bilden under.

 

Eller den här flugan och stenhumlan. Först en humlelik pälsfluga (den kallas så), sedan en stenhumla.

 

Gott om insekter finns det! Miljarder är inte stort nog för att beskriva individantelet. De är jordens framgångsrikaste varelser. ” Insekter har existerat i miljontals år och av jordens idag omkring 1 335 000 kända djurarter utgör insekterna cirka 900 000.” står det i Wikipedia. Och då finns det mängder med arter vi inte ens känner till ännu. Många av dem är mindre trevliga för oss människor, och vi har länge försökt utrota de som skadar våra intressen. Det är inte alltid lätt att ”lyckas” med det, kackerlackor är bara ett exempel. De anpassar sig hela tiden, blir resistenta mot gifter och överlistar oss människor.

Men inte alla insekter lyckas lika bra som kackerlackorna. Smithsonian skriver i denna artikel om honungsbinas minskning i USA.

Phys.org skriver att honungsbin minskade med 44% mellan april 2015 och april 2016 i denna artikel, och med ytterligare 33% april 2016 till april 2017 i den här artikeln. Det har redan gått så långt att fruktodlare i USA måste hyra s.k. bibatterier, samlingar av humlesamhällen som transporteras runt med lastbilar, för att få till exempel persikeodlingar pollinerade. I Kina handpollinerar man odlingar eftersom naturliga pollinatörer försvunnit, artikel här.

 

Neonikotinoider har mycket stor del i detta. EU har nyligen förbjudit en samling bekämpningsmedel med neonikotinoider, men det finns ett problem med förbudet. I likhet med kampen mot kemiska droger, måste varje bekämpningsmedel anges precist. Om man ändrar litet på någon beståndsdel och döper om det, är det inte förbjudet längre.

För inte så länge sedan var målet att utrota allt i insektsväg som störde mänskliga intressen. DDT sprutades ut tonvis, man kvicksilverbetade grödorna osv. Det fick allvarliga återverkningar även på allt annat liv, fågeldöden är ett exempel. Boken ”Tyst vår” av Rachel Carson bidrog till att man fick upp ögonen för vad som höll på att hända, och massdödandet minskades radikalt.

Det vore tråkigt om vi får en repris på DDT- och kvicksilverbetningsproblemen med nya, ännu effektivare gifter. Siffrors exakthet kan säkert diskuteras, men trenden är tydlig. För alla insekter, här en länk till CNN. Och alla är viktiga, pollinatörerna och allihop. För vem tar hand om allt som dör i naturen? Döda vilda djur? Visst, vi har asätare bland däggdjuren, men de räcker inte för det. Alla döda växter. Allt det vi kallar förmultning, det sköter till största delen insekterna. Världen skulle bli helt outhärdlig och för vår del obeboelig utan krypen.

Nu tror jag inte att alla insekter är på väg att försvinna, ingen anledning att slå på domedagstrumman av den anledningen. Men det är illa nog med det som händer en stor del av dem. Förhoppningsvis kan trenden vändas, och humlan på bilden och alla andra flyga mot en bättre framtid.

 

Vi hörs!

Inlagt 2018-07-10 13:55 | Läst 1539 ggr. | Permalink
Nästsista bilden föll jag för! Tummen upp! 👍
Svar från aasaboe 2018-07-11 08:54
Tack Ragnar!
Intressanta uppgifter om tillståndet bland bin och andra insekter, och med fint bildmaterial till också. Det är inte lätt att se vad som är en Humla eller en fluga för de är ganska lika. Fina bilder alla tycker jag.
Ha det goyy/Stig
Svar från aasaboe 2018-07-11 08:57
Tack Stig! Innan man lärt sig skillnaderna kan det vara mycket svårt att se skillnad på härmande flugor och den de härmar. Men ögonen ser helt annorlunda ut (syns inte så bra på de här bilderna kanske) liksom antennerna, som man kan lägga märke till på ganska långt håll. När man blivit van är det ingen konst! Nåja... ;-)
Fantastiska bilder, med superkvalitet! Ja, man får hoppas att insekterna överlever trots att vi tycks göra allt för att dom inte ska göra det..
Hälsn!
Svar från aasaboe 2018-07-12 08:20
Tack Jan! Jo, vi får hoppas att mänskligheten ser vart det barkar hän över huvud taget och gör någonting åt det. Synd bara att det troligen inte sker förrän det så att säga börjat brinna ordentligt i byxbaken och osar bränt om skinkorna. Då är det ju så dags.
Kanon bilder! Tråkigt hur vi ställer till det för naturen.

MvH
Johnny