Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Äntligen en lysingbidam! Men de blir allt färre...

I går fick jag äntligen en bild för i år på en lysingbihona! Dags att komma nu, när praktlysingarna nästan blommat slut!Så här ser hon ut:

 

Praktlysingarna har blommat ett tag. Bilderna nedan på en blomma och en lysingbihane är från 26 juni. I solitärbinas värld är det ofta så att hanarna kläcks och flyger omkring någon vecka före honorna. Så att de hinner känna av området och -inte minst- peppa upp sig, kan man tänka.

 

Lysingbin lever av nektar och pollen från lysingväxter. Vissa lysingväxter producerar också en olja, som bina tar till vara. Lysingbina har här hos oss minskat i antal varje sommar de senaste åren. Det kan bero på de kalla vårar vi haft två år före detta, och i år på den onaturliga vårvärmen med högsommartemperaturer hela maj, som fått blommor att dra igång tidigt och blomma klart på nolltid, om de inte dött torkdöden innan. Förhoppningsvis är det så, men det finns andra allvarliga saker som påverkar våra humlor och bin i synnerhet och insekter i allmänhet. Resultatet är att de stadigt minskar i antal, både art- och individmässigt.

Jag tittade ut genom fönstret i förmiddags och fick se någonting som gnistrade som ett smycke i toppen på en torr kungsljusstängel från i fjol.

 

Jag får det till större ängstrollslända. Den var paparazzovänlig och släppte fram kameran nära nog till närgränsen. Inte alla som gör det, man tackar!

 

En trädgårdssnylthumla på väg bort någonstans -förhoppningsvis inte för evigt- får avsluta dagens blogg. Ska fundera litet på problemet med allt färre insekter här i världen.

Vi hörs!

Inlagt 2018-07-04 21:03 | Läst 1524 ggr. | Permalink
Det var ett väldigt vackert bi den där lysingbiet. Gillar bild nr 3 där den sitter på bladet.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från aasaboe 2018-07-05 08:35
Tack Johnny!
Mycket vackra bilder, med superkvalitet dessutom! Intressant med biet, har nog aldrig sett en sån..
Hälsn!
Svar från aasaboe 2018-07-05 08:38
Tack Jan! Jag gissar att de allra flesta inte har sett lysingbin och säkert inte andra vildbin heller. Trots att de finns runt om oss hela tiden. Men som det står i visan, de är "små, mycket små" och det är inte så många år sedan jag själv var tämligen omedveten om deras existens.
Förstår din fascination över lysingsbihonan, men fastnar själv för bilderna på sländorna, väldigt fina. Vad gör dom på blommorna, dom är väl rovinsekter och kan inte tillgodogöra sig ngn nektar? Kanske söker dom andra små insekter på blomman?/ Björn T
Svar från aasaboe 2018-07-05 08:40
Tack Björn! Sländor är fantastiska! Och fantastiska flygare, attackflygare! Den här har placerat sig högt och fritt för att spana in lämpliga byten, tar en sväng och återvänder för att äta eller spana vidare om jakten misslyckades.