Diversefotografen
En efterlängtad fotopryl + annat snack
Äntligen äntligen blev det av, det som jag skrev om redan i ett novemberinlägg, tacka vet jag mitt enorma lönepåslag som märkligt nog fanns kvar även efter julen. Beställningen av denna pryl till min relativt nya Pentax gjordes kl 17.57 på Trettondagsafton, i den lokala riktiga fotobutiken där tre anställda väntade på att just jag/vi skulle kliva in. Egentligen var de väl på väg att stänga butiken, nästan alla andra butiker i stan hade faktiskt stängt kl 16. Men vi kom och de fick belöning för sin flit. Idag hämtade jag prylen och jag är helt säker på att jag blir nöjd med den.
För övrigt var det ju dags att få lite nya snömängder igen. Blev inte så mycket totalt ändå, det som kom var ganska blött. Valde att använda ett paraply vilket visade sig vara en helt rätt accessoar denna dag. Det såg ut som vissa av varelserna vid Svandammen skulle också ha uppskattat ett paraply.
Många intressanta TV-program förresten idag. Hinner knappt titta på TV annat än möjligen nyheter emellanåt för det måste man ju som en nyhetsfreak. De intressanta programmen:
Program 1. 100 dagar - om SD:s första tid i Riksdagen och annat som berör dem och deras politik. Väldigt intressant nu när jag samtidigt läser Lena Sundströms "Världens lyckligaste folk", dvs hur Danmarks förvandling har gått till med hjälp av Glistrup till att börja med och sedan med Pia K. Ingen uppmuntrande läsning, men fascinerande av och till. Hur kan det ha blivit så att en dansk infödd pojk som studerar medicin i Köpenhamn måste bo i Sverige med sin käresta? På grund av henne får de inte bo i Danmark för hon kommer ju från fel land. Danmark vill ju ha en annan typ av invandrare, de som är "lättintegrerade". Till exempel paret med den europeiska bakgrunden. Men se, damen i fråga vill inte lära sig danska och tycker sig inte behöva det heller, hon varken vill eller behöver jobba, hon tycker dessutom att danskarna är "rude", enligt henne och maken får man ingen "normal" service annat än när man möter folk som inte är infödda danskar....
Program 2: Bibliotekstjuven (första delen) - baserar sig på den verkliga historien på Kungliga Biblioteket där en av cheferna kom att göra luckrativa affärer på att stjäla bibliotekets gamla rariteter och sälja dem för egen räkning. Rik blev han, men det slutade ju väldigt illa för honom. En spektakulär självmordssprängning. Som parentes kan nämnas att säkerheten har nog inte varit särskilt prioriterat på KB tidigare. Själv var jag där på besök någon gång år 2000 med en bekant som var anställd på KB. Helt obehindrat kunde vi röra oss överallt, bl.a. nere i underjorden (KB är 7-8 våningar "högt" fast neråt!) och titta på både tryckkonstens alster från 1600-talet och handskrifter som var mycket mycket äldre. Tyckte redan då att det var lite märkligt att vem som helst hade tillträde till allt utan kontroller, min bekant hade inte jobbat där särskilt länge, hade en halvtidstjänst och fick ta med sig vilka han ville. Men detta var alltså på tiden innan "bibliotekstjuven". Eller kanske var han verksam redan då, men det visste man inget om då... Besöket var förresten mycket intressant och jag hade inte med mig något att sälja när jag kom upp ovan jord igen.
Program 3: Nurse Jackie. Vill gärna följa denna serie men det blir av alldeles för sällan. Jackie är så mycket motsatsen både till Florence Nightingale och alla sjuksysterstereotyper i olika sjukhusserier. Är förresten allergisk mot sjukhusserier av alla sorter, både de påhittade varianterna och dokusåpavarianterna. Jackie är dock en underbart dekadent person.
Projekt: Det gångna året - del 1
Sällar mig till dem som vill göra en tillbakablick på det gångna året. Det visade sig bli knepigt att få ihop bilder från alla månader till ett enda inlägg. Detta beror på att för mycket bilder finns och att jag ligger hopplöst efter med bildhanteringen sedan länge. Därför delar jag nu upp min tillbakablick med förhoppning om att jag kan hålla takten såtillvida att jag är klar med återblicken i slutet av 2011... Håll tummarna!
Och jag börjar med.... JANUARI 2010!!! Denna månad var riktigt kall om ni minns. Temperaturer kring -20 eller ännu lägre. Själv hade jag hamnat i något slags komatillstånd i kylan och vistades under åtskilliga dagar vid Svandammen som krympte snabbt ihop till en liten pöl med hur mycket fåglar som helst. Den lilla pölen såg kommunen till att hålla öppen för änkemannen Alexander och alla hans undersåtar som bestod mest av änder, men en och annan kaja och duva slank också med i det livliga sällskapslivet.
Den icke flygande svanen Alexander är en intressant figur. Han har bott vid Svandammen så länge jag minns (hur gamla kan svanar bli?). Svanar lär leva i livslånga partnerförhållanden så det är ju lite synd om honom nu när han har varit en ensam svan här sedan 2006. Han lär ha avverkat fyra fruar totalt och enligt vissa uppgifter ska han ha dödat ett par av dessa.... Sant eller inte? Den siste ska dock ha dött i lunginflammation och ungarna tog Alexander totalansvar för efter frugans frånfälle. Alexander har visst en särskild andkompis här, de brukar simma bredvid varandra.
Vilken av de två nedanstående bilderna gillar ni?
En ytterligare duva:
Det blev ju en del andra vinterbilder denna månad också, här en från Geijersdalen som är fin både sommar som vinter.
Men sedan bar det iväg till något helt annat, till en "svensk sommar" i Jordanien. Lägger med bara två bilder därifrån och återkommer förhoppningsvis vid något tillfälle när jag har lyckats få ordning på alla bilder därifrån.Kanske får de ett eget album. Med förskräckelse läste jag förresten hur en del har räknat ihop sina bilder från det gångna året och kommit fram till att det kanske blev 1000-1200 bilder totalt. Själv överskred jag detta rejält bara under Jordanienveckan. Inte undra på att man har tappat kontrollen över sitt fotoliv...
Nedanstående bild känner väl alla till; nabatéernas klippstad Petra som byggdes kring 800-700 f.Kr. Staden övergavs och "glömdes bort" på 1200-1300-talet för att "upptäckas" av en schweizare på 1800-talet. Här har man först vandrat genom en nästan 2 km smal "siq" med totalbranta bergväggar som på sina ställen är uppemot 200 m höga. Synen som väntar på en när Bab as-Siq slutar är överväldigande och ingen bild i världen kan göra denna syn rättvisa. Svåra ljusförhållanden som synes. Och förresten är nästan alla mina bilder tagna i "siqen" av dålig kvalitet trots att jag hade ett enbensstativ med mig.
Bilden nedan är från det stora Wadi Rum ökenområdet som är så mycket mer än ett ökenområde. Klippformationerna är mycket fascinerande. En total tystnad råder, den påminner om den tystnad som man kan uppleva framförallt norröver även här i Norden.
Några undervattensbilder tagna i det jordanska Röda havet finns i ett album här.
...raska ryck från det ena till det andra...
DET ENA: Vinter. Kyla. Snö. Jul. Sverige. Uppsala. Vintriga bilder. DET ANDRA: Vinter. Värme. Hav. Ledighet. Indien. Jordanien. Kanarieöarna. Undervattensbilder. Blomfoto.
Flera dagar under julhelgen gladdes jag åt att dottern och jag skulle alldeles snart ut på en resa till Indien, bokningen skedde nästan som en julklapp på Julaftonsmorgonen. På Annandagens besök i det stora teknikvaruhuset med lurendrejeripriser - förlåt, 20 % rea på allt (en scanner skulle inhandlas) - kom jag på att en ny kamera behövdes för resan. En enklare kamera som kunde tjänstgöra under ytan. Olympus Mju Tough 3000 hade jag tittat på sedan tidigare för detta ändamål. Utöver att den lär kunna leverera hyggliga undervattensbilder ser den också fin ut, den finns i flera färger, och därtill har den ett skapligt pris. Sagt och gjort, det blev ett köp. En liten (!) protest undslapp maken, men han börjar bli van...
Sent på söndagkvällen stod det klart; det blir problem med att hinna få visum i tid då dotterns pass, som behövdes för visumansökan, fanns i en annan stad. Skulle någon av hennes kompisar kunna hämta den och skicka den? Och jag som icke-svensk skulle få fylla i ett extra formulär, hur lång tid skulle min visumansökan ta att behandla? Hur vi än räknade på antalet dagar gick det inte ihop. Inte ens om resan skulle skjutas fram en vecka kunde man vara säker. Det blev till att bita i det sura äpplet och låta bokningen krympa ihop till ingenting.
På måndagmorgonen kastade jag mig in i ett nytt bokningsäventyr och efter någon timme stod det klart; i stället för det exotiska Indien, och i stället för de andra lite exotiska målen Jordanien, Egypten, Tunisien eller Marocko så blev det - Kanarieöarna! Fast inte vad som helst där utan en liten kanarisk by på sydsidan av Gran Canaria, Puerto de Mogan. Var där på kort visit 10 år sedan när inga charterresor gick dit. Har sedan dess tänkt att någon dag ska jag dit på riktigt; få se nu om byn har lyckats behålla den där orörda känslan som fanns där en gång. Det jag inte kommer att få med mig från denna resa är undervattensbilder på fiskar och annat. Synd när jag nu har en kamera för det...
Som lite tröst tittar jag på bilder som jag tog knappt ett år sedan i Jordanien. Fick låna makens Casio kompaktkamera med tillhörande underhus, denna utrustning dög väl för våra behov under snorklingsturerna i Röda havet. Lite pyssel var det med undervattenshuset dock. Vilken fantastisk upplevelse det var att snorkla och se alla färgglada fiskar och koraller! Och fota därtill!
Det får bli blombilder från Puerto de Mogan, det finns blommor där även denna årstid!
Fotografiska & radio
Råkade höra idag ett P1-inslag om Fotografiska. Det är många som har tagit upp diverse fotorelaterade TV-program som bloggämne varje gång det har visats något som kan tänkas intressera fotointresserade. Men är det någon som lyssnar på radio nuförtiden? Åtminstone P1 är fylld med massa intressanta ämnen varenda dag.
Inslaget i radioprogrammet verkade handla om vad man kan vänta sig av ett kommersiellt finansierat museum av detta slag. Tyvärr hörde jag på bara med ett halvt öra/halv hjärna, jobbade med annat (för levebrödet) med den andra halvan, men någon av diskussionsdeltagarna verkade vara inne på linjen att man inte kan vänta sig så mycket och det har museet också visat. Inte för att valda fotografer och utställningar i sig var dåliga, men det saknas djup och något slags vidare analys i det man väljer att visa. Något ditåt om jag nu hörde och tolkade det hela rätt. En parentes slank också med: Fotografiskas fik med sin miljö var dock bland det bästa man kan uppleva i Stockholm...
Någon annan som har hört det här programinslaget? Något kulturprogram var det, lyssnade inte på liveversionen i realtid så programmet borde gå att lokalisera igen. Trots försök har jag inte lyckats hitta det igen.
Bilden ovan kommer garanterat inte hamna på Fotografiska. Lade upp den i Bildkritik i vintras, men den är högaktuell även nu när vi återigen upplever en sådan vacker vinter. Ingen av de fåtaliga bildvisningarna (36 st) har resulterat i någon kommentar. Vet att just avsaknaden av kommentarer inte betyder särskilt mycket, möjligen bara att just de som har råkat få syn på bilden finner den kanske inte intressant nog just för tillfället, kanske var bildflödet stort precis i denna stund... Överexponerad bakgrund och andra "fel" kanske inspirerar bara till en gäspning? Motivet är kanske för banalt för just Bildkritik; bilden hade kanske lämpat sig bättre i någon fågelpool eller dylikt och som jag inte är medlem i? Husdjurspoolen funkar ju inte, men där är jag medlem.
Apropå fågelpool; änderna hör hemma vid ett slag fågelpool, nämligen Svandammen i Uppsala.
Nu är det allvar
Lucköppningen är över för min del och det är dags ta itu med allvarliga ämnen. Det vill säga: vad är det som går snett med vissa av mina bilder? Har här ett färskt exempel från idag. Ljusförhållandena halvdana, men ville inte dra på ISO då jag inte gillar bruset som följer med. En av bilderna är rätt trevlig och jag har den både som raw (.dng - Pentax) och jpg.
Tar raw-filen -> in i UFRaw där den ser nästintill helsvart ut (brukar inte vara så, men har stött på fenomenet tidigare) -> bearbetar filen men får aldrig någon ordning på den -> skickar filen vidare till GIMP i förhoppning om att det fixar sig. Färgerna blir bättre, men problemen från UFRaw hänger med till viss del och resultatet blir inte som jag önskar.
Testar att ta jpg-filen till GIMP och nyttjar dess diverse funktioner, men nej... Bilden ser ju inte rolig ut alls, inget annat att vänta kanske då det ändå är bara jpg.
Raw-filen igen, men denna gång i PSE. Bilden ser helt annorlunda ut här redan vid första titten, dvs inte alls max underexponerad såsom man såg i UFRaw. Fixar och trixar lite lätt och tycker att den slutliga bilden är möjligen ändå bäst av dessa tre.
Har läst på och noterar att någon annan har haft detta problem med kraftigt underexponerade bilder i just UFRaw. Verkar dock som problemet har med en inställning i kameran att göra med, nämligen D-Range. Den ska vara av normalt sett om jag förstod det hela rätt. Men vad är D-Range? Dessvärre ger den omfattande Pentax-manualen inte något svar på denna fråga och det är mycket i denna kamera som jag inte har hittat ännu, den är ju ganska ny för mig. Eller handlar problemet om något helt annat?
Saken är den att jag föredrar UFRaw/GIMP före PSE och därför skulle det vara underbart att få veta lite mer om fenomenet i fråga och därmed kanske kunna lösa problemet.