Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Huggorm

Alla som är i skogen  och plockar bär  se upp för  huggormen den kan ligga på en tuva  med fina bär Det finns många ormar i år 

Huggormen är den enda giftorm som förekommer vilt i Skandinavien. Ormars gift är en blandning av enzymer och har två funktioner; att döda bytet, men också underlätta spjälkningen av maten, som påbörjas redan innan bytet sväljs. Bytet består av små däggdjur, ödlor eller andra smådjur.

Ormgiftet verkar även på nervsystemet, och bytesdjuret dör oftast antingen på grund av inre blödningar eller på grund av att hjärtverksamheten eller andningen sätts ur spel. På människan får bettet liknande effekter, men verkan är mycket mer lokal än hos en åkersork där giftet snabbt sprider sig i hela systemet. Familjen huggormar har ett cellförstörande gift (cytotoxin) som i första hand verkar på blodet och blodkärlen och som förstör blodkropparna och kapillärerna, så att blodet rinner ut i vävnaderna.

För vuxna är huggormsbett sällan livshotande, även om det har hänt att människor dött efter huggormsbett – då vanligen på grund av överkänslighet (anafylaktisk chock/allergichock). Ungefär vart åttonde år dör någon i Sverige på grund av huggormsbett – att jämföra med att det dör i snitt en person av getingstick varje år . Ungefär 200 personer per år söker läkarhjälp för huggormsbett i Sverige.

Någonstans mellan en tredjedel och hälften av alla huggormsbett tros vara "torra bett" där ormen endast bitit utan att spruta in något gift. I dessa fall uteblir också symptomen av giftet.

Hälsoeffekter hos människan

Det vanligaste är framför allt uttalad lokal vävnadsreaktion. Allvarligare reaktioner innefattar påverkan på mag-tarmkanalen, andningsorganen och centrala nervsystemet. Blodet och kärlen påverkas och kan leda till koagulationsrubbningar. Det allvarligaste är anafylaktiska reaktioner, det vill säga allergiska chockreaktioner. Vid bett rekommenderas att man inte påverkar såret och att den bitna personen undviker att röra sig. Läkare gör en bedömning och tar ställning till ytterligare behandling med exempelvis serum.

Ormar är fridlysta  

Fler bilder på www.vigg5.se




Förstora 

Inlagt 2016-08-28 20:07 | Läst 7586 ggr. | Permalink
Hugaligen! Är jätterädd för ormar, och får rysningar av dina bilder, fast dom är rätt vackra om man tittar noga!
Fint fotat Gert! =)
Svar från gertphoto 2016-08-29 14:34
Tack Heléne Det är en vacker orm den har så vackra ögon mot snoken som har svarta Ha en bra dag : ) // Gert
Bra info och fina bilder!/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-08-29 14:36
Tack Björn man ska lära lite av varje och den har fina ögon Ha en skön dag : ) // Gert
Har sett några huggormar genom åren, och inte lagt märke till denna utpräglat varma ögonfärg. Men det är kanske med dem som med människor, olika ögonfärg? Aldrig funderat på det förr.
Svar från gertphoto 2016-08-29 14:41
Tack Stefan Är man i skogen och ser en huggorm så backar man Så lägger man inte märke till ormens ögon Ha en skön dag : ) // Gert
Inget favoritdjur men roligt att se dina bilder som är bra!
Svar från gertphoto 2016-08-29 14:44
Tack Dan Har man inte orm för nära vid hus Så tycker jag om att se och fota ormar Ha en skön dag : ) // Gert
Längesedan jag själv såg en levande huggorm. Mest påkörda man ser nu för tiden. Fint fotat Gert!
För några veckor sen slingrade en orm över stigen jag gick på, tror det kan ha varit en huggorm. Då jag hade kameran med funderade jag hur nära kan man gå fast jag hann aldrig få upp kameran. Den var snabb in i gräset och det var lika bra det. Hur nära var du ormen?

Riktigt fin färg på ögonen, bra fångat.