Blåsippa
Blåsippa (Hepatica nobilis (L.)Scherb är en ört.
Var som vanligt på min fotorunda Nu när det har varit så milt så många vårblommor kommer att blomma.Den blomma jag tänker på är blåsippan den blommade 18-03-2021 i Solen Lite mer om blåsippan
Blåsippa blommar april maj, före de flesta andra vårblommor. Redan under snösmältningen kan den börja öppna sina varmt mörkblå kalkar.
Rötterna kan fortleva i flera hundra år.
Blåsippan är fridlyst i hela Sverige och får inte plockas kommersiellt för försäljning, den får inte heller grävas upp. Man får inte plocka blåsippor alls i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län. Man får inte heller på något annat sätt skada växten.
Blåsippa växer på torr skogsmark, mest i lövskogar, igenvuxna lövängar och i granblandskogar.
Inom folkmedicinen har blåsippan haft utvärtes användning för att påskynda sårläkning. Detta användningsområde är numera dock huvudsakligen av kulturhistoriskt intresse.
Inom skolmedicinen anges blåsippa som något giftig. Intag kan ge sveda i mun och svalg och "ont i magen
Den gynnas av kalkhaltig mark.
Blåsippan är fotograferad i Vittsjö
Se fler bilder på min hemsida vigg5.se
En solig eftermiddag i Vittsjö
I dag så snöar det mycket det är inte så trevligt för det blir så halt Så det blir några andra bilder
Vintern hitintills har inte bjudet på mycket snö eller sol bara regn lite översvämning här och var regn var dag och halka när det fryser och vinter ett par dagar En solig eftermiddag den 7 januari då drar solen ut oss till Vittsjö sjö och Blåbärsstigen Solen lyste på sjön och ön o fisken gjorde sitt hopp Några båtar var fyllda av vatten lite is i strandkanten vittnar att vattnet har sjunket och på vägen tillbaka så så går solen ned och det blev en vacker solnedgång.Vi borde ta tillvara på solen när den lyser och glädjas över dessa stunder.
Fler bilder på min hemsida vigg5.se
Höst
Höst
Hösten har kommit till Vittsjö med en mycket vacker färgprakt och dimma Det är som ett sagolandskap vissa buskar är röda stora träd som är gula andra träd har inte skiftat i färg. Vid Gustav Adolf bron har det nog inte varit så kallt. Spindelnät med fina pärlor när solen lyser, det är ett nät som ingen kan göra om. Vackra bokbackar med Pickelsjön som bakgrund. det vittnar om att hösten är i antågande.
Gå ut på en promenad och njut av alla Vackra färger vi har här. Vi har ett vackert landskap med många sjöar, stora som små, där är fåglar, gräs alla små kryp man kan se om vi studerar marken, där är svampar av olika slag. Bilderna får tala för sig själv.
Fler bilder på min sida vigg5.se
Förstora
Gustav Adolf bro
Vilken bild är bäst Färg eller svart vitt
Hovs Hallar
Hovs Hallar.
En pärla vid havet på Bjärehalvön belägen mellan Båstad och Torekov. omkring 10 km på vart håll. Hallar är ett äldre namn på hällar ( klippor) Det har givit namn på Halland som landskap. Vid Hovs Hallar finns bevis på havets nedbrytande kraft där åsen får sin tvära avslutning i ett 1,5 km långt klipparti med grottor och klapperstensfält Vid Arilds port finns klippformationer upp till 30 m. höga. Här på bilden syns klippblock framför grottan där Ingmar Bergman spela in filmen ( Det sjunde inseglet) där riddaren Antonius Block spela schack med döden.
Här ser vi bilden på de populära badklipporna som är 4,5-5,0 meter höga, ett unikt ställe där många söker sig för att dyka.
Naturen här är säregen, här är gångar som betande djur har gjort, här är kul att leka bland enbuskar, björnbärsväxter och gräs av många slag.
Nu kan vi vandra utmed havet till Norrebro hamn (går även att köra bil dit) Här ligger många fina fiskarbodar och klubbhus, ett bra tillfälle för fika, Ett pittoreskt område att besöka.
Här har vi en liten fin hamn där man kan se över till Gröthögarna och man kan också vandra till Torekov .
Området omkring Gröthögarna, de består av 8 gravrösen och klapperstenar från bronsåldern. ett område med samfällda utmarker till bete och torvbrytning. Här är ett rikt fågelliv bl. a. kan skärsnäppan övervintra här. årta, tofsvipa och enkelbeckasin med flera arter finns i området
Förstora