CITYSCAPES: BLOGGEN
Beer glass opticks
Solen lyste så fint genom glaset att jag tittade lite extra. Och titta där, mönstret som kastas på bordet ser ut som en haloeffekt! Tyckte jag som snöat in på sådana. Det är ju ingen halo.
Solljuset har brutits genom glasets ena sida, sen genom Staropramenölet från Prag, sedan genom glasets andra sida och sist fallit på den linoljefärgsmålade furuträytan.
Vild biljakt. Foto på helikoptern
Strosade omkring och tog bilder på gamla hus här i Norrköping. Då utbröt stort larm. Helikopter i luften. Polisbil kom alldeles för fort med alla blåljus och sirener påslagna. Jag tog skydd i en portgång för polisbilen. Med tjutande däck lyckades den hålla sig kvar på körbanan.
Sen sökte jag upp en säker plats och plåtade helikoptern med antika objektivet som råkade sitta på kameran, en Meyer Optik Görlitz Orestegor 4/200.
Bilen ifråga blev tvungen att stanna alldeles innan Spången. Dom hade kanske tänkt köra den vägen och i så fall haft ihjäl några gångtrafikanter. Men p g a ett av de otaliga gatuarbetena var Spången tungt avspärrad. Föraren försökte smita, men tacklades omkull av allmänheten. En passagerare flydde upp på ett hustak men lokaliserades av helikoptern.
"Tacklades omkull av allmänheten" kanske är en ny trend. Polisen har framfört att den insatsen var avgörande.
Reflexioner och speglingar
Omvandlingen av Holmenområdet i Norrköping från avspärrat och nedslitet industriområde till vital del av kunskapssamhället är ett av de mest spännande projekt jag jobbat med!
Förhandlingar hela tiden och samtidigt kamp mot klockan. Huset mitt fram i bild var på Holmentiden ett packhus för pappersbalar. Det skulle byggas om och bli huvudkontor för Telia AB i Norrköping med omnejd. Avtalet mellan Holmenbyggarna och Telia undertecknades bara veckor innan stora 1990-talsdepressionen satte in. Då skulle Telia troligen ha dragit i nödbromsen. Ingen vet hur det skulle gått.
Jag jobbade då på kommunen. Vi såg till att det blev bygglov inom lagens råmärken. Det var inte alldeles enkelt. Den gällande stadsplanen föreskrev industriändamål. Vi upphävde den och satte in moderna planformen "områdesbestämmelser". I det här fallet medgav de allt utom bostäder. Sen organiserade kommunen om, jag slutade, men jobbade vidare som konsult. Som konsult var jag med om den fortsatta omgestaltningen och att ta fram en detaljplan. Byggarna var obekväma med områdesbestämmelser. De ville ha det som mest liknade en stadsplan.
Fram till 1920-talet fanns strömmande vatten här. Då fylldes vattnet ut samband med att packhuset byggdes. Nu rinner vatten från Strömmen genom den här dammen. Den är underbyggd med ett parkeringsgarage.
Nu är området öppet för alla. Gångstråk förbinder stadsdelarna. Bebyggelsen har fått nutida ändamål, kontor, universitet och Louis De Geer Konsert & Kongress som syns t h i bilden.
Här nedan några speglingar i glaset till Louis De Geer Konsert & Kongress:
Alla bilder: Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 @f8.
Fönsterhantverk
Sverige hade slutat underhålla fönster. Världens modernaste land tog bort dom som fanns och satte in nya. De nya var oftast fulare och träet ofta av sämre kvalité.
På 1980-talet tog makarna Allbäck tag i problemet. De uppfann ett nytt hantverksyrke, fönsterhantverkare. En fönsterhantverkare kan både bygga ställning, snickra, fixa beslag, göra glasmästarjobbet och måla. Allbäckmetoden är ett helt system. Det går att jobba inifrån och hänga ut en arbetsställning. Sen demonterar fönsterhantverkaren bågarna och låter dom torka inomhus, i verkstaden. Där tar hon eller han ur glasen, lagar det trä som behöver lagas, grundar, monterar dit glasen, kittar och målar. Under tiden skyddas fönsterkarm och fönsteröppning av ett hopfällbart paraply. Då karmen torkat repareras och målas den på plats. Allbäcks tog också fram riktig linoljefärg och linoljebaserat fönsterkitt.
Så sakteliga började byggbranschen acceptera att underhålla fönster så som länder med byggnadskultur alltid gjort. Allbäcksmetoden är bra, men ibland funkar det också att jobba på plats med skylift, som här i kvarteret Knäppingsborg i centrala Norrköping. Fönsterbågarna är på verkstad, vädret varmt och för det mesta torrt. Karmarna gjordes i ordning för ett par decennier sen och är fortfarande i bra skick. Det är "bara" att skrapa och måla. Fönsterunderhåll är arbetsintensivt.
Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.
Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8. Crop 100 %.
Pentax Club House in Tokyo Opening Day
Ricoh har öppnat ett Pentax Club House i Tokyo. En blandning av museum, säljplats och häng för Pentaxianer. Där ska finnas varenda Pentaxprodukt som finns att köpa ny och en jättestor samling historiska kameror, objektiv och tillbehör. Kul att Ricoh (som ju numera äger Pentax) gör detta!
Länk:
https://www.youtube.com/watch?v=Lp3GcSDy7ks
Det här är ju en fotosajt så jag borde väl bidra med nån egen bild. Här ett nytaget foto på min första egna kamera, en Pentax S1 från april 1961. Efter slutarbyte 1980 och service för ett par år sen är kameran i gott skick.