CITYSCAPES: BLOGGEN
Cementakrisen uppskjuten men konflikten är olöst och kan inte lösas
Idag meddelade regeringen att Cementa fått tillstånd att fram till sista december 2022 ta ut den kalksten och märgelsten som fanns kvar att bryta då det tidigare tillståndet löpte ut. Mark- och miljödomstolen återförvisade för några månader sen den ansökan som skulle gett Cementa täkttillstånd fram till 2041. MÖD ansåg att den MKB Cementa tagit fram inte räckte för att bedöma konsekvenserna av kalkbrytningen, i synnerhet då det gäller grundvattenläckage.
Enligt de uppgifter som hittills kommit fram har regeringen samtidigt ålagt Cementa att täta de sprickor i berggrunden som släpper ner vattnet i brottet. Nåt som Cementa enligt deras VDs besked i Gotlands Radio idag 17.30 hittill aldrig gjort men nu ska sätta i gång med. Det blir inte Roca-Gil utan cement eller annan mer inert produkt som ska användas.
På papperet handlar konflikten om att säkra Gotlands vattenförsörjning. Vaddå menar Cementa, vi har jobbat här i hundra år och löst uppkommande problem allteftersom. Vi fixar det!
Den verkliga konflikten är djupare. Ska en allt större del av Gotland få sprängas bort bit för bit och bli cement? På Cementas egen bild här nedan ser man närmast en täkt nära Slite, till höger en transportväg från ett brott närmare Tingstäde träsk (Visbys vattentäkt) och Tingstäde kyrka.
Bilden är Cementas. Här har jag tagit bort en del dis i bilden, särskilt vid det västra brottet längst bort i bilden, lite hitom Tingstäde kyrka.
Naturskyddsföreningens chefsjurist framhöll idag att de oroar sig rörande vattenfrågan. Men i realiteten vill ju Naturskyddsföreningen skydda naturen, i det här fallet den speciella naturen på File Hajdar med sin speciella flora och fauna. Vattenfrågan tror jag fått duga som tillhygge.
Samtidigt behöver vårt nutida samhälle cement till i stort sett allt byggande och alla anläggningar. Så länsstyrelsen har i sitt avstyrkande pekat på vattenfrågan.
Samtidigt har ända till för 10 dar sen en handläggare på länsstyrelsen fått jobba med ett projekt att ringa in täktområdet med naturreservat. Sen media uppmärksammat handläggarens aktiviteter i samma ärende utanför jobbet har hen fått byta arbetsuppgifter.
Samtidigt behövs arbetstillfällena lokalt. Och sopförbränningen behövs. Numera använder Cementa sopor som bränsle. 1450 grader och ljusrött glödande kalksten tar kål på det mesta.
Kommunen (Region Gotland) har tillstyrkt täkten med tillägg att vattenförsörjningen måste förbli intakt.
Konflikten är olöslig men måste hanteras. Helst så att man klarar sig mer långsiktigt, inte bara ett eller några år i taget. Jag saknar en längre framtidsvision än 20 år. Ska hålen bara lämnas som dom blir? Eller ska att nytt landskap tillskapas som kan fylla ett behov?
Här nedan gatubild från Slite. Den här gatan ligger mellan fabriken till vänster och hamnen till höger.
Mot Gotland med LNG
Tisdagsfärjan från Oskarshamn är en frakttur med farligt gods ombord. Därför max 193 passagerare i stället för 1650. Det blir gott om plats.
LNG på fartygssidan fick mig att ta bilden.
Iphone SE 2020 med app Halide för RAW. Denna bild från DNG-fil.
LNG betyder Liquid Natural Gas, alltså naturgas i flytande form. Ett nästan helt svavelfritt drivmedel med 20 % mindre utsläpp av koldioxid. Nu blandar rederiet in 10 % biogas. Biogas som utvinns ut soptippar är särskilt bra från klimatsynpunkt. Det är mycket bättre att bränna metanet än att det kommer ut i atmosfären eftersom metan är en potent växthusgas.
Från bilkön ser man också det här huset som står precis vid klippkanten. Det hade väl strandtomt en gång i tiden. Mobilbild.
Inne på bildäck var det gott om plats denna tisdagstur. Även annars går det numera oftast att ta sig ur sin bil utan att lorta ner sig. Förr var det bäst att byta till sämsta paltorna om man skulle åka Gotlandsbåten. Mobilbild.
Blåljus
Det blinkade blått så till den milda grad att jag bara anade två utryckningsfordon och en smärre folksamling, "The Crowd" som väl Ray Bradbury skrivit om. Kameran såg lite mer men inte mycket mer. Norrköping 15 november 2021.
Det ser ut som en riktigt dålig mobilbild, men jag höll faktiskt i en FF-kamera Pentax K-1 med ett bra 35mm objektiv. 1/15 sec; f/4,0; ISO 800.
Backup räddade filerna och själva datorn
På Gotland har jag en Mac Mini. En basmodell. Inget fartmonster, men den har tuggat på i tio år. I augusti gick den allt saktare och stannade sen helt. Gick inte att starta om. Den började, hann halvvägs och stängde ner sig. Jag hade dubbel backup så läget kändes inte katastrofalt.
Jag tog med Mac Minin och ena backupen till Norrköping för att lämna in apparaten på lagning. Enligt Eniro skulle närmsta Appleverkstad ligga i Örebro, men så illa kunde det väl inte vara? Jag försökte ringa Apple. Omöjligt. Med inloggning, Bank-ID och Apple ID så gick det till slut att skicka en förfrågan. Några minuter senare ringde en trevlig och kunnig tjej upp. Örebro stämde. Inte så kul, men jag fick en del tips och länkar till gör-det-självinfo.
Gör-det-själv krävde att jag först rensade skrivbordet. Herkules rensade ju Augiasstallet genom att leda in två floder. Men jag ville inte ha vattenskador. Så det tog ett tag innan det blev klart. Fyra dar innan jag skulle till Gotland igen.
Här nedan hemdatorn t v. Det är en Imac late 2009. Hitom den backupdisken. I mitten en telefon. För er yngre som inte sett en sån kan jag tala om att den har fast uppkoppling med koppartrådsledning. Telia har redan kopplat bort stora delar av det nätet, framför allt där det verkligen behövs, på landet med mobilskugga och många strömavbrott. (Det funkar även vid strömavbrott.) På nåder och extra hög avgift håller Telia ännu det nätet i gång i bl a Norrköping. Till höger Mac Minin med separat skärm Dell.
Jag har backup Super-Duper sen många år. Har funkat bra. Den ska gå att använda för att få igång en Mac som strular. Jag hittade tips på nätet och satte i gång. Gotlandsdatorn verkade starta! Skärmsymbol som på bilden. I min enfald trodde jag att Super-Duper också bytte operativsystem och flyttade över alla filer från hemdatorn. Men icke.
Sonen ställde upp som helpdesk. En utmärkt Fars Dagspresent. Jag/vi kopplade in externa hårddisken, startade Mac Minin och tryckte "Opt" då den plongade. (Apples tangentbord har "alt" ingraverat i stället för Opt på den tangenten. Det är bara för att förvirra fienden.) En symbol för backupen visade sig. Ett par klick, och datorn kom igång med backupen som operativ hårddisk.
Från den gick det att nå Disc Utility. Där döpte jag om Minins hårddisk till Froejeldatorn. Och raderade sen innehållet.
Tillbaka till Super Duper. Pop-upskärmen visade vanliga backuprutinen, men det gick att välja det som är en sorts reverse backup till Froejeldatorn. Det verkade funka! Men så slocknade skärmen. Det gick att få igång den, men vi borde ha gått till "Systeminställningar" och tagit bort möjligheterna för datorn att vila sig. Vi lyckades göra det under pågående reverse back up.
3 timmar och 46 minuter från start blinkade externa hårddisken lite extra och slutade sen blinka. Jag stängde av Mac Minin via Super-Duperklonens äpple längst uppe till vänster på Dell-skärmen. Väntade en stund och tryckte på startknappen. Lo and behold, Mac Minin startade och funkade sen precis som hemdatorn! Samma OSX, samma skrivbord, allt verkar funka.
En miss redan konstaterad. Jag använde en lite äldre backup för att den disken har extern strömförsörjning. Jag borde ha aktualiserat den backupen. Färginställningarna verkar också ha ändrats. Det kommer att behövas lite handpåläggning att få allt i ordning.
PS 19 november: Tog med mig Gotlandsdatorn till Gotland. Då upptäckte Adobe att jag använde version 1 på dator godkänd för version 2 och såg till att programmet strulade. Jag har lyckats få Photoshop att fungera men inte Camera RAW. "Clear Settings" funkar inte. Jag tar med mig Gotlandsdatorn till stan igen och om inget annat hjälper får jag försöka kontakta Adobe.
Nattest med SMC Pentax-FA 1:2 35mm AL
"Natt" redan klockan fem på eftermiddagen. Fotat med objektivet på full öppning 1:2. 1/30 sek, ISO 800. Gamla Rådstugugatan i Norrköping.
Kamera Pentax K-1. Brusreducering i efterhand. Bilen i förgrunden ändrad från beige till grå.