CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gatuskylt Bryggaregatan

Här Norrköpings vanligaste gatunamnsskylt. Inte texten, utan utförandet. Det är propert men kanske lite torftigt. Där står bara gatunamnet. Inga husnummer. Inte kvartersnamnet.

Bryggaregatan heter så sen 1958. På 1700-talet hette den Södra Bryggaregränden, från slutet av 1800-talet Södra Bryggaregatan. Den anses ha fått sitt namn efter bryggaren Georg Langhammar och det bryggeri som han drev lite längre ner på gatan. En senare bryggeribyggnad finns kvar på platsen. I den arbetade Moa Martinsons mor, en tillvaro vid förra sekelskiftet som Martinson skildrade i boken "Mor gifter sig" från 1936.

Foto med Iphone SE 2020 och app Halide för RAW.

Jag tog reda på kvartersnamnet i boken "Norrköpings kvartersnamn" av Peter Kristensson. Kvartersnamnet Almen tillkom 1876. Då utvidgades staden mot söder. Kvarteret gränsar mot Södra Promenaden, dåtidens utkant mot odlingslandskapet.

Postat 2021-05-09 19:36 | Läst 418 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att skapa nytt i anonym förortsmiljö

För ett par veckor sen hade jag ett inlägg här om Arkitekturupproret och det som händer i Upplands Väsby. Det blir tre nygamla kvarter i Upplands Väsby. Länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/kontroversiella-arkitekttavlingen-i-upplands-vasby-avgjord.htm

Nu har Folkbladet här i Norrköping publicerat en artikel jag skrev med utgångspunkt från blogginlägget. Redaktören har jazzat upp rubriken och en del annat. Blev bra inlägg tycker jag. Att han blandade ihop kvarteren stör säkert upphovspersonerna, men vanliga läsare märker inget. Titta gärna.

https://folkbladet.se/asikter/debatt/artikel/konsten-att-skapa-nytt-i-en-anonym-forortsmiljo/l6v0qv9j

E/S-A Arkitekter, som vann i Upplands Väsby med förslaget "Jazz" har ritat nybyggda kvarteret Mjölnaren  här i Norrköping. Det accepteras både av modernisterna (de där grunda lådorna högt uppe på fasaderna var helt rätt 2018) och såna om jag som tycker att ny bebyggelse i gammal miljö ska passa in hellre än att provocera. Landerholms konditori har jättegott kaffebröd! Stan borde göra gatan därutanför i ordning.

Bild: Västgötagatan Norrköping. Kv Mjölnaren, HSB 2018. Pentax K-1 och Pentax objektiv 28mm F2. Det designades i slutet av förra årtusendet och är fortfarande i produktion eftersom det har så bra egenskaper.

Postat 2021-05-08 22:15 | Läst 443 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Återfall i Zoom och nytt fik på Knäppingsborg

Idag tog jag fram min Pentax K 3II och monterade zoomobjektivet Sigma 17-50. Avsikten var att dokumentera en rivning av Norrköpings anrika brygga vid Refvens grund. Men vad som göras skulle var i stort sett redan gjort. På väg genom Knäppingsborg fick jag syn på en skyltmontör. Det blir ännu ett fik, Oas, och om dom blir lika noga med det dom serverar som skyltmontören var noga med skylten blir det nog bra.

Objektivet presterar bra tycker jag. Jämfört med FF och de  veteranobjektiv jag använder där blir skärpan minst likvärdig. Men den där lite varmare mjukskarpa känslan som det i bästa fall blir med FF och klassiskt objektiv saknas nog - men finns kanske att hämta om jag lär mig.

Postat 2021-05-07 21:28 | Läst 445 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tandhygienisten jobbar i medicinsk professors hus från 1823

Äntligen vaccinerad tordes jag gå till tandhygienisten igen. Hon hade hunnit byta jobb till en nyöppnad klinik, utan utsikt över Strömmen men med ännu centralare läge. Jag följde efter. Behandlingen är inte direkt kul men en välsignelse. Jag plåtade med Iphone SE 2020 med app Halide för DNG/RAW. Skyarna fanns längst ner i DNG-filen.

Huset uppfördes 1823 åt medicine professorn Olof Noréus, tidigare brunnsläkare i Söderköping. Renoverades utvändigt 1984 men säg den fröjd som varar beständigt, det behöver snart lite hjälp igen.

Porten.

Påkostad glasning med fasettslipade glas. Det finns fortfarande glasmästare som tycker att det är kul att ta fram sitt gamla hantverk. För 50 år sen fick jag en oval badrumspegel med fasettslipad kant gjord på beställning utan att det kostade särskilt mycket alls, det kanske skulle gå nu också om man hittar nån som gillar utmaningen.

Ljuset bryts vackert och vyn blir speciell!

Postat 2021-05-06 09:44 | Läst 364 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatunamnsskylt med Kv Tullnären och Fleminggatan. Chakrabortys hotell.

Mittemot Rådhuset i Norrköping ligger Elite Grand Hotell. Det ägs av indiskfödde Bicky Chakraborty. Han kom till Sverige 1966 för att studera vid Stockholms universitet. Han reagerade på att studentbostäderna stod tomma över sommaren och började driva studenthemmet Domus som ett lågprishotell. Det blev grundplåten i hans hotellimperium. Senare gick han över till att köpa nedslitna stadshotell. Såna var inte mycket värda, det var motell som gällde. Han blev bra på att rusta upp och driva riktiga hotell i centrala lägen. Gångavstånd till Centralstationen visade sig förbli ett bra koncept. Jag kommer just nu inte ihåg vem som vid förra sekelskiftet ritade huset, men vet att den stora upprustningen leddes av  norrköpingsarkitekten Hans Rubensson.

Fleminggatan hette från 1769 Södra Strömgatan. Den fick nya namnet 1958. Hans Fleming var en nederländsk skulptör, arkitekt och byggmästare  som hade stora uppdrag runt om i Sverige och bodde många år i Norrköping.

Kvarteret Tullnären ingick tidigare i kv Varvet,  det låg ett skeppsvarv här.  Drätselkammaren fattade beslut om kvartersnamnet 1957.   Gatunamnsskylten av emaljerad stålplåt kan inte vara äldre än så. Namnet Tullnären ansågs passa med läget vid hamnen. En tullnär var en högre tulltjänsteman.

Samtliga bilder tagna med Pentax K-1 och Pentax klassiska objektiv 35mm F/2.

Postat 2021-05-04 10:23 | Läst 464 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa