Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Lathund för analognördar!

En Leicameter MR 4 är väl både ett dyrt och osäkert köp, för att exponera svartvit film korrekt? Kanske mest attraktivt för Leica-samlare, då det låter som att funktionen lätt kan bli svajig hos gamla mätare som legat och korroderat inuti alltför länge...

I synnerhet när jag borde kunna använda den här! Lathunden nedan är arvegods från min salig avlidne fader, den använde han ju till sin Zeiss Ikoflex på 50-talet med alldeles utmärkt resultat! Lathunden nedan kanske har samlarvärde idag och är därför synd att slita på....

Jag har ju varken hund, eller anser mig heller inte vara särskilt lat, så 70-plussare ("boomer" kallas man väl nuförtiden) som jag förvisso är behöver jag emellanåt lite exponeringshjälp för mina"viktigare" bilder.  

Korrekt exponering har alltid intresserat mig, och för att svartvit Tri-X film i råformat tror jag inte finns - än, så är det fortfarande lite omständigt och tidsödande att kolla exponeringen med Luxmeter-appen i min iPhone 8...

Jag minns inte riktigt när jag köpte min första exponeringsmätare, den var ju en liten, batteridriven handhållen lös mätare. Men den första kameran jag hade med inbyggd exponeringsmätare tror jag var Minoltan SR7... rysskameran Zenit 3M som jag hade innan Minoltan hade väl ingen exponeringsmätare?

Farsans lathund kanske jag inte ska slita för mycket på heller, den kanske har samlarvärde nuförtiden?? Jag har ju fått tips om en modern motsvarighet, se länkarna nedan:

http://expomat.tripod.com

och

http://expomat.tripod.com/pdf/ExposureMatMini.pdf

Det är säkert en lämplig och rolig sysselsättning kommande regniga vårdagar i urtrist Corona-karens, att sitta vid köksbordet och klippa och klistra för att tillverka den ovannämnda moderna lathunden ExpoMat!! Om du själv är lat, låt vovven hjälpa till! 

Ha D

/B

PS. När (och varför) ändrade man från slutartider 1/100 < 1/125, 1/50 > 1/60 1/25 > 1/30 osv? Min M4 (mitten sjuttiotal) har ju dom "modernare" slutartiderna t ex 1/30, 1/60, 1/125... 

Inlagt 2020-05-08 05:51 | Läst 1595 ggr. | Permalink

"Intressant pryl – och jo, den har nog samlarvärde. Detta med exponeringsmätning är ju ett grannlaga ämne. Den som har varit med ett tag vet att den teoretiskt riktiga exponeringen inte alltid är den riktiga. Rätt kan alltså i praktiken vara fel – och likaledes kan fel visa sig vara rätt. Som gammal diafotograf (Kodachrome) har jag blivit ordentligt gnuggad i den saken. Dia kräver nämligen absolut riktig exponering, det vill säga en exponering som stämmer med motivets art och karaktär – inte bara med exponeringsmätaren. Det blir alltså frågan om ständiga små korrigeringar i förhållande till vad exponeringsmätaren säger – vare sig den är inbyggd i kameran eller lös i handen. Med detta i bakgrunden tror jag att en erfaren ljusbedömare i de flesta någorlunda normala exponeringssituationer, kommer väldigt väl tillrätta med en exponeringskalkylator av det slag som du visar. Det där med den förändrade slutartidsskalan beror på att den gamla skalan inte var riktigt proportionell på alla ställen. Det var inte alltid som slutartiden dubblerades eller halverades vid förflyttning ett steg. I riktigt gamla tider kunde man ha en skala som gick i helt fristående lägen, som: 1/20s.-1/30s.- 1/40s.-1/100s. Jag vet inte exakt när förändringen till den moderna proportionerliga skalan genomfördes, men min gissning blir mitten av 1950-talet. Zeiss Ikophot exponeringsmätare från denna tid ståtar med båda skalorna, en på var sin sida om den vridbara disken."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
2020-05-08 09:41   Peter Hennig
Intressant pryl – och jo, den har nog samlarvärde.
Detta med exponeringsmätning är ju ett grannlaga ämne. Den som har varit med ett tag vet att den teoretiskt riktiga exponeringen inte alltid är den riktiga. Rätt kan alltså i praktiken vara fel – och likaledes kan fel visa sig vara rätt. Som gammal diafotograf (Kodachrome) har jag blivit ordentligt gnuggad i den saken. Dia kräver nämligen absolut riktig exponering, det vill säga en exponering som stämmer med motivets art och karaktär – inte bara med exponeringsmätaren. Det blir alltså frågan om ständiga små korrigeringar i förhållande till vad exponeringsmätaren säger – vare sig den är inbyggd i kameran eller lös i handen. Med detta i bakgrunden tror jag att en erfaren ljusbedömare i de flesta någorlunda normala exponeringssituationer, kommer väldigt väl tillrätta med en exponeringskalkylator av det slag som du visar.

Det där med den förändrade slutartidsskalan beror på att den gamla skalan inte var riktigt proportionell på alla ställen. Det var inte alltid som slutartiden dubblerades eller halverades vid förflyttning ett steg. I riktigt gamla tider kunde man ha en skala som gick i helt fristående lägen, som: 1/20s.-1/30s.- 1/40s.-1/100s.
Jag vet inte exakt när förändringen till den moderna proportionerliga skalan genomfördes, men min gissning blir mitten av 1950-talet. Zeiss Ikophot exponeringsmätare från denna tid ståtar med båda skalorna, en på var sin sida om den vridbara disken.
Svar från Canalog 2020-05-08 11:41
Tack Peter! Roligt att höra av dig och läsa din intressanta kommentar och info...

Jag tror jag kommer att fortsätta att försöka träna upp ”exponeringssinnet” jag kommer ju förmodligen bara fota svartvita filmer som ofta är hyfsat exponeringstoleranta. Knappast några dia.

Fel exponering inom rimliga gränser kan man ju hantera både vid filmcanningen och vid senare bildbehandling i datorn.

Hoppas det är bra med dig - akta dig för Corona, lyssna inte på vad Trump & Bolsonaro säger!

Ha D
/B
Peter Hennig 2020-05-08 14:10
Ha, ha - nej Trump och Bolsonaro brukar jag inte lyssna så allvarsamt på. Däremot tycker jag att det är rätt kul när Trump ger sig på den arroganta amerikanska pressen. Redan när jag var i tonåren (för ack så länge sedan) visste vi att den amerikanska pressen var inbitet lögnaktig, och att nu se Donald Trump trycka ner det i halsen på dem med bordusa grepp - ja det har ett högt underhållningsvärde!
Vist har du rätt när det gäller det stora exponeringsomfånget när det gäller negativfilm, både svartvitt och färg. Efter dom prov jag har gjort, handlar det om runt 2,5 steg plus och 1,5 steg minus. Inom det spannet får man ett hyfsat bildresultat. Sedan är det ändå så - som vanligt så att säga: Det blir bäst om det är rätt från början.
Svar från Canalog 2020-05-09 07:29
Gomorron Peter!
Jag har även en tråd på tyska Leica-Forum, och fått flera svar där ( ...dvs om Leicameter MR 4, ja eller nej...) inte betr Lata hunden -

Ett av svaren där var ju ungefär så här ..."skippa din 21 mm f3,4 och funderingarna på Leicametern...köp istället en modern Leica 21 mm glugg ASPH och använd den på M6:an..."
Smart, va! Och vad kostar en sådan?? Multum skulle jag tro!
Ha en bra lördag!
/B