Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Focus Stacking - första försöket!

Jag har just testat focus stacking i Photoshop för första gången…för att se om jag kan lära mej tekniken. (Photoshop 21.2.0 - abonnemangsversionen)

Den är gjord 4 stativtagna bilder med olika fokus (manuell fokusering förstås) och detta blev resultatet efter 1:a försöket.

OK? Eller ser det onaturligt ut?

•  Iofs borde väl alla 3 blommorna, dvs oxå dom två till höger varit med i stacken, men då kanske 4 bilder inte hade räckt...

Den vänstraste tygblomman (blommans diameter c:a 10 cm, fotad i RAW inomhus i sydfönster) har jag jobbat med, och slutprodukten beskar, minskade och sparade jag ner som en jpg ...

Rawfilerna sparade jag först som TIFF efter öppnande i CameraRaw. (fråga: kan man stacka Cr2 Rawfiler? Och sen behandla i Camera Raw?)

Brännvidd 144 mm, ISO 640, bl. 9, slutare 1/400 (5D Mk3 med EF 70-200 4,0 IS Mk1)

Kommentarer och synpunkter/förbättringstips emotses gärna !

Morn da!

/B

Inlagt 2020-07-09 06:17 | Läst 1924 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Blomman ser mer onaturlig ut än stackningen, kanske gör sig den sig bäst utan stackning :). Själva ihopslagningen ser OK ut men det finns bitar i början och i mitten av blomman som inte ser helt skarpa ut så troligen behövs det några fler bilder eller om det är så att det finns gap och överlapp i de bilder du tagit, men 4 bilder brukar anses som väldigt få. Har du använt något program som genererat bilderna eller har du skruvar på objektivet? för skjutet kameran har du nog inte gjort då det är ett sådant stort objekt
Svar från Canalog 2020-07-09 07:02
Hej Peter - tack för snabbt svar! Jo jag har faktiskt förskjutit hela ”paketet”..

Jag har en (billig) gimbal som har ca 20 mm skjutmån för kamerafästplattan, (men som har säkerhets-ytterlägen framåt & bakåt så att inte hela kamerapaketet dråsar i golvet), som jag använde.

Och 4 bilder, förskjutna ”på en höft”... gimbalens kamerafästplatta går inte mot nån längdskala, så jag bara körde på ett ungefär.

Sen kan ju blombilder t ex bli mkt bättre många ggr utan stackning, att ett begränsat skärpedjup i kombo med fin bokeh kan säkert en bättre bildupplevelse.

Summa summarum att jag tycker själv att det funkade...men tekniken kan säkert förbättras hos mig. Ha en bra dag!
pdahlen 2020-07-09 07:08
Ok, nu är det tidigt på morgonen men spontant så känns det konstigt att skjuta något 2cm för att stacka ett objekt som är 10cm

Normalt så sätter man första skärpa på närmaste spets och sista skärpa på spets längst bort. Man ser ser hur långt skärpedjup varje bild kan ge och så delar man in avståndet i antal bilder.
Svar från Canalog 2020-07-09 09:23
Jag tyckte ju att 4 bilder hastigt tagna för att i första hand testa/lära arbetsgången vid Focus Stacking i Photoshop. Så 4 bilder fokuserade lite snabbt på en höft skulle duga. 2 bilder är ju lite lie, va? Om det sen verkar konstigt att skjuta släden 2 cm för en 10 cm blomma, bjuder jag på...det var ju inte den erfarenheten jag var ute efter.
Jag kommer ju inte att använda gimbalen för stackning sedan, utan göra på snnat sätt för att ta de ingående bilderna. OK?
/B
pdahlen 2020-07-09 10:34
Det är bra att testa sig fram.

Jag har aldrig stackat något på 10cm, skulle anta att mad rätt objektiv och rätt avstånd så täcker man väl in 10cm skärpedjup enligt någon DOF tabell. Själv ser jag två målgrupper, makro runt 1:1 till 1:3 där man har bara någon mm i skärpedjup och där fungerar det fint att skjuta kameran på något sätt, mest kontrollerat är med en släde. Men det går också att flytta avståndsringen. Det andra är landskapsbilder, där man vill ha ett skärpedjup från 0 till oändligheten då är avståndsringen man får skruva på. Istället för att skruva på avståndsringen så finns det appar eller pc-styrda program som ”vrider” på avståndsringen genom att ta kontroll över kameran.

I fin test med blomman, så skulle jag, troligen bäst via live view, sätta fokus på närmaste blomspets och läsa av avståndsskalan och sedan sätta fokus på blomblad längst bort och läsa av avståndsskalan och sedan ta ett antal bilder emellan dessa lägen.
Svar från Canalog 2020-07-09 11:11
Precis, det är så jag menar. T ex vid fotande av större, vilda orkideer. Jag såg i lördags under min orkidévandring att t.o.m ett macro-tilt-shift objektiv skulle kunna va användbart...eller t o m någon utrustningliknande den Linhof Technika 3 (1950-tal) jag hade ett tag - då förstås med digitalbakstycke ställbart i olika plan också som alternativ.
Tack för dina tips - klart värdefullt för en macro-rookie som jag!
mvh
/B