Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Trägubbar och nattfärger.

Under många år satt han i sin lilla kombinerade verkstad och butik på Drottninggatan här i Stockholm och täljde och målade sina fina träfigurer. Bilden tog jag i februari 2012.

Jag var inne för en massa år sedan och köpte en fiskargubbe som fastnat med kroken i byxorna. Det var en present till en kamrats pappa som var mycket för att fiska. Konsthantverkaren är sedan flera år borta och lokalen har tagits över av någon mer lukrativ verksamhet. En pågående förändring sedan länge.

Nu handlar allt om marknadens villkor och då finns få kvar av dessa lite udda verksamheter och butiker som tidigare gjorde staden levande, de har inte längre råd med hyrorna. Allt blir mer och mer inriktat på sådant som ger större avkastning, en tråkig utveckling som inte går att göra så mycket åt.

En helt annan sak är hur kameran till skillnad från våra ögon registrerar ljus och färger i natten. För det första så ser vi mycket mindre färg i svagt ljus och för det andra kompenserar våra hjärnor för olika ljuskällor vilket inte kameran gör på samma sätt. Men det kan vara kul att utnyttja denna skillnad mellan ögon och kamera i bilder ibland, som denna bild tagen vid Högalidsskolan en natt för ett tag sedan. Jag har visat en snarlik bild i svartvitt tidigare.

Inlagt 2024-08-31 23:53 | Läst 306 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En riktigt snygg bild!
Svar från alf109 2024-09-01 04:54
Tack ska du ha Bengt.
/Affe
Jag undrar ibland om någon mer humanistisk hyresvärd skulle våga ha en låg hyra för en sådan verksamhet bara för att få behålla den i sin fastighet.
Svar från alf109 2024-09-01 06:43
Tror det är ganska svårt i och med att marknaden bestämmer hyrorna på lokaler. Det är med andra ord tjänstefel att sätta lägre hyra än vad man kan/får, om man förutsätter att de som förhandlar hyrorna har som uppgift att få in så mycket pengar som möjligt. Det har alltså ingen koppling till vad lokalen kostar fastighetsägaren.

Med andra ord, till syvende och sist är alla sig själv närmast och man ser det inte som att jag gör en vinst på 5000 kr/månad om jag har en lokal som kostar föreningen 5000 kr/månad och tar ut en hyra på 10000 kr/månad. Om det finns någon som är beredd att betala 25000 kr/månad för samma lokal ser jag det istället som en förlust på 15000 kr/månad om jag hyr ut för 10000 kr/månad. Detta med ocker har satts ur spel eftersom det inte räknas som ocker så länge man inte försöker ta ut en hyra som vida överstiger vad en likvärdig lokal i samma område kostar.
Jag minns gubben uppe i backen på Drottninggatan från min tid på LO på 80-talet. När någon fyllde jämt, typ 50 år, brukade vi ta ett fotografi av födelsedagsbarnet och låta träsnidaren göra en ”gubbe” som födelsedagsgåva. Alltid uppskattat.
/per-erik
Svar från alf109 2024-09-01 17:29
Han var fantastiskt skicklig, jag saknar alla dessa lite udda verksamheter och butiker som fanns i staden förr.
/Affe
Han hann nog tänka många tankar innan en gubbe blev färdigtäljd. Fin dokumentation.
/Torbjörn
Svar från alf109 2024-09-01 17:29
Tack ska du ha Torbjörn.
/Affe
Fin bild på mannen med sina gubbar, Alf!
Svar från alf109 2024-09-01 17:30
Tack Johan.
/Affe
Färgbilden är strålande med sitt skuggspel.
HaD/Gunte..