Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Gatufoto

Jag gillar att knalla runt på stan och ta bilder och för några år sedan ägnade jag mig ganska mycket åt detta. Men gatufoto är svårt tycker jag, det kräver hela din uppmärksamhet och ibland även ett visst mod för att ta bilden.

Min form av gatufotande har i och för sig alltid varit lite på distans. Att befinna sig en bit vid sidan av som iakttagare passar mig bättre än att vara mer aktiv mitt i smeten. Den egna personligheten avgör som vanligt vilka bilder vi tar, detta handlar inte om rätt eller fel, bättre eller sämre utan som sagt vilka vi är.

En del är bekväma med att fotografera okända på armlängds avstånd, jag tillhör inte denna skara. Och smygfotografering tycker jag inte hör hemma någon stans om man fotograferar på gatan, det skall ske öppet och dessutom på ett respektfullt sätt tycker jag.

En bra tumregel kan vara att man inte fotograferar människor i situationer där man själv inte skulle vilja bli fotograferad. Att vi i praktiken har juridisk rätt att fotografera hur som helst innebär inte nödvändigtvis att vi bör göra det kan jag tycka. Jag tror nämligen att det är rättigheter under ansvar, vill vi kunna fotografera spontant även i fortsättningen så är det nog bra om vi gör det med omdöme även idag.

Nu är inte detta någon känga eller pekpinnar åt någon här på fotosidan, jag tycker att det är föredömligt sällan man ser övertramp här. Sedan är allt sådant en balansgång givetvis, det som någon tycker är ok tycker någon annan är förkastligt. Men om man följer sin egen moraliska kompass, vilket är det enda man kan göra, så blir det nog bra för det mesta.

Något som är lätt att glömma bort är en bilds potentiella genomslagskraft när vi lägger ut den på nätet, jämfört med när vi bara nådde ut till de närmaste eller till och med om bilden publicerades i någon bok. En bild på nätet kan användas på vilket sätt som helst när den väl är ute, och då vill det till att vi kan stå för den.

Gatufoto ja, jag har haft mer eller mindre uppehåll i gatufotandet under flera år nu så kanske är det dags att börja nöta trottoarerna igen? Jag tror det.

Inlagt 2013-03-31 23:08 | Läst 3261 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att nöta trottoarerna är bra för hälsan. Jag hoppas vi ses därute nån eftermiddag.
Svar från alf109 2013-04-01 17:08
Det kommer vi säkert att göra Thomas.
-affe
Å så kommer frågan då igen Fina bilder men var kan man visa dem,till tidningar och böcker inget problem att lägga ut människor Men hur förhåller det sig på detta forum. Eller har man frågat alla dessa människor om man kan lägga ut dem. Jag tar bilden först frågar sedan. I de flesta fall är det inget problem att ta bilden och man får ok Men när jag ställt frågan om jag får lägga upp den på Facebook Har det ofta blivit nej Nu undrar jag hur kommer det sig? Att vara med i tidning inget problem men på Facebook Nej Ha det bra /bert
Svar från alf109 2013-04-01 17:16
Nu tror jag inte på detta att fråga, det skulle göra det i stort sett omöjligt att fotografera. Dessutom när man plåtar på gatan vill man ju fånga ögonblicken och det skulle knappast fungera om man frågade. När det gäller att publicera så gäller det nog att följa sin egen moral, sedan är detta du tar upp ett konstigt fenomen just att många har någon sorts integritetsnoja. Men just facebook är nog extra känsligt i och med att det hänger så många där och alla delningar och sådant.

Jag kommer aldrig att fråga om lov, men däremot försöka undvika att vara taskig mot någon i bild och om någon har synpunkter vid själva fotograferingen eller efter kommer jag nog att försöka ta hänsyn till dessa. Men som sagt, jag kommer inte att gå runt och fråga efter dem.
-affe
Gatufoto är verkligen intressant, och för mig nästan helt outforskat. Jag skulle verkligen vilja göra det mera- men det är säkert så att man måste ha någon slags kontinuitet för att utvecklas. Jag gillar verkligen dina bilder, och bild nummer tre fick mig nästan att tappa andan!! Fantastisk!!
/Anna
Svar från alf109 2013-04-04 18:48
Tack ska du ha Anna.
-affe