Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En levande fotolegend.

Anders Petersen är den kanske mest betydelsefulla nu levande svenska fotografen. Jag tog bilden när jag träffade på honom i närområdet för några år sedan. Jag känner honom inte personligen men vi har några gemensamma vänner. Det som omedelbart slog mig var att han är väldigt sympatisk och jordnära och att han är väldigt förtjust i hundar, min Tobbe gillade honom starkt 🙂. Av hans arbeten gillar jag de tidiga bäst, de senare är lite för "hårda" för min smak. Café Lehmitz som han gjorde 1967-1970 är banbrytande, googla om ni inte redan känner till det.

Inlagt 2025-01-08 06:13 | Läst 336 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Anders är en gigant. Och en mycket sympatisk och generös person. Han har nen jäkla diciplin och har gjort ett trettiotal böcker, hundratals separatutställningar och är fortfarande 80+ fyllda ständigt aktiv. Lehmitz-sviten tillhör fotohistorien men mest tycker jag om hans böcker från svensk institutioner, fängelset och mentalsjukhuset. Jag lärde känna honom i början av 70-talet i Göteborg och han fick mig att fatta att 35:an är det viktigaste objektivet. Han gav mig en adress i Nordirland 1972 och tipsade om Strömholms fotoskola…. det kom att bli hellt avgörande för min fortsatta vinglande väg genom fotografin och livet. Din porträttbild fångar honom väl.
/per-erik
Svar från alf109 2025-01-08 20:08
Jo han är onekligen en gigant inom fotografin. Jag tror att Lehmitz kan vara en bra ingång för de som inte är bekanta med hans fotografi ännu (om de finns?). Men jag gillar också trilogin.
/Affe
Håller med dig, Alf. Anders Petersen är förmodligen den största, nu levande, inom svensk fotografi. Han har alltid varit en av mina absoluta favoritfotografer, sedan jag började fotografera. Till skillnad från dig så gillar jag starkt även hans nyare "hårdare" bilder. Men visst, att de är lite "hårdare" gör också att man blir "mätt" på dem lite snabbare, och vill ha mer/fler. De äldre mer "nyansrika" bilderna, återvänder man oftare till, utan att tröttna på dem. Fint porträtt du tagit.
Svar från alf109 2025-01-08 20:12
Tack ska du ha Johan.
Jag kanske uttryckte mig lite luddigt, med "hårdare" menar jag inte så mycket kopieringen utan snarare att bilderna i sig blivit "råare" och som jag upplever det mindre personliga, vilket borde vara självklart med tanke på att de nyare arbetena inte alls har getts möjlighet till att ta den tid som de tidigare tog där han fick möjlighet att under långa perioder "bli en" av de han fotograferade och lära känna såväl personerna som situationen de befann sig i på djupet.
/Affe