Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Överstrålning och presentationens betydelse

Överstrålning en effekt som finns naturligt i objektiv med sämre antireflexbehandling, ofta läggs det till efteråt i bildbehandlingen för att få en drömsk effekt. Eller som här är det ett olycksfall i arbetet när jag putsat uv-filtret med en putsduk som inte varit helt ren. Detta ger samma effekt som när man gör samma sak med glasögonen, motljus och ljuspunkter blir diffusa.

Ibland kan det förändra intrycket av en bild ganska radikalt, trots att innehållet är det samma ger den annorlunda presentationen ett helt annat intryck. Ofta är det så med bilder, efterbehandlingens betydelse för hur vi uppfattar dem är helt avgörande. Men andra ord presentationens betydelse kan inte underskattas.

Så är det med ganska mycket för övrigt, jag kommer att tänka på detta när jag läser en av Sveriges i mitt tycke, på länge, viktigaste böcker: Aron Etzlers Reinfeldteffekten (bokus) (adlibris). Författaren är vänsterpartist och partisekreterare åt Jonas Sjöstedt vilket kanske medfört att boken avfärdats som ”en vanlig vänsterstridsskrift mot moderaterna och borgerligheten”, det är den nu inte.

Det enda kritiska mot boken som framförts från moderat håll är när Etzler i sista kapitlet beskriver hur verkligheten förändrats med Aliansens politik under deras styre. Där framträder en mindre smickrande bild över hur det gått för många sjuka, arbetslösa, utförsäkrade och hur lönedumpningen med utländsk arbetskraft i byggbranschen sett ut och vad den inneburit mm. Men även detta är en objektiv beskrivning av verkligheten, även om man kanske inte gillar den.

Hur som helst tycker jag att alla som är intresserade av samhällsfrågor borde läsa boken, och detta oavsett om man hör hemma på höger eller vänsterkanten. Det är som sagt ingen stridsskrift utan ett initierat arbete som belyser hur det går till i politikens innersta kretsar. Några pressröster om boken:

”En av de bästa böcker som skrivits om svensk politik på länge.”
PO Tidholm i Dagens Nyheter

”Reinfeldteffekten är den typ av bok om politik vi saknat i Sverige: politisk analys skriven för vanligt folk.”
Katrine Kielos i Aftonbladet

”Bästa boken om svensk politik 2002-2012 som jag läst.”
Olle Wästberg (FP), tidigare chefredaktör för Expressen

”En gedigen och välskriven analys.”
Per Gudmundson i Svenska Dagbladet

Boken är dessutom lättläst och spännande som en deckare, läs den före valet och jag garanterar att de flesta, liksom jag själv, kommer att få en djupare förståelse för det politiska spelet och politikens retorik och innehåll. Dessutom ger den svaret på många frågor som legat och gnagt: Hur möjliggjordes sossarnas debacle med Mona Salin i förra valrörelsen? Hur kunde moderaterna gå från att uppfattas som ett tort kameralt parti med byråkratiska räknenissar till att uppfattas som fräscht och nytänkande utan att egentligen ändra politik? Hur lyckades Reinfeldt med konststycket att hålla ihop en allians som historiskt gjort sig känd för borgerlig kannibalism? Osv… 

Inlagt 2014-08-24 08:21 | Läst 1402 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tror även en artikel i DN Lördag kan ge några ledtrådar. Det är en stor artikel om USA, ett land som vi härmar, och har alltid gjort. Artikeln handlar om de fattiga och de rika i USA, och man ser hur liknande tankegångar håller på att få fäste i Sverige via Alliansregeringen. USA håller på att få ännu större klyftor mellan fattiga och rika, och där hänger vi på även i Sverige! Läs gärna artikel i DN och begrunda!
/B

Ps. På lång sikt e ökande inkomstklyftor inte bra, vare sig för ekonomin eller för sammanhållningen i ett samhälle! Motsättningar skapar även social oro! Och då ökar problemen ännu mer!
Svar från alf109 2014-08-24 09:48
En bra artikel som kan fungera som en varningsklocka om vart vi är på väg om inget görs.
-affe
Det råder ingen tvekan om att klyftor skapar motsättningar, och ju större klyftorna är desto obehagligare blir motsättningarna.
Tack för boktipset!
/Niklas
Jo den bör ju läsas....LO
Skall låna boken på biblioteket. Tack för tips.
Tack för era kommentarer.
-affe