Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Olika mening om saker och ting

Olika mening, det kan man ju ha, som de här båda till exempel:

Det finns ju olika meningar om vad som sagts av vem om el-stöd också, före och efter valet. Ibland kommer jag att tänka på Tore Skogmans "Storfiskarvalsen" och travesterar litet... När storfejkarn talar om hur stora el-stöd hen ger, då ljuger hen som hen vill, då räcker pengarna inte till. Eller något åt det hållet. Nåja, vädret har ju under januari varit på vänligt humör mot oss el-förbrukare har jag liksom Bengan konstaterat -som bäst pekade prognosen på 40% lägre förbrukning jämfört med i fjol. Men nu har det kommit sämre el-väder, minusgrader här i Skåne och idag dimma och fukt dessutom, det kyler! Prognosen har gått ned till 37% lägre och vi har 1/3 januari kvar. Och hela februari!

Det finns så klart delade meningar om annat också, vi såg ett intressant program på Kunskapskanalen, "Primaters känsla för moral" (kan ses till 31 dec 2024). Där pratas även om var moral och språk och sånt kommer ifrån, och då kom jag att tänka på Noam Chomsky, han språkforskaren. Han hävdar att språket, en "grammatikmodul" i hjärnan, uppstod plötsligt hos homo sapiens utan koppling bakåt. Jag har alltid tänkt att hopp i evolutionen finns inte, så jag blev glad när jag för några år sedan läste i Sverker Johanssons "På spaning efter språkets ursprung" att "Den idén, en språkets Big Bang, har förespråkare bland språkforskare som Noam Chomsky. Men biologiskt är det ytterst osannolikt att en så komplex egenskap som vår språkförmåga bara poppar upp ur intet." Där hör du, Chomsky!

Tanken på Chomsky ledde tankarna vidare till boken jag läser just nu, "Början på allt -En ny historia om mänskligheten" av David Graeber och David Wengrow. När jag såg annonsen för boken i f&f upptäckte jag nämligen att Chomsky berömt boken, "”En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och vår historias stoltaste ögonblick. Boken är såväl utmanande som upplysande.” – Noam Chomsky, professor emeritus i lingvistik vid MIT och ansedd som den moderna lingvistikens fader." Intressant, har han tänkt om? Jag får väl se när jag läst färdigt hur det står till med det. Det lär dröja ett tag, boken är duktigt tjock och jag läser inte i samma takt som jag läser en deckare, det går betydligt långsammare. Men intressant är det!

Apropå Sverker Johansson och språkets ursprung, även Tore Janssons böcker "Språkens historia" och "Språken före historien" är mycket intressanta. Och när jag ändå är inne på bokpropaganda, Karin Bojs och "Min europeiska familj de senaste 54000 åren" och "Europas mödrar de senaste 43000 åren" är mycket läsvärda. Det blir intressant att jämföra med "Början på allt".

Vad har allt detta med fotografering att göra kanske någon undrar. Tja, ta det som förslag till alternativ sysselsättning när det är för kallt och för mörkt för att få vettiga bilder. Fryser man i mörkret blir bilderna lätt darriga, och även om diskussionerna kring skärpa i forumet leder tankarna till meningsmotsättningar typ bilden ovan och de båda nedan - föredömligt oskarpa alla tre - kan det vara fint med en och annan skarp bild också. Om förutsättningar för det saknas, kan det vara skönt att slå sig ned i fåtöljen vid kaminen, insvept i en gosig morgonrock ovanpå koftan och med en bok i knät.

Vi hörs!

Inlagt 2023-01-21 13:05 | Läst 822 ggr. | Permalink
Tack för intressant läsning och boktips! Och fina, levande fågelbilder!
/B
Svar från aasaboe 2023-01-22 14:53
Tack Bengt!
Inte dåligt med flygbilder på stenknäck, det är väl den? Fina rörelsebilder, dom blir mer levande. För övrigt står boken du läser, början på allt redan på min inköpslista men har inte fått iväg beställningen än. Som du såg jag blänkaren på FoF!
Svar från aasaboe 2023-01-22 14:59
Tack Björn! Visst är det stenknäck på bilderna, och en grönfink. Stenknäck kommer ofta i grupper om ett tiotal, käkar, försvinner och kommer tillbaka. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kom det en jättegrupp, säkert närmare hundra, det fanns stenknäckar precis överallt runt huset. Det har vi inte sett fler gånger.

Boken är mycket intressant, jag trodde att de skulle börja litet längre bak, bland våra föregångare, än vad som är fallet, men det gör inte så mycket.
Intressanta fåglar du har hos dig! Skärpa kan man diskutera hur länge som helst, viktigast är om bilden ger något till betraktaren. De som har energi nog kan fördriva tiden med det.
Svar från aasaboe 2023-01-22 15:04
Tack Stefan! ja, fåglarna kan man titta på hur mycket som helst, det händer ständigt intressanta saker bland dem. Mycket intressantare än skärpesnack. Men det väcker uppenbarligen både intresse och känslor hos många, tråden är tre dagar gammal och snart uppe i hundra inlägg :-)
Olika meningar är väl ibland bra att det finns, det kanske skulle bli enformigt om det inte fanns blandade åsikter. Rättvist lär det väl aldrig bli och orättvisa skapar väl olika meningar. Häftiga bilder på stenknäcken, det är en riktig tuffing vid fågelbordet jag har sett dom några gånger vid min matare i år.
Svar från aasaboe 2023-01-22 18:45
Jo, det blev garanterat enformigt att bara sitta och nicka åt varandra :-)

Stenknäckar är rejält tuffa, det brukar räcka att de visar fram näbben för att andra ska ge upp, men grönfinkar verkar vara tuffa tillbaka ganska ofta :-)
Bilderna blir häftiga med rörelseoskärpa. Speciellt bild nr2. Kul med stenknäckar så fint på besök. Har inte haft någon nu det senaste..
Svar från aasaboe 2023-01-23 18:15
Tack Joakim! Vi har glädjen att ha dem här dagligen. Och i dag hade vi massbesök av bergfinkar.
Mysiga bilder på stenknäckarna. Även de har en form av språk för att tala om vad de vill 😊.
Igår (som först) såg jag en repris programmet "Primaters känsla för moral". Väldigt intressant i många avseenden.

I många år har jag tyckt att det här med språk är spännande. Liksom du har jag läst en del bl. a
Tore Janssons "Språken och historien", som jag köpte 1997 (och bör nog läsa om den snart). En annan av alla språkböcker jag har är "Samvaro, skvaller och språkets uppkomst" av Robin Dunbar. I den tar han bl a upp att apornas putsande utgör grunden till mänskligt språk. Kom att tänka på den (boken inköpt 2001) när jag såg programmet.

Läsning är ett av mina stora intressen så det har blivit en del av det senaste månaderna när regnet har öst ner varje dag. Varvat med redigering av fjolårets bilder har även de regniga dagarna varit givande.
Hälsningar Christina
Svar från aasaboe 2023-01-26 09:24
Tack Christina! Läsning är nödvändigt :-) Tore Jansons "Språkens historia" är litet nyare, 2010, och "Språken före historien" är från 2019. Rekommenderas! Robin Dunbar måste jag kolla, har missat honom. Är han släkt med Adrian Dunbar, han i "Line of duty" på TV? Eller kommer de bara från samma irländska stad ;-) Förlåt ovidkommande utläggning :-)