Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Och nu någonting helt annat! Chromophobia!

Om det skall vara i färg eller svart-vitt när man fotograferar debatteras ju ibland. Jag har absolut ingenting emot monokroma bilder, tvärt om, det finns massvis med fina sådana. Men för mig passar det bäst att köra med färgen påslagen, det händer att jag producerar bilder i monokromt utförande men det är ganska sällan. Att jag tar upp detta i bloggen beror på en video jag snubblade över hos BBC, Chromophobia: The greatest conspiracy in ancient art. Intressanta tankar! "Hjärntvättar" konventioner oss att tycka på ett visst sätt?

Fotografi var ju svart-vitt från början, det var väl inte så lätt att få färg på asfalt. Men man ville ändå redan tidigt få färg på bilderna, att måla dem var ett sätt. Lippman hette en fysiker som uppfann Lippman-plåten och till och med fick Nobelpris för det, men det var himla krångligt både att göra och att sedan betrakta bilderna, så det blev inte mycket av det hela.

En annan som gärna ville ha med färger i sina dokumentära bilder var ryssen Prokudin-Gorskii, ofta kallad Tsarens fotograf. Han hade också en krånglig metod, han körde med RGB genom att använda tre kameror samtidigt, en med rött filter, en med grönt och en med blått. Bilderna projicerades sedan med samma filter så att de sammanföll på duken, och simsalabim så framträdde motivet i full färgprakt. Många av hans bilder finns att se här.

Men lätt var det inte att få färg på bilderna, då i början, så den absoluta majoriteten bilder blev svart-vita under mycket lång tid.. Har det, liksom de avtvättade romerska och grekiska skulpturerna, gett oss fördomar mot färgbilder? Sådana är ju avsedda för den kolorerade veckopressen! Eller?

Jag har inget svar på frågan, men det var mycket intressant att se chromofobiavideon.

Som jag skrev i början, själv har jag oftast färg i bilderna. Man kan ju inte skriva ett fotoblogginlägg utan att ha med bilder, jag tänkte ta några av mina chromofobiska alster. Fotoklubben jag är med i ger ut en almanacka varje år, med bilder från svunnen tid i klubbens omgivningar. Det finns även med nya bilder, tagna av klubbmedlemmar. Varje år får alltså vi medlemmar en begäran om att skicka in bilder i svart-vitt. Samma vånda varje år! Här följer några exempel på vad jag bistått med.

Trollslända:

Vinter. Det var svårt att skilja färgbilden från den monokroma, skånsk vinter har inte många färger :-)

Bisyssla:

Ett allt uppslukande intresse:

En blogg utan hjortar går ju inte, så den här får slinka med trots den dåliga kvaliteten:

Vi hörs!

Inlagt 2022-08-16 14:54 | Läst 616 ggr. | Permalink
Intressant fotohistoria. Hos en kompis till mig när jag var 15, så hade de en av de första färgTVapparaterna, den fick justeras med de olika färgknapparna en gång i kvarten ungefär. Gillar de 3 i mitten mest, känns som om svartvitbilden måste ha en klarare uppbyggnad för att uppskattas.
Svar från aasaboe 2022-08-18 11:16
Det var mycket med det tekniska förr! Jag minns från barndomen att folks inställningar av TV-apparat och antenn var närmast heliga, att ens komma nära någon knapp var inte att tänka på.
Ganska enkla bilder kan fungera i s/v tycker jag, som biet här. Men trollsländan tex blir ganska rörig med den bakgrunden. Har gjort några s/v vid landskapsvyer och porträtt
Svar från aasaboe 2022-08-18 11:18
Olika hur det uppfattas ser jag :-) Jag ger mig som sagt sällan på sv-v, jag trivs med färg i dokumentärbilderna.
Läckert i S/V. Trollsländan & biet var riktigt fint fotograferat :)
Svar från aasaboe 2022-08-18 11:19
Tack Joakim! Som jag skrev till Peter, det är olika hur det uppfattas.
Jag tycker både trollsländan och bisysslan passar i svartvitt i denna kollektion samt att jag tror att du har bilder på hjortar som också skulle passa (med tanke på mönstret på djuren). En tid handkolorerade man ju bilder, men det är ju lite fusk.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-08-18 11:21
Tack Lena, jag får kolla några hjortbilder. Handkolorerade bilder har jag ju stött på, en del mycket fint utförda, andra mindre bra sällt sagt. De som verkligen kunde / kan konsten är skickliga.