Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Litet svärmande för svärmare

Sven Karlander har en blogg från i förrgår med mycket fina bilder på kaprifolblommor. Det kom upp litet frågor kring lämpliga pollinerare och svärmare omnämndes. Svärmare är fantastiska små fjärilar, så nära kolibri vi kommer här i Sverige. Varje sommar har vi dagaktiva sådana här som håller till främst i en paradisbuske, ett par meter från balkongen. Då kan jag få bilder med mitt Canon 100-400mm L när de håller på. Att försöka med makro på marken funkar dåligt, de är oftast på 3-4 meters höjd så det går bättre från balkongen. Mest är det humlelik dagsvärmare eller kortare humledagsvärmare. Det finns en till som är mycket lik, oftast i stort sett identisk förutom en liten, liten detalj som jag återkommer till i bildsvepet. Även större dagsvärmare kommer, in intressant fjäril genom att den är migrant och flyger hit från norra Afrika - södra Europa. Intressant att läsa om humlelik dagsvärmare och större dagsvärmare i länkarna som går till Artdatabankens artfakta.

Svärmarna är sannerligen inte lätta att få på bild, de flyttar omkring mycket snabbt, hovrar någon sekund eller två och sedan till nästa blomma. Vingarna rör sig så snabbt att man inte ser dem med blotta ögat, men med kort slutartid kan man få dem på bild. Humlelik dagsvärmare har ett vingspann på 38 -49 mm, kroppen är ett par centimeter. Om man inte vet vad man skall titta efter är det lätt att missa dem eller ta dem för någon humla eller svävfluga. Jag har aldrig lyckats se någon av dem på kaprifol, men väl på blåeld och som sagt paradisbuske. Första bilden är från 2020, humledagsvärmare på blåeld. Där gick det fint att använda 150mm makro på riktigt nära håll. Man ser hur lång snabel den har där den hovrar framför blåelden och når ner i blomman.

Här följer ett svep med bilder på humlelik dagsvärmare, avslutas med hur man skiljer den från svävflugelik dagsvärmare.

Här en bild på den humlelika. Den svävflugelika saknar en vingribba genom framvingens diskfält. Den efterföljande bilden är en delförstoring där jag markerat området man skall hålla utkik efter. På bild alltså, in natura lär man aldrig se den på en levande svärmare ;-)

Och här delförstoringen med markering:

Och sedan några bilder på större dagsvärmare. Som namnet säger, den är litet större men inte mycket. Och snabb den också! Det är inte blixtbilder, fjärilen och blommorna är solbelysta och bakgrunden i djup skugga.

Hej då! säger en humlelik dagsvärmare.

Vi hörs!

Inlagt 2022-07-18 19:26 | Läst 852 ggr. | Permalink
Jösses vilka fina bilder på en dagsvärmare! Bra jobbat.
Svar från aasaboe 2022-07-19 09:46
Tack Sven! Det är kul när man lyckas få till det något så när.
Intressant och fina bilder. De är vackra dessa svärmare, men har inte sett så många här i Sverige. Såg några stora svärmade i Italien för några år sedan. De jag har i trädgården i Helsingborg är Stor Svävfluga, de är ganska fina de också och kul att fotografera när de hovrar utanför en blomma
Svar från aasaboe 2022-07-19 09:49
Tack Peter! Det kan behövas litet tur för att få syn på dem, jag är lyckligt lottad eftersom de dras till paradisbusken ett par meter från balkongen och gärna kommer flera stycken.
Mycket fina bilder och intressant text om svärmare! När jag stötte på dem i samband med diskussionen kring mina bilder på kaprifol var det bara som kortfattad Wikipedia-kunskap. Nu har de för mig fått ett mer konkret sammanhang. Särskilt intressant att få se deras hovring och den långa snabeln som de verkar rulla ihop i en elegant spiral när den inte används. De är som du säger fantastiska små fjärilar.
/Sven
Svar från aasaboe 2022-07-19 09:52
Tack Sven! Roligt att kunna bidra. När de flyger litet längre sträcka rullar de in snabeln snyggt, när det är tätt med blommor brukar de bara böja in den litet innan det är dags att sörpla igen.
Mycket fina bilder på svärmarna. Har vid några tillfällen haft den större dagsvärmaren hemma på tomten, men när jag hämtat kameran med rätt objektiv har den varit försvunnen. Får försöka ha kameran framme i fortsättningen.

Hälsningar Jörgen
Svar från aasaboe 2022-07-19 09:57
Tack Jörgen! Ett välbekant problem det där att hinna få tag i kameran! Min står alltid redo på datorbordet med för säsongen lämpligt objektiv, nu när min snälla svägerska låtit mig överta en 80D står den redo med 150mm makro och den gamla 7D med ett 100-400mm. Men det är inte alltid den beredskapen räcker, många motiv är synnerligen kortvariga...
Vilka jättefina bilder på svärmarna !
Så vackra vingar den första hade och så snyggt fångat.
Ing-Marie
Svar från aasaboe 2022-07-19 10:00
Tack Ing-Marie! Ja, när man ser den på bild med utspända vingar är den tjusig! När man ser den flyga ser man inga vingar alls, och det är litet synd. Kanske kan man träna ögonen till snabbare slutartid? ;-)
Det var en vacker, tämligen unik serie. Måste erkänna, att jag inte så där omedelbart skulle se skillnad på humlelik svärmare och en solitär humla, eller ens skulle fundera på att se efter, tror jag gör som de flesta - det är en humla, punkt. Men nu vet jag. Större dagsvärmare har jag förmodligen inte sett runt hemmet. En fin serie!
Svar från aasaboe 2022-07-22 12:01
Tack Stefan! Jo, man behöver nog vara åtminstone litet specialintresserad för att upptäcka vissa insekter. Innan jag blev fångad av vildbin hade jag sett någon liten röd, luden sak i berberisbusken, ofta många. Numera vet jag att det är glödsandbin ;-)