Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Fälthare

Fälthare (Lepus europaeus) är en art av hare som tillhör familjen Harar och kaniner (Leporidae) och som förekommer naturlig i Europa, västra Asien och norra Afrika. Fältharen har också introducerats till flera olika världsdelar

Ett tydligt särdrag som skiljer fältharen från skogsharen är svansens svarta översida. Under vinterhalvåret inträder ingen eller obetydlig färgförändring. Det kan finnas vita ställen på huvudets sidor och på öronen nära huvudet. Dessutom kan stjärten vara mera gråaktig. Fältharen väger 3–5 kg och i genomsnitt 3,8 kg.

Fältharar har väl utvecklad hörsel medan deras syn är mindre bra. På grund av ögonens position vid huvudets sidor har djuret en synvinkel av 360° men sikten framåt är därför mindre avancerad.

Särskilt på Ven trängde den snabbt undan skogsharen. Den inplanterades i Sverige 1886–87 i Skåne, och har därefter förökat sig betydligt.

Fältharen är mycket skygg och lever utanför parningstiden ensam. Den lämnar sitt gömställe vid skymningen och kommer tillbaka först strax före soluppgången. I regioner med låg solstånd kan den redan vara aktiv på eftermiddagen. Ibland vandrar fältharen upp till 1,8 km innan den börjar äta och under hela natten kan den vandra 15 km. Under dagen sitter den utan rörelse i en grop med huvudet riktat mot vinden för att upptäcka faror så tidigt som möjligt.

Fältharen är det snabbaste landlevande djuret i Sverige och kan komma upp i hastigheter upp mot 75 kilometer i timmen. Vanligtvis har den under flykten en hastighet av 50 km/t. Det finns dock fåglar (exempelvis pilgrimsfalken) som är betydligt snabbare än så. För att undkomma förföljelsen byter fältharen plötslig riktning eller hoppar. Djuret har förmåga att hoppa 3 meter högt och 7 meter långt.

Mellan februari och oktober föder honan, tre till fyra dagar efter det att hon blev befruktad på nytt, ungdjuren från det förra parningstillfället. Ibland kan honan vara dräktig med embryon i olika utvecklingsstadier. Före födelsen gräver honan en grop i marken som skyddar ungdjuren mot vind. Honan föder upp till fem ungar åt gången, men vanligtvis blir det två till tre. Nyfödda fältharar har redan päls samt synförmåga och förmåga att röra sig, de kallas därför borymmare. De väger vid födelsen 100 till 165 g (genomsnitt 123 g). Honan diar sina ungar tre till fem veckor, vanligtvis kort efter solnedgången och ibland även på morgonen. Vid dessa tillfällen stannar honan bara tre till fyra minuter i boet på grund av att hennes kroppslukt lockar fiender till platsen. Under tider där honan diar, avvärjer hon kontaktförsök från hanar.

Efter cirka fem månader är ungarna lika stora som de vuxna individerna. Några ungar som föds tidig på våren kan para sig samma år.

Fler bilder på vigg5.se

Inlagt 2017-06-27 11:45 | Läst 5383 ggr. | Permalink
Kul med Harar, tycker dom har något 'filosofiskt' över sig där dom ofta sitter helt still och idisslar lite.. Ser ofta ett par i Tantolunden här som är väldigt orädda trots att mycket med människor rör sig här.. Det är trevligt när naturen visar upp sig! Fina bilder!
Hälsn!
Lena Holm 2017-06-27 22:05
Men Jan,
du menar väl inte på allvar att de idisslar....?
Hälsningar Lena
ehrsa 2017-06-27 22:16
He he, nånting gör dom när dom bara sitter där och tuggar och filosoferar.. :-) Men sanningen är väl att dom äter sin egen skit om jag minns rätt..
Hälsn!
Svar från gertphoto 2017-06-29 18:17
Tack Jan Haren idisslar inte de men de tuggar maten väl Ha en bra kväll // Gert
Fina bilder, den sista gillar jag , / Jörgen
Svar från gertphoto 2017-06-29 18:19
Tack Jörgen Tycker själv om den för den tror att den inte syns Ha en bra kväll // Gert
Jodå, Jösse är fin och har granna bruna ögon. Står man bara still, eller rör sig när haren är koncentrerad på annat, kan den komma riktigt nära. Lättast att se dem i gryningen tycker jag.
Sista bilden är bäst tycker jag.
Svar från gertphoto 2017-06-29 18:22
Tack Stefan Vist är sista bilden bra haren tror att den inte syns Ha en bra kväll // Gert
Harar är luriga och roliga att spana på tycker jag. Gillar framför allt sista bilden där haren har nästan samma färg som den omgivande miljön.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2017-06-29 18:27
Tack Lena Håller med harar roligt om man får dem framför bilen på en mindre väg då springer de hit o dit men de bara springer Vist är sista bilden bra Ha en skön kväll // Gert