Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Entita

Entita, i viss äldre litteratur även kärrmes (Parus palustris), är en liten mesfågel som förekommer i palearktis och som i mycket är en stationär stannfågel.

Entitan är en liten kompakt fågel, med ett proportionellt stort huvud och fyllig nacke. Den har en längd på 11,5–13 cm, ett vingspann på 18–20 cm och en vikt på cirka 11 gram. Den har en svart hätta på huvudet som sträcker sig ned till ögat. Kinden är vit och den har en ofta liten svart haklapp under den grå korta näbben. Ovansidan är brungrå och undersidan ljusare gråbeige till vit. Den har en kort konisk och kullrig näbb. Yttre tån ungefär lika lång som innertån. Klorna är krökta, hoptryckta och spetsiga. Könen är lika.

Entitan är mycket lik talltitan och bestäms i fält bäst på lätet, ett kort, explosivt dubbelslag "pitjä" eller "pitchii" med betoning på andra stavelsen/tonen. Talltitan har istället ett nasalt "zizi tää tää tää" med betoning på de tre sista stavelserna.

Övriga subtila morfologika skillnader är att entitans hätta är glansigt svart och talltitans matt men detta kan vara svårt att avgöra i fält. Entitan saknar också de ljusa partier på armpennorna som bildar ett ljust stråk på vingen när fågeln sitter. Statistiskt har talltitan en större svart haklapp under näbben än entitan, men vissa individer av entita kan ha en större haklapp. Entitan saknar vidare talltitans kraftiga nacke och stora huvud, och den vita kinden är jämnsmal medan talltitans blir bredare bakåt

Den placerar sitt bo i hål som den finner i träd och gärna i holkar. Den föredrar ett trångt ingångshål. Undantagsvis hackar den själv ut ett hål i ett murket träd. Boet byggs av båda könen och består av hår och ull som läggs på en bädd av mossa. Uppgifter om den genomsnittliga kullstorleken varierar i litteraturen men ett snitt verkar hamna på ungefär 7–10 ägg men kullar med 12 ägg har observerats. Honan ruvar äggen i snitt 13-15 dygn och matas då av hanen. När äggen kläcks tas ungarna om hand av båda föräldrarna. Efter 16–21 dagar är de flygga och lämnar boet, men föräldrarna fortsätter att ta hand om ungarna under ett par veckor.

Dess föda består sommartid mest av insekter men äter gärna frön under hösten och vintern. Sommartid förekommer det att entitan hamstrar frön som den gömmer i barksprickor och dylikt. Många källor anger att en skillnad mellan entita och talltita är att den senare under vintertid inte besöker fågelbord. Denna information är felaktig då även talltitor besöker fågelbord.

                                                                                *********************

                                                                           *********************

                                                                                 **********

                                                                               *****************

Förstora 

Inlagt 2015-12-16 18:45 | Läst 3090 ggr. | Permalink
Söt liten rackare!
Svar från gertphoto 2015-12-17 19:07
Tack Ewa Vist är den söt Ha det skönt : ) // Gert
Måste erkänna att det tog lång tid innan jag kunde skilja på entitan och talltita. Här runt Gävle är den inte alls så vanlig som talltitan. Har aldrig sett den vid min matning i skogen. Vid några andra matningar har jag dock sett den vid några tillfällen.
Sten
Svar från gertphoto 2015-12-17 19:14
Tack Sten Det är inte så lätt att se skillnad på entita o talltita Talltitan har ett vitt streck på vingen det har inte entitan Här kommer den nästan varje dag Ha det skönt : ) // Gert
Tack Gert,
bra att jag nu får se hur en entita ser ut. Ska också lyssna på lätena så jag vet skillnaden. De två första bilderna är mycket fina.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-12-17 19:20
Tack Lena Det är ganska svårt att se skillnad på den Talltitan har ett vitt streck på vingen det har inte entitan ganska lika Det är bra att lyssna på läten Ha det skönt : ) // Gert
Kul att få lära sig lite mer om dessa fåglar Gert!
Svar från gertphoto 2015-12-17 19:22
Tack Danne Det är alltid trevligt att lära något nytt Ha det skönt : ) // Gert
Söt rackare, men har svårt att skilja den från Talltitan. Vi har båda runt omkring i skogarna, så man vet aldrig vilken det är.
Ha det bra!