Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Råka

Råka (Corvus frugilegus) är en fågel som tillhör kråksläktet inom familjen kråkfåglar. Råkan förekommer i stora delar av palearktiska regionen och har introducerats i Nya Zeeland. Den utmärks av sin långa, spetsiga och något nedåtböjda näbb med det ljusa nakna hudpartiet vid näbbasen och sin metalliskt glänsande svarta fjäderdräkt.

Råkan har ett palearktiskt utbredningsområde och förekommer som häckfågel framförallt i ett bälte som sträcker sig från Irland och Skottland via Centraleuropa genomCentralasien och österut till Kina. Den delas upp i en västlig och en östlig underart. Den är en kulturföljare och föredrar stora jordbruksslätter där den häckar i kolonier men förekommer också lokalt som häckfågel i städer, då framförallt i parker. Den födosöker på marken, på åkrar och utmed vägkanter och är som de flesta kråkfåglar en allätare. Den lever i livslånga monogama förhållanden och blir könsmogen vid två års ålder. Boet byggs av honan men även hanen förser bygget med material. Boet påminner till utseendet om kråkans och kan nyttjas i flera år. Honan ruvar de 3–4 äggen under 16–20 dagar och matas under denna period av hanen. Ungarna tas sedan om hand av båda föräldrarna som matar dem med uppstött föda. Ungarna blir flygga efter 28–35 dagar men blir självständiga långt senare.

Råkan är svart, med blå- och purpuraktig glans, i synnerhet på huvudet och halsen, vilkas fjäderbeklädnad är fin och silkeslik utan synliga fjäderspolar.  adulta individer saknas näsborrsbefjädringen, och den blekt gula näbbasen är även den fjäderlös. Dessa dräktdetaljer framträder i februari–maj under andra kalenderåret. Stjärten är mindre kilformad änkorpens. Till storleken är den bara lite mindre än en kråka med en längd på mellan 41 och 49 cm och med ett vingspann på 81 till 94 cm. Juvenila och subadulta fåglar är mycket lika svartkråkan men skiljs från denna främst genom sin spetsiga dolkformade näbb.

Näbben är spetsig, något nedåtböjd och smalare än kråkans. I flykten är råkan ganska lätt urskiljbar från svartkråkan på de något längre handfjädrarna. Dess flykt verkar lättare och vingslagen är något snabbare än svartkråkans. Könen skiljer sig varken i fjäderdräkt eller storlek.

På marken rör sig råkan bestämt gående eller hoppande fram, och i luften har den en kraftfull aktiv flykt med längre insprängda seglingssträckor.

Råkan kan vara såväl flyttfågel som stannfågel. Generellt kan sägas att den andel av individer som är obligata flyttfåglar tilltar från väster till öster. Västeuropeiska fåglar stannar till större delen i häckningsområdet. Centraleuropeiska populationer flyttar, till ungefär 60%, till klimatiskt gynnsammare områden. Flyttningsdistanserna överstiger i regel inte 1 000 kilometer. I Europeiska Ryssland och öster därom är alla råkor flyttfåglar med flyttningsdistanser på mellan 1 000 och 3 000 kilometer. Huvudsakliga flyttningsriktningar är väst och sydväst, ibland även nordnordväst; dock finns även populationer med syd- och sydostflyttningar, som då övervintrar i områden som sträcker sig från Balkan över Grekland och Mindre Asien till Syrien och Irak. Flyttande råkor når regelbundet Färöarna och Island.

                                                             *************************

                                                   ***************************************

                                                                           *************************

Förstora  

                                                                **************************


Inlagt 2015-12-07 18:23 | Läst 3040 ggr. | Permalink
Råkor gillar jag och vi har en population i Uppsala som jag spanar efter ibland. Annars måste man ner i Skåne för att se dem tror jag. Du vet kanske mer om det.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:32
Tack Lena Vi har råkor här i Skåne dessa är fotograferade i Halland Vist är du välkommen till Skåne så ska vi säkert hitta råkor Ha det gott : ) // Gert
Råka är nog inte så vanlig här utan mer nere hos dig tror jag. Trevlig läsning och bilder Gert!
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:35
Tack Danne De är vanliga här i Skåne och Halland och fler platser Ha en skön kväll : ) // Gert
Hmm, tror inte jag har sett denna, i alla fall inte som jag vety. Intressant läsning! Blev några bra bilder där!
Ha det bra!
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:37
Tack Mikael Här är de vanliga dessa är fotade i Halland Ha en skön vecka :) // Gert
Råkor är kul o intelligenta, intressant läsning! Må fint, lO
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:40
Tack LO Råkor är som du säger att de är intelligenta och fina Ha en skön kväll : ) // Gert
Inte säker på att jag direkt kan skilja råkor från kråkor om jag bara ser en sort åt gången! Utmärkt info och som vanligt bra bilder!/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:43
Tack Björn Råkan har stor ljus näbb och är helsvart Ha det gott : ) // Gert
Trevligt att få råka på dina råkor.
Svar från gertphoto 2015-12-08 18:45
Tack Margareta Det är trevligt att se råkor Ha en skön kväll : ) // Gert
Är det någon fågel jag inte gillar är det denna.
Vi har inte några här men väl hos min svägerska i Eslöv.
Fy vad jag tycker de har otäcka ögon och näbb.
För den skulle absolut intet fel på dina bilder.
Gun-Inger