Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Ladusvala

Ladusvala (Hirundo rustica)  Ladusvalan är en tättingmed ett distinkt utseende med blå ovansida, lång, djupt delad stjärt och böjda spetsiga vingar

Ladusvalan är en fågel som trivs i öppna landskap och häckar ofta i byggnader uppförda av människor. Den bygger ett skålformigt rede, av bland annat lera, i lador eller liknande byggnader och livnär sig avinsekter som den fångar i flykten.

Denna art lever i nära anslutning till människor, och dess vana att äta insekter har medfört att människorna ofta haft en tolererande inställning till arten. Detta stärktes förr även av vidskepliga föreställningar kring fågeln och dess bo. Det finns många hänvisningar till ladusvalan i litterära och religiösa verk, både på grund av att den lever i människans närhet och på grund av dess tydligt märkbara årliga flyttning.

 Ladusvalan är Sveriges vanligaste svala. Den häckar över hela landet ända upp till Torne lappmark i norr. Den är allmän i södra och mellersta Sverige, men mer sparsam i Norrland. De svenska ladusvalorna övervintrar i mellersta och södra Afrika och de återkommer till Sverige som den tidigaste svalan i slutet av april eller början av maj.

En hane är 17–19 centimeter lång inklusive 2–7 centimeter långa yttre stjärtpennor. Den har ett vingspann på 32–34,5 centimeter och väger 16–22 gram. Den har skimrande stålblå ovansida och rödbrun panna, haka och strupe, som avskiljs från de smustvita underdelarna av ett brett mörkblått bröstband. Den känns igen på att de yttre stjärtpennorna är mycket långa, vilket gör stjärten mycket djupt kluven.

                                                                                          ***

                                                                                               ***

                                                                                               ***

Förstora 

 

 

 

 

Inlagt 2015-07-21 18:12 | Läst 6301 ggr. | Permalink
Andra bilden är ju toppen. De här är minsann svåra att fånga i flykten.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-07-23 18:26
Tack Lena Håller med dig att de inte är så lätta att fånga i flykten Ibland har man tur Ha det gott : ) // Gert
Det är ju het hopplöst att fånga dessa i bild, jag har givit upp för länge sedan. Även om jag vet att de kommer så brukar jag misslyckas:)
Svar från gertphoto 2015-07-23 18:28
Tack Ingemar Ibland är det hopplöst Så i bland lyckas man även med hussvalan kommer senare Ha det gott : ) // Gert
Kul se längesen live. ..fint
Gun Inger