DEFOKUSERAT
Fotografera mat är trippelt nöje
Sommar och semester innebär också massor med god mat. Grillen pyr ständigt och sommarkvällarna kan ägnas åt matorgier i köket tillsammans med goda vänner. Med andra ord trippelt nöje för en matglad fotograf. Laga - fotografera - äta upp!
Action i köket (iPhone 4)
Om det ska bli riktigt bra matbilder krävs gott om tid och god planering. Uppläggningen måste vara perfekt. Garnering och tillbehör finnas tillgängliga och dukning och snygg bakgrund vara uttänkt redan innan man sätter igång. Så blir det sällan när man lagar mat tillsammans med familj och vänner, men man kan ju försöka få till snygga bilder ändå. I det lilla collaget nedan är silltallriken och jordgubbarna gjorda bara för att fotograferas och jag hade gott om tid för själva fotandet. De övriga fyra bilderna togs i all hast innan vi kastade oss över läckerheterna.
Och ljuset då? Sommarmat ska ju avnjutas i det fria så befintligt ljus utomhus funkar bra, särskilt en vacker sommarkväll. Jag gillar korta skärpedjup och ett ljustarkt 50 mm-objektiv passar bra i sammanhanget.
Min egen sommarfovorit är tveklöst Ceasarsallad med räkor tillsammans med ett välkylt rosévin. Enklare kan det inte bli.
Till 2 portioner:
1 kruka romansallad (riven i bitar)
1 decimeter gurka (skalad, hackad)
8 körsbärstomater (delade)
1 näve brödkrutonger (hemrostade med olivolja och flingsalt)
1 slatt Caesarsalladsdressing (färdig)
1 burk räkor i lag (avrunna)
1 dl parmesan eller västerbottensost (centimeterstora flagor)
Lägg upp på två kalla tallrikar. Garnera med persilja. Nu kommer hemligheten - toppa med några droppar Thai Sweet Chilli Sauce och du får världens godaste caesarsallad med lite drag i!
Sommarens favoritvin är Collavery - ett ljust rosévin från Provence.
Och du - glöm inte att fotografera innan du sätter i dig hela härligheten. Smaklig måltid!
Artipelag visar Candida Höfer
Den nyöppnade konsthallen Artipelag på Värmdö i Stockholms skärgård är ett under av design. Just nu ställer man ut den kända tyska fotografen Candida Höfers verk.
Byggnaden på 10 000 kvadratmeter är skapad av arkitekten Johan Nyrén och lever i symbios med den omgivande naturen som Baggensfjärden erbjuder. Furu, betong och glas tillsammans med urberget, tallskogen och vattnet skapar en spännande ny miljö vi inte tidigare sett i Stockholm. Här finns två stora utställningshallar, café och restaurang samt spångbelagda promenadvägar i den omgivande naturen. Bakom Artipelag står Björn Jakobson, grundare till företaget BabyBjörn.
Vi gjorde en utflykt till Artipelag i lördags. Trots att man inte gjort så mycket väsen av sig så var konsthallen välbesökt och både cafét och restaurangen välfyllda. Två vändor i utställningshallarna med mellanliggande fikapaus i solskenet gjorde besöket till en kanondag. En sväng i butiken resulterade i en bok om Candida Höfer. Utbudet i butiken är annars ännu så länge lite tunt och de specialdesignade pottorna och bäbisprylarna från BabyBjörn hoppas jag så småningom ersätts av mer spännande saker.
Två utställningar pågår för tillfället. Över hundra bilder av den välkända tyska samtidsfotografen Candida Höfer visas mellan 30 juni och 28 oktober. Tidiga bilder från 1970-talets turkiska invandrare i Tyskland, gatubilder från Liverpool 1968 visas tillsammans med senare praktverk i form av interiörbilder från kyrkor, bilbliotek och konserthus. Den andra utställningen heter Platsens själ som pågår fram till 30 september och består av 16 konstnärer. Även här hittar man en hel del fotografer. Bland annat Annika von Hausswolff och hennes bilder från avfolkade städer i Detriot, i spåren av globalisering och finanskris.
Artipelag är väl värt ett besök. Vi har fått en konsthall som har potential att mäta sig med Louisiana i danska Humlebäck!
Kolla http://www.artipelag.se
Fixerad vid semestervädret? - Nä inte jag inte!
Sällan har vi varit så fixerade vid vädret som den här sommaren. Väderapparna går varma i var mans smarta telefon, kvällstidningarnas löpsedlar kommer med ständigt nya braskande utsagor och alla blickar oroligt och längtansfullt mot himlen för att leta efter minsta tecken till förändring.
Väderstationen är en trogen vän i nöden.
Fotobloggarna fylls med väderrelaterade inlägg och bilder. Det här är nog mitt tredje! Men så är det nog i semestertider. Det SKA vara sol och badväder! Själv är jag mer styrd av vädrets makter än vad jag egentligen vill medge. En mulen och regnig dag och humöret går i botten. Inspirationen försvinner och orken att företa sig något dunstar. Men så kommer det bara en lite solstråle och allt är förändrat - energin och kreativiteten är tillbaka! Visst är man lite konstig.
Regndroppar och lupinblad - en trevlig kombination.
Samtidigt är det ett fantastiskt väder för fotografering. Dramatiska åskoväder och pampiga vågor av stackmoln som rullar fram över himlen. Fuktiga dimbankar som flyter över fälten på tidiga sommarmorgnar. Att gå ut i den rentvättade och fräscha naturen efter en regnskur är en svårslagen upplevelse. Miljoner regndroppar som små skimrande pärlor överallt. Färgerna blir mustiga och grönskan frodig. Molntäcket ger ett mjukt och behagligt ljus som är lätt att fotografera i. Så passa på - snart blir det bara en massa tråkig klarblå himmel på alla bilder igen!
Ovädersmolnen hopar sig över stenbrottet. (HDR 3 exponeringar +/- 2 EV)
Skakigt möte i kvällningen
När fantasin tryter och man traskar runt i skogen tillsammans med en entusiastisk svärm knott är en skakis sista utvägen. Denna gång flankerad av en vackert blå mötesskylt i det sista kvällsljuset, som jag hittade i Grängen inte långt från Hjulsjö och Hällefors.
Två exponeringar ihoplappade i Elements med en lagermask.
Ha en bra dag!
Blött besök i Hjulsjö
Södra hyttan i Hjulsjö utanför Hällefors har en intressant historia med verksamhet som sträcker sig ända fram till andra världskriget. På senare tid tillverkades bland annat trotyl i de gamla lokalerna.
Numera finns Bergslagens största bokloppis här med 1000 hyllmeter böcker inklusive sedvanlig lätt mögeldoft som utmärker ett gammalt fint antikvariat. Förutom bokförsäljning ordnas det kulturaktiviteter och bjuds på kaffe i det lilla cafét.
När jag passerade var bokloppisen stängd och regnet strilade ner mellan björkarna. Inte särskilt inbjudande till någon mer omfattande fotoaktivitet och jag hade fullt sjå med att försöka hålla kameran skapligt torr. Några bilder blev det iallafall. Hittade ett gammalt skrotupplag med rostiga tunnor, hinkar och ett gammalt vagnshjul. Runda former uppställda nästan som ett stilleben - bara att sätta igång!
Bild 1. Runda former
Hittade ner till bäcken i den slippriga slänten. Bra fors på vattnet, men även på regnet. Ett par bilder och sen tillbaka till bilen! Återkommer en annan gång när vädrets makter är mer inbjudande.
Bild 2. Forsen under bron
Bild 3. Bra fart i forsen