DEFOKUSERAT
Stockholm Pride i svart och vitt
Årets prideparad var precis lika färgsprakande, galen och allvarlig som den ska vara. Det har vi sett många bra exempel på från andra glada bloggare som rapporterat från festligheterna. Här kommer ett par bilder i svartvitt som omväxling.
Små avtryck i framtiden
Aldrig någonsin har mänskligheten avbildat sig själv och sin samtid så flitigt som nu. Miljarder digitala bilder skapas och lagras i "molnet" på bildsajter och sociala medier. Men det är ett flyktigt tidsdokument och våra avtryck i framtiden riskerar att bli svaga.
Vad händer när en bildsajt inte längre är så populär och servrarna stängs ner? När Facebook gått i putten och datorhallarna körs till tippen? När mina egna hårddiskar skär ihop eller filformatet inte längre är gångbart? Var tar bilderna på den värld vi lever i vägen då?
Vissa är kloka nog att lämna permanenta spår efter sig
Fotograferar man analogt finns ju åtminstone negativen kvar. Någon gång på åttiotalet köpte jag en liten ask med glasnegativ på en loppmarknad i Wales. Bilderna är tagna i Avignon i början av 1920-talet. Dom bara finns där år efter år och väntar på att få komma fram i ljuset. Jag minns inte vad som döljer sig i asken men till vintern ska varje glasplåt försiktigt plockas fram ur sitt skyddspapper och läggas i scannern.
Tidskapsel med ännu så länge okänt innehåll
När det gäller min egen bildskörd då. Hur förvaltar ja den egentligen? Igår passerade räkneverket i kameran 10 000 bilder. Av dessa har jag publicerat 154 här på FS och gjort papperskopior av under 100. En målsättning för hösten blir att få ut bilderna ur datorn och ut i verkligheten. Papper känns trots allt lite mindre flyktigt är ett gäng ettor och nollor i en fil.
Rengöring av sensorn med Sensorscope rengöringskit
Förr eller senare åker man på att rengöra bildsensorn på sin digitalkamera. Lämna in för rengöring eller göra det själv är valet man då ställs inför. Jag skaffade Sensorscope rengöringskit och har nu rengjort min Nikon D7000 ett par gånger med bra resultat.
Smutspartiklar på bildsensorn visar sig som diffusa fläckar i bilden och syns särskilt tydligt vid liten bländaröppning mot ljusa, jämna ytor, till exempel en molnfri himmel. Ofta går det bra att städa bort fläckarna med klonstämpeln, men ju fler de blir desto mer ökar irritationen. Med många byten av objektiv är det omöjligt att undvika att dammpartiklar letar sig in i kamerahuset och till slut måste något göras.
Det finns gott om både bra och dåliga instruktionsfilmer på nätet om sensorrengöring. Den här är en av de bättre, som övertygade mig om att göra jobbet själv.
Stärkt av filmen och Mikael Sundbergs utmärkta bloggartikel om sina våndor köpte jag ett Sensorscope rengöringskit från Cyberphoto för 1595 kr. Dyrt kan man tycka, men det är intjänade pengar efter redan ett par gånger jämfört med att lämna in kameran för rengöring. I paketet ingår en inspektionslupp med inbygd belysning, dammsugare inklusive batteripack, rengöringsspatlar, rengöringsvätska, rengöringspenna och mikrofiberduk samt en instruktionsbok.
Inspektionsluppen med sin inbyggda belysning är riktigt bra för att inspektera både sensorn och övriga delar av kamerahuset. Genom att kolla i luppen efter varje svep med rengöringsspateln så syns det direkt om man lyckats, utan att behöva ta några provbilder.
Dammsugaren var en rejäl besvikelse. Den drivs från en USB-port eller från ett medföljande batteripack, men är för klen för att fungera bra. Man får verkligen jobba för att den ska suga upp några partiklar över huvudtaget. Vid andra rengöringstillfället skippade jag dammsugaren och använde istället en blåsbälg för att få bort lösa partiklar från sensorn och insidan av kamerahuset. Då finns naturligtvis en liten risk att man bara blåser omkring dammet och att det så småningom lägger sig på sensorn igen. Håll kameran med öppningen nedåt och var försiktig så att du inte rör vid sensorplattan med bälgens spets.
Rengöringsspatlarna finns i tre bredder (14, 16 och 20 mm) anpassade för olika sensorstorlekar. För APS-C sensor som jag har i min D7000 används bredden 16 mm. Spatlarna är inplastade och försedda med fiberduk i varje ände, vilket innebär att de kan användas för fyra svep över sensorytan innan de är förbrukade. Jag valde att köra med rengöringsvätska direkt för att jag inbillar mig att spateln lättare fångar upp och behåller smutspartiklarna på det viset. Det går bara åt ett par droppar vätska för att fukta ytteränden på spateln innan den sveps över ytan. Läste att någon haft problem med att fibrer släppt från spateln, men det har jag inte märkt något av. Efter tre eller fyra svep var sensorn skinande blank igen!
Det finns även en sensorrengöringspenna med i paketet. Den ena änden består av en mycket mjuk rengöringspensel som fungerar bra för att ta bort partiklar på spegeln och mattskivan i kamerahuset. Den andra änden har en liten triangelformad, mjuk spets som enligt instruktionsboken ska användas för att polera sensorn i kanter och hörn. Första gången jag provade så blev resultatet riktigt uselt med en hel massa nya partiklar på den rengjorda sensorn. Det var bara att börja om från början igen! Jag skippar pennan i fortsättningen.
Sammanfattning
Cyberphoto klassar Sensorscopes rengöringskit som Guld - toppklass. Utan att ha något att jämföra med så tycker jag inte att alla delar riktigt når upp till den nivån. Dammsugaren är i det närmaste oanvändbar. Om man håller sig till inspektionsluppen, rengöringsspatlar och rengöringsvätska samt köper en blåsbälg separat så blir resultatet dock riktigt bra. Är man försiktig och följer instruktionerna noggrant så är det faktiskt enkelt och inte alls särskilt nervpåfrestande att rengöra sin kamerasensor själv.
Magiska linjer
Spiraltrappor, broar och järnvägsspår. Med sina parallella linjer och kurvor har de en magisk attraktionskraft på oss fotografer. Jag har länge gått och sneglat på en sprialtrappa i parkeringshuset i Vällingby Centrum. I dag slog jag till.
Söndag eftermiddag mitt i semestern är ett perfekt tillfälle att fotografera här. Parkeringshuset är nästintill helt öde och ingen som stör eller undrar vad det är för nåt mysko man håller på med. Förresten så är hela centrumet ganska öde - badväder och överetablering kan man tänka. Handlarna i det påkostade och läckra K:Fem-varuhuset har det kämpigt och lockar med REA på REA-priserna.
Samtliga bilder är tagna med 50 mm fast optik, vilket var lite knepigt. Blir säkert ett besök till med vidvinkeln nästa gång. Allt fotat i befintligt ljus. Första bilden ser lite skum ut eftersom dagsljuset blandar sig med lysrören som hänger ner i mitten av spiraltrappan.
Jag har valt att ge bilderna hög kontrast i Camera Raw genom att dra på rejält med kontrast, svärta och fyllnadsljus. Det framhäver det råa och lite smutsiga i miljön som ett parkeringshus alltid har samtidigt som färgerna blir klara och detaljbilderna får en extra boost. Möjligen ser det en aning överdrivet ut och det vill jag gärna ha dina synpunkter på.
Jag är tacksam för idéer om vad jag ska göra annorlunda vid nästa besök.
Bild 1.
Bild. 2
Bild 3.
Bild. 4
Bild 5.
En stormig kväll på Sudret
När det blåser på södra Gotland gäller det att hålla i mössan och gilla läget. Här är en sen kvällsbild från början av juni när försommargrönskan runt Hoburgen var som allra mest intensiv.
15 mm, f/22, 0.4s, ISO 200
På lördag blir det en tur till Gnesta och Gnesta-planket. Det ska bli kul att titta på bilder och träffa likasinnade IRL :)