DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Utsedd till "Portfolio of the Day"

Straxt före jul knåpade jag ihop en websida på engelska som komplement till min tillvaro här på FS. Nu har den fått lite extra draghjälp och blivit utsedd till "Portfolio of the Day".  Kul med extra uppmärksamhet och lite lön för mödan!

Ta gärna en titt på http://www.portfoliobox.net/news/faringsofoto

Postat 2016-01-19 21:00 | Läst 4192 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Capturing the Nordic Landscape

För en tid sedan skrev jag om mina tankar på att sätta upp en engelskspråkig websida och portfolio som komplement till FS. Varför då? -  kan man fråga sig. FS fungerar fantastiskt bra och när det gäller bloggarna så är det en stor fördel att alla finns samlade på en och samma plats - det ökar exponeringen och tillgängligheten enormt, vilket visar sig i besöksstatistiken och antalet kommentarer.

Så varför? Jag har en fåfäng idé om att en engelskspråkig sida kanske kan bredda publikunderlaget och det är ju kul att få visa upp sina bilder för så många som möjligt. Att skriva på engelska är dessutom en utmaning. På senare år har jag blivit lite ringrostig och behöver en drivkraft för att borsta bort rostflagorna. Trots att FS är himla bra så har sajten sina begränsningar i form och design och jag vill kunna jobba mer med det.

Så sagt och gjort. Efter ett par veckors pillande och pysslande i höstmörkret finns en ny sida på plats. Sidan fokuserar främst på det nordiska landskapet under rubriken "Capturing the Nordic landscape". Domännamnet hade jag sedan tidigare. Jobbet att skapa något nytt har varit fantastiskt roligt och inspirerande. Och jag har lärt mig en massa nya saker om webdesign och sökmotoroptimering på kuppen.

Jag kommer definitivt att finnas kvar här på FS, som är min fotografiska bas och hemmahamn!

Ta gärna en titt på www.faringsofoto.se

Postat 2015-11-28 17:32 | Läst 4109 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inspiration i höstmörkret

Höstlövens intensiva färger har falnat och de ljusa timmarna blir allt färre för varje dag som går. Då kan det kännas lite motigt som amatörfotograf. Vi har alla våra knep för att möta de mörka månaderna. För min egen del börjar pysselsäsongen.

85 mm, f/16, 3 s, ISO 100, multiexponering (12 exp)

Det är nu jag får tid att ta hand om bilderna från året som gått. Förnya bilderna i portfolion och se till att få ut ett urval av bilder på papper. Det handlar också om att förbättra arbetsflödet i efterbehandlingen. Idag har jag äntligen fått till en vettig synkronisering av album mellan min stationära dator till iPhone och iPad. Jag leker även med tanken på att sätta upp en engelskspråkig websida/portfolio/blogg som komplement till FS, men latmasken håller emot!

Två inspirationskällor lyser som fyrar i höstmörkret. Jag ser fram emot Fotomässan nästa helg. Det ska bli roligt att träffa alla glada fotografer, lyssna på föredrag och titta på utställningarna - definitivt en kick för kreativiteten. Hösten är min bästa tid för att hänga på Fotografiska. Höstsalongen 2015, Magnus Wennmans Där barnen sover och Martin Schoellers porträtt lockar. Liksom det nybyggda fiket!

Väl mött på Fotomässan om en vecka!

Postat 2015-11-01 20:51 | Läst 5640 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tre dagar på Fårö - Gamle hamn

Jag har spenderat mycket tid på Gotland genom åren. Alltid på försomrarna och alltid på Sudret i söder. Nu var det dags att göra annorlunda och det blev tre fantastiska höstdagar på Fårö som omväxling. Det var med spänd förväntan jag rullade av färjan i Visby och körde norrut mot Fårösund.

Eftersom jag har dålig koll på Fårö så riktade jag in mig på de välkända landmärkena på nordvästra sidan av ön, Gamle hamn, Digerhuvud, Helgumannen och Langhammars. Förvisso redan sönderfotograferade motiv, men bra startpunkter för vidare utforskning av ön.

Första stoppet fick bli raukområdet vid Gamle hamn. Ute i vattnet står "raukarnas rauk",  S:t Oles port, Hunden eller Kaffepannan - kärt barn har många namn. Hit återvände jag flera gånger, både i gryningen och på kvällarna.

S:t Oles port i gryningen, 55 mm, f/16, 1 s, ISO 100

Morgonens första solstrålar värmer S:t Oles port, 50 mm, f/16, 1/13 s, ISO 100

S:t Oles port i kvällsljus, 40 mm, f/16, 1/15 s, ISO 100

Fler bilder från resten av  resan kommer i nästa inlägg.

Postat 2015-10-25 10:18 | Läst 6339 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gråfilter och långa slutartider vid Kapplasse

Skummande vågor och snabba moln som skyndade fram över Kapplasseklipporna fick mig att plocka fram gråfiltren och experimentera med långa slutartider härom veckan. 

Jag har två gråfilter i fotoväskan. Ett ND103-filter som dämpar ljuset 3 exponeringssteg (EV), vilket motsvarar en förlängning av exponeringstiden med 2^3 = 8 gånger. Det är det mest användbara filtret och funkar bra för att smeta ut rinnande vatten lagom mycket. Exempel på bilder med ND103-filtret hittar du i förra blogginlägget från Kapplasse

24 mm, f/13, 44 s, ISO 100, ND110-filter

Det finns tre olika notationer för att benämna gråfilter, vilket kan vara förvirrande. Exempelvis är ND103, ND0.9 och ND8 samma filter. En bra jämförelsetabell finns på Wikipedia.

Det andra filtret i väskan är ett ND110 som dämpar ljuset 10 EV och förlänger alltså exponeringstiden med 2^10 = 1024 gånger. Här blir exponeringarna lätt en eller flera minuter långa och det blir helt svart i sökaren när man skruvar på filtret. Man måste alltså komponera bilden, ställa in fokus och mäta in exponeringstiden utan filter och sen montera filtret och öka tiden tusen gånger. Jag kör med helt manuella inställningar och trådutlösare i det här läget. 

25 mm, f/13, 35 s, ISO 100, ND110-filter

Det är viktigt att stänga till sökaren så att ströljus inte läcker in till sensorn den vägen under den långa exponeringen. Missar man det uppstår lätt färgade stråk över bilden med ett katastrofalt resultat som följd. Det har hänt att jag glömt skydda sökaröppningen och inte upptäckt misstaget förrän hemma vid datorn. Retsamt! 

Om man inte vill ägna sig åt huvudräkning så finns det en uppsjö av appar för att beräkna exponeringstiden när man använder gråfilter. Själv använder jag NDCalc i min iPhone, som även innehåller en praktisk timer om man kör långa exponeringar med manuell trådutlösare. 

Appen NDCalc för iPhone 

Extremt långa exponeringstider med ND110 får vågskvalp att mest se ut som dimma och molnen att smetas ut över himlen. Definitivt mycket effektfullt, men resultatet blir långt ifrån hur scenen ser ut i verkligheten, vilket man kan ha synpunkter på som landskapsfotograf. Själv gillar jag den här effekten i vissa bilder eftersom det ger en lugn och lite magisk känsla. 

 

Postat 2015-07-13 23:24 | Läst 5137 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa