DEFOKUSERAT
Regnbågsrosor till Stockholm Pride
Prideveckan har just startat i Stockholm. En vecka av fest och allvar, föreläsningar, utställningar och hysterisk karnevalsyra i stan. Min gode vän Peter på ICAs huvudkontor bidrar till partystämningen med läckra regnbågsrosor i blomsterdiskarna.
Peter behövde lite bilder och bad mig vara med när han packade upp de första kartongerna för att pynta i receptionen på kontoret i Sundbyberg. Här är några av dom.
Prideparaden på lördag är ett tacksamt tillfälle att plåta på. Hela stan är i partymode och de flesta gillar att bli fotograferade. Jag kommer att ge mig ut i vimlet med kameran på lördag. Med mycket tur lyckas jag kanske fånga något bortom de vanliga paradbilderna. Hur det än går så ska det bli kul!
Happy Pride!
Gråfilter och långa slutartider vid Kapplasse
Skummande vågor och snabba moln som skyndade fram över Kapplasseklipporna fick mig att plocka fram gråfiltren och experimentera med långa slutartider härom veckan.
Jag har två gråfilter i fotoväskan. Ett ND103-filter som dämpar ljuset 3 exponeringssteg (EV), vilket motsvarar en förlängning av exponeringstiden med 2^3 = 8 gånger. Det är det mest användbara filtret och funkar bra för att smeta ut rinnande vatten lagom mycket. Exempel på bilder med ND103-filtret hittar du i förra blogginlägget från Kapplasse.
24 mm, f/13, 44 s, ISO 100, ND110-filter
Det finns tre olika notationer för att benämna gråfilter, vilket kan vara förvirrande. Exempelvis är ND103, ND0.9 och ND8 samma filter. En bra jämförelsetabell finns på Wikipedia.
Det andra filtret i väskan är ett ND110 som dämpar ljuset 10 EV och förlänger alltså exponeringstiden med 2^10 = 1024 gånger. Här blir exponeringarna lätt en eller flera minuter långa och det blir helt svart i sökaren när man skruvar på filtret. Man måste alltså komponera bilden, ställa in fokus och mäta in exponeringstiden utan filter och sen montera filtret och öka tiden tusen gånger. Jag kör med helt manuella inställningar och trådutlösare i det här läget.
25 mm, f/13, 35 s, ISO 100, ND110-filter
Det är viktigt att stänga till sökaren så att ströljus inte läcker in till sensorn den vägen under den långa exponeringen. Missar man det uppstår lätt färgade stråk över bilden med ett katastrofalt resultat som följd. Det har hänt att jag glömt skydda sökaröppningen och inte upptäckt misstaget förrän hemma vid datorn. Retsamt!
Om man inte vill ägna sig åt huvudräkning så finns det en uppsjö av appar för att beräkna exponeringstiden när man använder gråfilter. Själv använder jag NDCalc i min iPhone, som även innehåller en praktisk timer om man kör långa exponeringar med manuell trådutlösare.
Appen NDCalc för iPhone
Extremt långa exponeringstider med ND110 får vågskvalp att mest se ut som dimma och molnen att smetas ut över himlen. Definitivt mycket effektfullt, men resultatet blir långt ifrån hur scenen ser ut i verkligheten, vilket man kan ha synpunkter på som landskapsfotograf. Själv gillar jag den här effekten i vissa bilder eftersom det ger en lugn och lite magisk känsla.
Lästips: 22,000 Km Home
Passa på att läsa fotografen David Duchemins berättelse 22,000 Km Home om sina tre månaders bilresa från British Columbia till New Foundland och Labrador. Ett fascinerande och vackert bildreportage om ett äventyr i Kanadas avlägsna vildmark.
Berättelsen finns på den relativt nystartade sajten maptia.com som samlar mängder med bildreportage och berättelser från världens alla hörn. Väl värt ett besök!
Trevlig läsning i regnet!
Tolv timmar i Kapplasse naturreservat
Semestern till trots satte jag väckarklockan på 0715. Målet för dagen var Kapplasse naturreservat på Hållnäshalvön utanför Älvkarleby. SMHI lovade växlande molnighet, någon regnskur och uppklarnande fram emot kvällen på Upplandskusten. Med lite tur skulle det kunna betyda kanonfint fotoväder.
Förväntningarna var stora när jag satte mig i bilen för att köra de 18 milen till Sikhjälma fiskehamn. Härifrån är det en kilometers vandring genom skogen för att komma ut till Kapplasseklipporna av röd granit. På vägen passerar man stora klapperstensfält och runt de röda klipporna ligger mängder med välslipade, runda stenar. En märklig och spännande miljö med mängder av fotomöjligheter.
18 mm, f/16, 1 s, ISO 50, ND103-filter
Större delen av dagen var gråmulen med ett ganska trist ljus. Det gav mig gott om tid att prova ut kameravinklar och testa olika vyer i lugn och ro, utan att känna stressen över att behöva fånga det där korta ögonblicket när ljuset är som bäst. På eftermiddagen drog en rejäl regnskur in från havet och det blev till att snabbt ta sig tillbaka till bilen. Ett bra tillfälle att käka lunch och kolla igenom bildskörden så här långt.
22 mm, f/16, 0.6 s, ISO 50, ND103-filter
Väl ute vid klipporna igen började det spricka upp och vinden mojnade. Nu började ljuset bättra på sig och när solen då och då bröt igenom molnen fick den graniten och algerna i vattenbrynet att lysa i rött och grönt. Kalasljuset infann sig vid sjutiden och nu var det bara att jobba på med kameran. Passade på att leka lite med ND110-filtret och långa exponeringstider. Mer om det i nästa blogginlägg.
35 mm, f/16, 0.25 s, ISO 100
Vid tiotiden var det dags att packa ihop. Tolv timmars intensivt plåtande började kännas i kroppen och koncentrationen sviktade. Avslutade med en sväng förbi fyren på Marskär bara ett par hundra meter bort från bilparkeringen. En sista bild i solnedgången fick avsluta en lyckad fototur.
Besök gärna min facebooksida!
Lyxen att ha ett naturreservat runt knuten
Jag har lyxen av att ha Eldgarnsö naturreservat runt knuten. Bara tio minuter bort väntar en hel ö av stillhet, kohagar, ekbackar och barrskogar. Jag åker ofta hit när det kliar i fotofingrarna eller när jag behöver komma ut i naturen för att varva ner från jobb och måsten. Det tar någon timme att gå runt ön i rask takt och betydligt längre om jag letar efter fotoobjekt. Oftast kommer jag hem utan att ens ha packat upp kameran ur ryggsäcken en enda gång, men det gör ju inget.
19 mm, f/16, 1/100 s, ISO 200