DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Härliga förvirrande väderprognoser

Ibland önskar man att SMHI:s prognoser slår fel. Fredagens åskoväder till exempel hade vi gärna klarat oss utan.  Kvällstidningarnas löpsedlar tävlar om att gotta sig i semestervädrets allehanda nycker och budskapen är ibland lite motsägelsefulla och förvirrande.

    

Bild 1 och 2. Expressen 10 juli 2012.  Aftonbladet 12 juli 2012

De svarta molnen tornade upp sig hotfullt över Munsö medan solen fortfarande värmde gott på altanen. Insåg vart det barkade och greppade snabbt kameran för en kort promenad. En bild blev det sedan brakade det löst. Väl hemma igen sprakade det och small som pistolskott i elskåpet. Alla datorer, nätverk och elektriska manicker tryggt urdragna. Här på landet är det fortfarande luftledning som gäller och att byta ADSL-modem hör till rutinen så här års. Den här gången höll allt!

Bild 3. Stennhuggarebyn hukar under det kommande ovädret

Postat 2012-07-15 14:33 | Läst 2090 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stenhuggarebyn vaknar i dimman

En säregen morgon. Dimman ligger tät över Långtarmen, sundet mellan Färingsö och Munsö. Absolut vindstilla och alldeles tyst fast klockan är halv åtta. Stenhuggarebyn håller på att vakna och någon tar sig ett morgondopp i det blanka vattnet.

Luften är varm och fuktig som en morgon i Thailand. Diset suddar ut konturerna och färgerna bleknar. Det lockar till lite bilder i svartvitt.

 Jag tar en svart kopp kaffe och sen ut med kameran på en runda före frukost. Semesterliv!

Bild 1.  Reflektioner

Bild 2. Bypumpen har gjort sitt. Nu finns det ett nytt fint pumphus

Bild 3. Tvättstugan inbäddad i grönska

Bild 4. Trådlöst! 120 volt på blanktråd är ett minne blott, men spåren finns kvar

Postat 2012-07-08 14:07 | Läst 5529 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på skärpedjupet

Efter hand får man en känsla för sina objektiv och hur skärpedjupet påverkas av bländartalet vilket man ofta klarar sig långt på. Ibland kan det ändå vara bra att faktiskt räkna lite så att man slipper få obehagliga överraskningar när man kommer hem till datorn och upptäcker att delar av bilden inte håller skärpan.

Det finns massor med behändiga appar för smarta telefoner som hjälper dig att räkna. Själv använder jag iDOF Calculator från avs-soft.com till min iPhone. Sök på DOF (depth of field) så hittar du appen du söker. De flesta kostar några kronor och andra är gratis. 

Bild 1. iDOF Calculator för iPhone.  50 mm, f/2.8, 1/100 s,  ISO 200. Fokalavstånd 0.5 m ger 1.01 cm skärpedjup

Även om man inte använder appen precis vid fototillfället är det kul att prova lite olika brännvidder, bländartal och fokalavstånd bara för att få lite koll på hur det fungerar. Ibland blir man faktiskt lite överraskad. Några exempel:

Exempel 1: 50 mm brännvidd, bländare f/1.4 och 1 meters avstånd ger endast 2.13 cm skärpedjup. Då gäller det att träffa rätt, tex. på ögonen vid porträttfoto.

Exempel 2: 90 mm brännvidd, bländare f/22 och 20 cm avstånd ger endast 2.4 mm  skärpedjup. Inte undra på att makrofotografering är nervpåfrestande!

Exempel 3: 24 mm brännvidd, bländare f/8 och 2 meters avstånd ger ger 3.14 meters skärpedjup. Fungerar kanske inte så bra för ett landskap. Ökas bländaren till f/16 fås oändligt skärpedjup eftersom fokus ligger bortom det så kallade hyperfokalavståndet (som i det här fallet är 1.8 meter). Praktiskt om man vill ha med skarpa detaljer i förgrunden. 

Bild 2. 50 mm, f/2.8, 1/200 s,  ISO 200. Fokalavstånd 1 m ger 4.26 cm skärpedjup

Postat 2012-07-07 10:14 | Läst 7661 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En sista putsning

En mås passar på att göra sommarkvällens sista tvagning i solens varma, röda strålar. En sagolikt vacker kväll har just passerat och en ny dag att se fram emot väntar bakom hörnet. God natt!

Postat 2012-07-05 22:50 | Läst 3459 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Badsäsong i Väsby hage och tankar om att hitta bilder

Första dagen på semestern börjar med en tur till naturreservatet Väsby hage på norra delen av Munsö i Mälaren. Här finns kohagar, blomstrande slåtterängar med gott om både gamla knotiga ekar och pampiga enar som ger området dess karaktär. Vackert, somrigt, men hittar jag några bilder här? Och vad är det som gör att ibland kommer jag hem med minnekortet fullt och en annan gång blir jag helt lottlös?

Solsken, kaffe i termosen och en till synes oändlig semester framför mig. Vandrar runt i hagarna bland kor och kalvar oberörda av min närvaro. Fåren verkar lite mer försiktiga och makar på sig när jag kommer för nära. Nere vid stranden vid Roparhäll har badsäsongen äntligen kommit igång och badgästerna vågat sig i, åtminstone till knäna. 

För egen del väntar jag nog ytterligare någon vecka med badpremiären!

En knotig ek som gav upp redan för många år sedan ligger kvar och lockar till sig min uppmärksamhet. Hmm, kan det bli nåt av det här? Kanske vidvinkel i svartvitt, med kraftig kontrast? 

Efter ett par timmar i hagen och ganska få bilder i kameran styrs kosan söder ut igen och ett stopp vid Rastaholm. Här finns ett värdshus, vandrarhem och småbåtshamn men väldigt lite människor trots att säsongen borde vara på topp nu. Små segelbåtar på rad. Kanske seglingsskolans, eller för uthyrning? Repen är läckert gula och har intressant upprepning - jag provar ett par bilder.

Borta på parkeringen ett udda möte mellan en fin gammal röd Peugeot och en gaffeltruck. På väg mot sista vilan? Eller bara en okonventionell modell av domkraft?

Men vad är det då som avgör om man hittar några bilder eller om man kommer hem med tom kamera?  För mig fungerar det planlösa sökandet ganska dåligt. Att som idag bara vandra runt och se vad som dyker upp ger sällan särskilt bra utdelning. Att blixtsnabbt se situationer, detaljer, mönster i en komplex omgivning är en förmåga som vissa har naturligt och för oss andra är det frågan om att öva, öva och åter öva!  Bäst fungerar det när jag har en bildidé på näthinnan, som det handlar om att realisera. Kanske iscensätta eller aktivt leta upp miljöer och människor som skulle kunna passa in på idén. Vad ska bilden säga, vilken känsla ska förmedlas? Mörker, ljus? Abstrakt eller övertydligt? Som gammal projektledare vill man ha en kravspecifikation innan man sätter igång. Kanske lite fyrkantigt tänkt så här på semesterns första dag!  

Hur fungerar du och din kreativa process när du fotograferar? Skriv en kommentar och berätta!

Postat 2012-07-02 21:52 | Läst 3196 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 33 34 35 ... 43 Nästa